Blog

« Späť

Krv nie je voda. ( úryvky z Gen 41,42) streda po 14.nedeli

Krv nie je voda. ( úryvky z Gen 41,42) streda po 14.nedeli

Mnohí biblisti- odborníci, ale aj milovníci Písma z ľudu sa zhodnú na tom, že príbeh Jozefa a jeho bratov je jedným z najkrajších , ak nie najkrajší v Starom Zákone vôbec.

Jakub prežil ťažký život, v ktorom ho ale nikdy neopustil Pán . Prežil si na svojej vlastnej koži, ako chutí klamstvo, keď sa sám stal otcom. Podviedol ho svokor, nedal mu ako prvú ženu, ktorú ľúbil a za ktorú bol ochotný toľko pracovať, ale jej sestru, ktorá sa mu však nedokázala zalichotiť ani šiestimi synmi. . Tú milovanú si musel "odrobiť" ďaľšími rokmi ťažkej práce, a napokon , ani synovia sa nejako osobitne nevydarili. Od milovanej Ráchel mal iba dvoch a pri druhom pôrode,Benjamínovom, umrela....Jozef sa pýšil snami, ktoré ho predurčovali k vysokému postaveniu a starý Jakub ho mal- tak ako jeho kedysi jeho matka- najradšej. Miláčik.Bol Ráchelin !  Uprednostňval....a to sa mu neoplatilo. Bratia žiarlili jeden viac ako druhý, neznášali ho za napomínania, podozrievali ho, že donáša otcovi o ich nechutných zábavách.... a zabitiu Jozefa zabránil iba Ruben...Najprv dali chlapca do vysušenej cisterny.Potom predali  a jeho skrvavené rúcho, ktoré tak rád nosil a bolo symbolom otcovho vyznamenania poslali Jakubovi s klamstvom, že ho zožrala divá zver. Klamstvo z mladosti sa vrátilo...Mnohí vieme, že bolí dakedy viac ako fyzická bolesť.....Bratia ostali v otcovom dome a Jozefovi sa v cudzej zemi dostalo najprv veľkých pôct pre jeho um a schpnosti, potom veľkej krivdy pre chlipnosť ženy faraónovho správcu...I tu hrali sny svoju úlohu a len veľká trpezlivosť, dôvera v jediného Boha ho vracajú do pozície druhého vládcu. Trvalo to však roky....

I bratia starli, mali svoje rodiny, ťažkú drinu a napokon prišiel ešte hlad v zemi, ktorá mala prímenie zasľúbená.... Starý Izrael- Jakub ešte žije...Nik nič netušil, akú kariéru urobil napokon Jozef  v  Egypte...na základe snov a vnuknutí Pána pripravuje všetko pre horšie časy...Pán mu dá va aj krásnu manželku a múdrych, zdravých a šikovných synkov...náhrada za všetky príkoria. Je prvým mužom po faraónovi.

V čase núdze sa Jozefove hospodárske kroky ukázali ako veľmi múdre. Nielen v Egypte nik nehladoval, ale s účelne uskladnenou úrodou sa dá obchodovať so susednými, rovnako postihnutými, ale vopred nič netušiacimi krajinami.

Karavána Izraelcov prichádza na radu múdrych ľudí do Egypta. Starček a najmenší ostávanú doma. Životom ošľahaní muži Jozefa nespoznávajú, ale on ich- okamžite.Skrýva slzy. Ako sa zachová? 

Mohol by im všetko, čo mu spravili, vrátiť. Pozatvárať ich do väzenia- to síce urobil, ale iba na skúšku. Alebo popraviť. Ale Izraelský syn vie , kto je Pánom života a smrti. A tak ich podrobuje iba skúškam a precvičuje si na nich pedagogiku, aby sa spamätali a aby časom  vytvorili to, čo chýbalo- úplnú rodinu. Bratia spoznávajú Jozefa, až keď  ich usadí pri pohostení podľa veku, vie, čím môže Židov pohostiť a čím nie...jeho prvé slzy nevideli..A  opäť happy -end :rodina sa natrvalo usádza v Egypte, kde ich štedrý Jozef obdarúva a delí sa s nimi o všetko. Staručký Jakub- Izrael má potešenie vidieť vnúčatá a umrieť v blaženosti medzi svojimi.

Príbeh zaujal až k úplnémui tichu, čo sa na bežných hodinách nestávalo, aj žiakov odborného učilišťa a diskutovalo sa o ňom najmenej na štyroch hodinách náboženstva.Dokonca si ho zdramatizovali a zahrali - 16-17 roční chalani. 

A témy,o ktorých sa diskutovalo a ktoré nebrali konca, môžu poslúžiť aj na pohľad do našich sŕdc.

Chvastanie. Vedomie vyvolenia. Vynášanie sa nad ostatných. zážitok závisti až k možnému usmrteniu. Vykázanie z domova násilím. Strata všetkého, čo nám je milé. Dať so seboupohybovať ako s figúrou na šachovnici, keď sa mi predtým "klaňalo slnko, mesiac a dvanásť hviezd", či okolostojace snopy vo sne. Vytrvalosť a - po otcovi zdedené (?) držanie sa Boha v každej situácii. Nezúfať. Uchovať si mravnosť uprostred nemravnosti. nestratiť česť. Nezištne radiť druhým. Premýšľať a plánovať, aj keď nie je v očiach okolia nikým, iba otrokom a opäť veriť Bohu, že ak mu dal dary, príde aj príležitosť využiť ich. Štedrosť. Prezieravosť. Výchova, ale výchova nie tresom, ale odpúšťajúca...

Rovnica o mnohých neznámych, ktorej riešením je - ŠŤASTIE. 

Zahĺbme sa každý tam, kde nás to najviac "chytí". Dnes je toho naozaj bohato.

 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Ďakujem! Páči sa mi: Vytrvalosť a - po otcovi zdedené (?) držanie sa Boha v každej situácii. Nezúfať. Uchovať si mravnosť uprostred nemravnosti. nestratiť česť. Nezištne radiť druhým. Premýšľať a plánovať, aj keď nie je v očiach okolia nikým, iba otrokom a opäť veriť Bohu, že ak mu dal dary, príde aj príležitosť využiť ich. Štedrosť. Prezieravosť. Výchova, ale výchova nie tresom, ale odpúšťajúca...
Nádherné!!!!!!!!!!!!
Odoslané 10.7.2013 2:19.