« Späť

ePriateľstvo

Občas sa stane, že tu na MK dostanem žiadosť o priateľstvo, väčšinou od ľudí, s ktorými som sa nikdy nestretol ani nijak výraznejšie nekomunikoval. Osobne mi takéto virtuálne puto nedáva zmysel, pretože na jednej strane v tomto prípade nič neznamená a na druhej strane mám pocit, že ak to takto pôjde ďalej, skôr či neskôr tu bude "priateľ" každý s každým a tým to vlastne stratí praktický zmysel i spoločenskú hodnotu.

Preto, prosím, neberte osobne, ak budem vašu žiadosť o priateľstvo ignorovať.

Predchádzajúci
Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
nechcem oponovat. ale moja skusenost je ina.. z uplne neznamych ludi ktorych som si pridal za "e-priatelov" sa stali REALNI priatelia, s ktorymi sa osobne stretavam, a su pre mna darom a pozehnanim. Ja som "vsadil" na tu odvaznejsiu kartu.. s vedomim, ze nadvazujem kontakty s predpokladom vzajomneho obohacovania sa a nelutujem. (priznavam, ze je nejake percento, kde mi to "e-priatelstvo" nesadlo.. ale ta sa to nejak rozumne a slusne zariadit, aby ma to neobtazovalo..)
Odoslané 1.7.2012 0:01.
Mt 22,36-40 "Učiteľ, ktoré prikázanie v Zákone je najväčšie?" On mu povedal: "Milovať budeš Pána, svojho Boha, celým svojim srdcom, celou svojou dušou a celou svojou mysľou! To je najväčšie a prvé prikázanie. Druhé je mu podobné: Milovať budeš svojho blížneho ako seba samého! Na týchto dvoch prikázaniach spočíva celý Zákon i Proroci."
Odoslané 1.7.2012 8:25 ako reakcia na Štefan Hrbček.
Dala som si priateľov 6, ktorých som poprosila.Tiež nie na základe osobného poznania, skôr, že sa mi veľmi páčili príspevky. Mám ich teraz 45. Neviem prečo ma žiadali. Mám aj takých, ktorí ma po jedinom liste ignorujú, mám takých, ktorí sa snažili vytiahnuť všetko z môjho života a potom ma opustili a nereagujú ani na blahoželanie k meninám.....
Prosím všetkých, ktorí ma nepotrebujú, som im na obtiaž, majú mojich príspevkov po zuby- von so mnou!!!! Buďte tak dobrí a nenechajte ma v klame.
Odoslané 1.7.2012 9:31.
vďaka za iný pohľad, asi to bude individuálne. Som otvorený aj pre takéto priateľstvá, ale chce to asi viac než len si niekoho pridať. Tento blog som napísal kvôli tomu, že som to nemal ako inak oznámiť tým, čo ma žiadali (dajú sa posielať súkromné správy aj nie priateľom?)
Odoslané 1.7.2012 10:00 ako reakcia na Štefan Hrbček.
Veľmi správna otázka - "či sa dajú posielať správy aj nie priateľom?". Často by sa predišlo nedorozumeniam...
Odoslané 1.7.2012 11:26 ako reakcia na Peter Rusyniak.
Veľmi sa ospravedlňujem za svoj komentár - mal byť k hlavnému príspevku a nie k dp. Hrbčekovi. Odpustite, mi prosím!
Odoslané 1.7.2012 11:42.
Ako som už uviedla, ospravedlňujem sa vám za komentár, ktorý mal byť adresovaný k hlavnému príspevku. Odpustite mi, prosím.
Odoslané 1.7.2012 11:44 ako reakcia na Štefan Hrbček.
sukromne spravy sa tu asi nedaju poslat nie priatelom a je to dost velka nevyhoda, inak je moja komunita super. Naposledy ked som potrebovala nieco napisat jednemu clovekovi co som ho nemala v priateloch tak som mu potom pisala cez facebook. Este dobre ze ma ucet na fc, inak smola.
Odoslané 1.7.2012 13:20.
Priateľstvo na takýchto sociálnych sieťach má jednu výhodu. Ak zdieľam názory ľudí mne podobných, s ktorými sa stotožňujem, tak sa mi ukáže, čo písali, na čo argumentovali, a nemusím ich komentáre, alebo príspevky prácne hľadať...Aj ja som živým príkladom toho, že z netového priateľstva vzniklo súkromné priateľstvo, ktoré je čisté, krásne a obohacuje môj život. Verím, že nič nie je "náhoda", a že takýto priatelia, ktorí vstúpili do môjho života cez modernú techniku, mi mali, alebo ešte v budúcnosti mi budú mať čo povedať. Čerpám od nich silu, povzbudenia a všetky dary od Pána, ktoré mi oni skrze modlitbu vyprosujú. Denne Mu za nich ďakujem :-)
Odoslané 1.7.2012 14:12.
Pridávam reakciu skôr ako si prečítam reakcie ostatných.

Osobne ma trošku ruší, ako je to tu na MK nastavené. Okrem komentárov pri blogu vlastne neexistuje (nepoznám) možnosť, ako tu s niekým komunikovať, pokiaľ si ho nezaškrtnem ako "priateľa".

Až potom si s ním môžem písať súkromné správy, vidím, kedy je online a môžem sa "rozprávať" cez "chat"... A naozaj sa z tejto komunikácie môže vyvinúť (často sa vyvinie) skutočný vzťah, alebo priateľstvo.

Ale trošku mi tu chýba možnosť nezáväznej komunikácie. Priestor, kde by sme sa mohli zoznámiť (aj tí, čo nepíšu veľa blogov), navzájom si poradiť pomôcť, možno nezáväzne poklábosiť... Napr. chatovacia miestnosť prístupná pre všetkých registrovaných, alebo/a diskusné fórum.
Odoslané 2.7.2012 21:57.
Áno, aj to. "Ak zdieľam názory ľudí mne podobných, s ktorými sa stotožňujem, tak sa mi ukáže, čo písali, na čo argumentovali, a nemusím ich komentáre, alebo príspevky prácne hľadať"
Odoslané 2.7.2012 22:01 ako reakcia na Eva Vráblová.
Ale všimla som si, že k mailovej adrese sa dostanem aj u tých ľudí, ktorých nemám v priateľoch.
Nie je to trošku chyba? Zdá sa mi že by adresu nemalo byť vidno, pokiaľ sa niekto nerozhodne mi ju dať. (Ak sa to dá zmeniť v osobných nastaveniach, tak sa ospravedlňujem, neskúmala som to a už si nepamätám, čo som si tam nastavila pri registrácii.) A naopak, súkromnú správu cez MK by som predpokladala, že mi môže poslať ktokoľvek.
Odoslané 2.7.2012 22:04 ako reakcia na Veronika Florkova.