« Späť

Prázdny hrob

Prázdny hrob

Nepriamym dôkazom Ježišovho zmŕtvychvstania je prázdny hrob. Nechceli uveriť, že odtiaľ odišiel sám, ale si mysleli, že ho odtiaľ odniesli apoštoli. Ján uveril. Pochopil, že to, čo uvidel nemôže byť ľudským dielom.

 

Prázdny hrob

Jn 19,42 Tam teda uložili Ježiša, lebo bol židovský Prípravný deň a hrob bol blízko.

Nepriamym dôkazom  Ježišovho zmŕtvychvstania je prázdny hrob.  Nechceli uveriť, že odtiaľ odišiel sám, ale si mysleli, že ho odtiaľ odniesli apoštoli. Ján uveril. Pochopil, že to, čo uvidel nemôže byť ľudským dielom.

Mt 28,1 Keď sa pominula sobota, na úsvite prvého dňa v týždni prišla Mária Magdaléna a iná Mária pozrieť hrob.

Videli ho - živého. Spravodajstvo sa šírilo a pribudli i  dôveryhodnejší svedkovia. Najskôr sa zjavil Petrovi a potom Dvanástim. Oni potom potvrdili: "Pán naozaj vstal z mŕtvych a zjavil sa Šimonovi."

Jn 20,1-2  Ráno prvého dňa v týždni, ešte za tmy, prišla Mária Magdaléna k hrobu a videla, že kameň je od hrobu odvalený. Bežala teda a prišla k Šimonovi Petrovi a k inému učeníkovi, ktorého mal Ježiš tak rád, a povedala im: "Odniesli Pána z hrobu a nevieme, kde ho položili."

Jn 20,11-13  Ale Mária stála vonku pri hrobe a plakala. Ako tak plakala, nahla sa do hrobu  a videla dvoch anjelov v bielom sedieť tam, kde bolo predtým uložené Ježišovo telo, jedného pri hlave, druhého pri nohách. Oni sa jej opýtali: "Žena, prečo plačeš?" Vravela im: "Odniesli môjho Pána a neviem, kde ho položili."

Jn 20,14-16 Keď to povedala, obrátila sa a videla tam stáť Ježiša; no nevedela, že je to Ježiš. Ježiš sa jej opýtal: "Žena, prečo plačeš? Koho hľadáš?" Ona mu v domnení, že je to záhradník, povedala: "Pane, ak si ho ty odniesol, povedz mi, kde si ho položil, a ja si ho vezmem." Ježiš ju oslovil: "Mária!" Ona sa obrátila a po hebrejsky mu povedala: "Rabbuni," čo znamená Učiteľ.

Jn 20,17-18 Ježiš jej povedal: "Už ma nedrž, veď som ešte nevystúpil k Otcovi; ale choď k mojim bratom a povedz im: Vystupujem k môjmu Otcovi a vášmu Otcovi, k môjmu Bohu a vášmu Bohu." Mária Magdaléna išla a zvestovala učeníkom: "Videla som Pána," a že jej toto povedal.

A tak sa stávajú Dvanásti v prvom rade svedkami toho, že Ježiš Kristus   žije. Nielen oni. Zjavil sa viacerým Pavol  píše, že sa zjavil viac ako päťsto bratom naraz. Jn 20,19  Večer v ten istý prvý deň v týždni, keď boli učeníci zo strachu pred Židmi zhromaždení za zatvorenými dverami, prišiel Ježiš, stal si doprostred a povedal im: "Pokoj vám!"

Potom povedal Tomášovi: "Vlož sem prst a pozri moje ruky! Vystri ruku a vlož ju do môjho boku! A nebuď neveriaci ale veriaci!" Tomáš mu odpovedal: "Pán môj a Boh môj!"  Ježiš mu povedal: "Uveril si, pretože si ma videl. Blahoslavení tí, čo nevideli, a uverili." (Jn 20,27-29)

Ježiš urobil pred očami svojich učeníkov ešte mnoho iných znamení, ktoré nie sú zapísané v tejto knihe.  (Jn 20,30)

Mysleli si, že vidia ducha. Keby   nevideli  jeho rany, nedotýkali sa ho, nejedli s ním, neboli by takí presvedčení že je to Ježiš  Nazaretský.

Kým o tom hovorili, on sám zastal uprostred nich a povedal im: "Pokoj vám."  Zmätení a naľakaní si mysleli, že vidia ducha.  On im povedal: "Čo sa ľakáte a prečo vám srdcia zachvacujú také myšlienky?  Pozrite na moje ruky a nohy, že som to ja! Dotknite sa ma a presvedčte sa! Veď duch nemá mäso a kosti - a vidíte; že ja mám." (Lk 24,36-39)

 Ježiš je  „nebeským človekom“,    môže sa stať prítomným kde chce, kedy chce a ako chce.  

