Blog

« Späť

Mnohé chodníky

Mnohé chodníky

Jedna cesta.

 

Počúvaj, ľud môj, moju náuku,
    nakloň sluch k slovám mojich úst.
Otvorím svoje ústa v podobenstvách,
    vyrozprávam starodávne tajomstvá.

Čo sme počuli a poznali †
    a čo nám rozprávali naši otcovia,
    nezatajíme pred ich synmi;
ďalším pokoleniam vyrozprávame
        slávne a mocné skutky Pánove
    a zázraky, ktoré urobil.
Ž78

+

 

Z Listu svätého pápeža Klementa prvého Korinťanom

(Cap. 36, 1-2. 37-38: Funk 1, 145-149)

 

Chodníky sú mnohé, Cesta jedna
 

     Milovaní, toto je cesta, na ktorej nachádzame svoju spásu, Ježiša Krista, veľkňaza našich obiet, ochrancu a pomocníka v našej slabosti.
    
Skrze neho upierame zrak na nebeské výšiny; skrze neho hľadíme do nepoškvrnenej a vznešenej Božej tváre; skrze neho sa otvoria oči nášho srdca; skrze neho sa naša nemúdra a zatemnená myseľ dostala na svetlo; skrze neho nám Pán chcel dať okúsiť nesmrteľné poznanie, že „on je odblesk Božej veleby a stal sa o toľko vyšším od anjelov, o koľko vznešenejšie meno zdedil.“
     Bojujme teda, bratia, zo všetkých síl podľa jeho príkazov.
     Pozorujme vojakov, ktorí slúžia pod svojimi veliteľmi, ako presne, poslušne a ochotne plnia rozkazy. Nie všetci sú veliteľmi, ani plukovníkmi, ani stotníkmi, ani päťdesiatnikmi a tak ďalej. No každý podľa svojej hodnosti a postavenia plní rozkazy kráľa a vojvodcov. Veľkí nemôžu byť bez malých, malí bez veľkých; všetci sú navzájom pomiešaní a to je užitočné.
     Nech nám slúži za príklad naše telo. Hlava bez nôh nie je ničím, a takisto ani nohy bez hlavy. Aj tie najmenšie údy nášho tela sú nevyhnutne potrebné a užitočné pre celé telo. Dokonca sú v súlade a navzájom sa podriaďujú, aby bolo celé telo zdravé.
     Nech sa teda zachováva celé naše telo v Kristovi Ježišovi; a každý osve nech sa podriaďuje svojmu blížnemu podľa toho, aký dar milosti dostal.
    

Silný nech sa stará o slabého, slabý nech si ctí silného.

Bohatý nech dá chudobnému, chudobný nech chváli Boha, že mu dal niekoho, kto mu v núdzi pomohol.

Múdry nech dokazuje svoju múdrosť dobrými skutkami, a nie slovami.

Pokorný nech nevydáva svedectvo o sebe sám, ale nech nechá, aby o ňom svedčil iný.

Kto je čistý telom, nech sa nevystatuje, lebo vie, že to mu iný dal dar zdržanlivosti.


     Uvážme teda, bratia, z čoho sme boli stvorení, čo sme boli a akí sme prišli na svet. Z akého hrobu a z akej tmy nás priviedol na svoj svet náš Pôvodca a Stvoriteľ, ktorý nám pripravil svoje dobrodenia prv, ako sme sa narodili.
     Keď teda toto všetko máme od neho, musíme za všetko vzdávať vďaky tomu, ktorému sláva na veky vekov. Amen.

+

Oslovili ma slová pápeža Klementa. Pocítila som úľavu, a veľké povzbudenie, lebo potvrdzuje skutočnosť, že nikto nie je necenný alebo nedôležitý pred Pánom, nech by tak azda vyzeral pred ľuďmi. Aj ten, kto je podľa nášho pohľadu najbiednejší človek má nezameniteľnú hodnotu u Boha, i pre ľudí a je súčasťou tela Kristovho, a je dôležitý v pláne Božej prozreteľnosti.

Každý človek má dôležitú úlohu, každého jedného človeka si zvolil Pán, chcel ho, dal mu život aj poslanie.

Boh chce, aby tu bol, aby spoluutváral a obohacoval iných svojimi darmi.

 

Pápež nádherne vyjadril obsah slov sv. Pavla v liste Korinťanom.

Žiaden človek nemusí byť zarmútený, nech nikto nemyslí sám o sebe, že má "málo" darov! Prosme Pána,  aby sme ich vedeli spoznať, prijať a zveľadiť!

To, čo človek nazýva málom,  je bohatstvom pred Bohom,  mnohí  nevedia pochopiť a nevidia, nerozoznajú plnosť  darov. S Božou milosťou môže človek spoznať svoje dary a tak všetko premieňať na bohatstvo.Z mála podľa ľudského myslenia môže a má vzísť poklad na slávu Boha.

 

Boh nikdy nedáva málo, nedáva nedostatočne. Boh dáva  každému plnosť všetkého. Človek je ten, kto prijíma a zveľaďuje to, čo dostal. Jeden talent, dva talenty, desať talentov, ako Boh dal. Podľa múdrosti srdca a v pokornom duchu sme schopní toto spoznať a pochopiť.

 

Prosme si múdrosť od Boha, čistotu mysle a srdca, prosme Ducha svätého, aby sme rozumeli Slovu a žiadajme si schopnosť  zveľaďovať talenty, ktorých sa každému dostalo. Ak dokážeme pochopiť nekonečnú lásku, milosrdenstvo a spravodlivosť Boha, pochopíme jeho nesmiernu štedrosť a lásku voči každému človeku.

Vzdávajme vďaky a chvály nášmu Bohu, lebo jeho štedrosť a láska k nám je bez hraníc! Aleluja!

+

So žalmistom hovorme:

Všetko, čo sme počuli a to čo nám rozprávali naši otcovia, nezatajíme pred synmi, vyrozprávame Pane, iným o tebe, o tvojich skutkoch a o všetkych tvojich dobrodeniach! Aleluja!

 

Ďakujeme tebe, Pane náš,  Ty  nám stále viac odhaľuješ tvoje Slovo, aby sme ho porozumeli, aby sme ho mohli prijať do svojho života a aby sme z neho mali život!

Matka Slova, Panna Mária, vyprosuj nám milosti, vypros nám čistotu srdca a mysle, aby sme s čistým srdcom hľadeli a načúvali Slovo! Vypros nám lásku k Slovu, ktoré sa stáva telom! Ďakuj s nami Matička za všetky dary, lebo sme od Boha dostali a stále dostávame plnosť darov! Amen!

Príď Duch svätý, Duch života a svetlo v tmách! Prebývaj v nás, veď nás a chráň nás od klamu a nevedomosti!

Duch svätý, prosíme ťa o dar múdrosti, aby sme rozumeli Slovu, aby sme milovali Slovo!

Chvála Kristovi a Márii!

+

 

Z liturgických textov na dnes, 26. apríl 2013

Zdroj: http://www.breviar.sk/default.htm