« Späť

Klobúk

Klobúk

Skutočný príbeh

Klobúk

 

Pôrod prebehol bez komplikácií, až na jeden krátky otras, ktorý spôsobil pán primár, ktorý jemu vlastným humorom,  oznamoval mamičke: „Pani, povedzte svojej dcére, že som ju videl nahú sa kúpať. Vydesená mamička sa začervenala a pobúrene komentovala túto udalosť: „Myslela som si, že keď sa vydá, potom,  keď bude mať svoje dieťa, sa zmení. Ale lákanie kúpať sa v rieke nahá, mysliac si, že ju nikto nemôže vidieť, je asi silnejšie ako ostýchavosť.“ Pán primár doplnil svoju pôvodnú informáciu: „Ak bude mať 18 rokov“.  Prišla úľava (najstaršia dcéra už mala 22  rokov)  a radosť z narodenej dcérky sa ešte znásobila.  I keď bola ôsma v poradí, celá rodina bola v stave veľkého radostného očakávania.  Najstarší syn pobehal s radostnou správou celú rodinu, susedov, lekárov, obchody, ospevujúc aká je jeho sestrička krásna a aký má nádherný hlas, aký ešte nikto nemohol počuť.  Oteckova radosť sa znásobovala nádejou, že mamička (podľa tvrdenia okolia) môže po pôrode vyzdravieť.  

Rakovina – jej dôsledky nenechali na seba dlho čakať.  Pri posteli mamičky stojí nestrážené 2 ročné dievčatko, chce jej podať svoju hračku,  naťahuje k nej ruky a pýta sa na posteľ k mamičke. Ona z posledných síl naťahuje ruky, pomocou ktorej sa dievčatku podarí k nej vyliezť do sladkého pritúlenia sprevádzaného bozkami radosti. Táto rozkošná chvíľa netrvá dlho, lebo ju objaví o 19 rokov staršia sestra a tá chráni mamičku pred vyčerpaním.  Oči dievčatka zosmutnejú, ale ako by chápala, poslúchne a ide sa hrať do piesku. Cestou zbadá na dosah nestrážený sestrin  klobúk a kabelku - rozhodne sa zahrať na „sestru“. V kabelke objaví krém, namaže sa ním, (ujde sa aj vlasom) a nasadí si klobúk. V kabelke nie sú peniaze, nahradí ich kamienkami, a nakupuje mlieko (vodu) a múku (piesok). Prichádza s nimi k sestre v nádeji na pochvalu, že ako jej  pasuje klobúk a vďačnosť za nákup. Nasledovalo sklamanie z reakcie sestry, ktorá s plačom strhla jej klobúk z hlavy, vysypala obsah kabelky do smetného koša a jej hlavu umyla šampónom v sprievode nevľúdnych výčitiek za zničenie nového klobúka aj kabelky. Útechu išla hľadať k mamičkinej posteli. Načahovala sa za jej rukou, ale mamičkina ruka bola bezvládna. Zrazu bola obkolesená s plačúcimi členmi rodiny. Nechápala, že ten zničený klobúk môže vyvolať toľko nešťastia. Nakoniec ju susedka zobrala so sebou a snažila sa ju utešiť.

Domov sa vrátila, až keď mamička už ticho ležala v ozdobnej truhle v strede izby. Nechápala, prečo je okolo nej toľko ľudí a všetci sú smutní. Vysvetľovali jej, že mamička ide do nebíčka, odkiaľ sa už nevráti a odtiaľ ju bude chrániť a bude ju mať stále rovnako rada.  Zbadala, že jej novú fotografiu má  mamička pod zloženými rukami. Zohla sa v náručí susedky za fotografiou, aby si ju mamička nebrala, keď sa už nevráti. Bolo to prvýkrát, čo dostala po zadku. Jej plač prenikol medzi plačúcim davom, ktorý sa ešte viac rozľútostil, lebo všetci nechápali situáciu.

 

Smrť – ľudská definícia: konečný, nevratný stav. Kresťania však žijú v nádeji na vzkriesenie z mŕtvych. Túto nádej potvrdzuje Ježiš Kristus svojim zmŕtvychvstaním. Preto je pochopiteľné, že pre kresťanov má smrť aj pozitívnu stránku.  Veď pre mňa žiť je Kristus a zomrieť zisk.   Ale ak žiť v tele znamená pre mňa plodnú prácu, neviem, čo si vyvoliť. Oboje na mňa dolieha: túžim zomrieť a byť s Kristom, a to by bolo oveľa lepšie, (Flp 1,21-23) . V Novom zákone je nezlomný prísľub záchrany, spasenia, ako to  vyjadruje Ježiš v Jánovom evanjeliu: „Veru, veru, hovorím vám: Kto počúva moje slovo a verí tomu, ktorý ma poslal, má večný život a nepôjde na súd, ale prešiel zo smrti do života.   Veru, veru, hovorím vám: Prichádza hodina, ba už je tu, keď mŕtvi počujú hlas Božieho Syna a tí, čo ho počujú, budú žiť. (Jn 5,24-25)

 


Foto: album fotografií

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Vďaka p. Anna. To dievčatko, to ste Vy, však. Smutné, ale krásne, s nádejou v srdci. Vďaka.
Odoslané 14.5.2014 14:04.
Milá Aninka, netajím sa s tým, ale pôvodne som chcela ostať inkognito, ale keď som išla dávať príspevok, som si uvedomila nezmyselnosť svojho pôvodného rozhodnutia, tak som potom tam dala svoju fotku.
Odoslané 14.5.2014 16:35 ako reakcia na Anna Högerová.
Anička, veľmi Ti ďakujem. Som v období priam otrasného utrpenia, a to nie z fyzickej choroby, lebo som už inde písala, že som "farsová baba", to značí u nás toľko, že vydrží aj odrezanie čohokoľvek. Len ak sa mi pokúša niekto vyrezať niekoho zo srdca, to sa nedá....
A tak Bohu vďala, že si to sem dala, lebo ja som tiež ako črepy pôvodne pekného porcelánového anjelika, ktoré žiaden Patex ani Chemoprén už dokopy nedá. Ale modlitby súcich ľudí azda áno.
Odoslané 14.5.2014 18:54.
O tej fotke som len tušila, myslela som na príbeh. Krásne- jedno i druhé. Vďaka.
Odoslané 14.5.2014 22:57 ako reakcia na Anna Václavová.
veľmi pekne napísané. Ďakujem.
Odoslané 15.5.2014 13:19.
Ďakujem vám aj ostatným za povzbudenie.
Odoslané 15.5.2014 15:48 ako reakcia na Júlia Hubeňáková.
Veľmi smutný príbeh, Anička. Vďaka, že si sa s nami podelila s týmito Tvojimi vzácnymi spomienkami a myšlienkami na najmilovanejšiu bytosť na zemi...
Odoslané 15.5.2014 18:23.