Nemáme svedkov  Jeho zmŕtvychvstania,  ktorí by videli, ako to celé prebehlo. Máme "iba" nepriamy dôkaz prázdneho hrobu a svedectvá apoštolov, ktorí za túto pravdu položili svoj život. A tieto svedectvá sú nám zachované v Božom Slove, ktoré nás živia, posilňujú v našej viere a sú jasným svetlom pre naše životy.

 Preto prorokuj a povedz im: Toto hovorí Pán, Boh: Hľa, ja pootváram hroby, vyvediem vás z hrobov, ľud môj a vovediem vás do izraelskej krajiny. budete vedieť, že ja som Pán, keď vám pootváram hroby a povyvádzam vás z hrobov, ľud môj.  (Ez 37,12-13)

Ježiš svojím zmŕtvychvstaním nám otvára dejstvo nového života.  Svojou prirodzenosťou vstúpil do Božej slávy. To, že bol vzkriesený je nádej aj pre nás, že ak s ním zomrieme, s ním budeme aj žiť.

Lebo vôľa môjho Otca je, aby každý, kto vidí Syna a verí v neho, mal večný život; a ja ho vzkriesim v posledný deň." (Jn 6,40)

Nik nemôže prísť ku mne, ak ho nepritiahne Otec, ktorý ma poslal. A ja ho vzkriesim v posledný deň. U Prorokov je napísané: "Všetkých bude učiť sám Boh." A každý, kto počul Otca a dal sa poučiť, prichádza ku mne. (Jn 6,44-45)

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
1. Radujte sa, ó kresťania z víťazstva preslávneho, z podivného zmŕtvychvstania Krista, Syna Božieho. Aleluja, spievajme, chvála buď mu srdečná, od stvorenia radostného, jemu česť nekonečná!
2. Plesaj, nebo i tvár zeme i hriešnici plesajme, plesaj, všetko sveta plemä, všetci chválu vzdávajme. Aleluja, spievajme Kristu z mŕtvych vstalému, za milosť mu poďakujme, Ježišovi drahému.
3. Ježišu, ty Kráľ jasnosti, ktorýs´ slávne z hrobu vstal, premohol si moc temnosti, spasenie si svetu dal. Pomáhaj nám, bezradným, do neba, kde kraľuješ s Bohom Otcom, s Duchom Svätým a naveky panuješ.
Odoslané 9.4.2012 11:08.
Čo sa týka Ježišovho vzkriesenia, existuje niekoľko dôkazov, ktoré prispievajú k presvedčivým argumentom. Na začiatku máme preukázané úprimné svedectvo očitého svedka, Márie Magdalény a neskôr Emauzsky učeníci a mnohí iní. Apoštoli nerozmýšľali, akým zrakom vnímajú Ježiša, pre nich bolo najdôležitejšie to, že sa im aj po jeho pozemskej smrti ukázal. Neveriaci Tomáš mal možnosť sa dotýkať rán Ježiša. Ježiš mu povedal: „Uveril si, pretože si ma videl. Blahoslavení tí, čo nevideli a uverili.“ (Jn 20,29) Ďalším dôkazom je premena zmýšľania niektorých skeptikov ako Jakuba a Pavla. A ďalší dôkaz – prázdny hrob, ktorý bol overený aj nepriateľmi (strážcami) a ďalšie dôkazy - svedectvá očitých svedkov.
Napokon sa zjavil samým Jedenástim, keď sedeli pri stole, a vyčítal im neveru a tvrdosť srdca, že neuverili tým, čo ho videli vzkrieseného. (Mk 16,14)
Ráno prvého dňa v týždni, ešte za tmy prišla Mária Magdaléna k hrobu a videla, že kameň je od hrobu odvalený. Bežala teda a prišla k Šimonovi Petrovi a k inému učeníkovi, ktorého mal Ježiš tak rád, a povedala im: „Odniesli Pána z hrobu a nevieme, kde ho položili.“ Peter a ten druhý učeník sa zobrali a išli k hrobu. Večer, v ten istý prvý deň v týždni, keď boli učeníci zo strachu pred Židmi zhromaždení za zatvorenými dverami, prišiel Ježiš, stal si doprostred a povedal im: „Pokoj vám!“(Jn 20,1-3.19)
Odoslané 9.4.2012 20:15 ako reakcia na Eva Vráblová.