« Späť

Slová pápeža v mešite v Bangui: Kresťania a moslimi sú bratia

Slová pápeža v mešite v Bangui: Kresťania a moslimi sú bratia

Stredoafrická republika 30. novembra – V plnom znení prinášame príhovor Svätého Otca Františka pri návšteve Centrálnej mešity Koudoukou v hlavnom meste Stredoafrickej republiky Bangui 30. novembra 2015, pri ktorej sa stretol s piatimi imámmi za prítomnosti okolo dvesto veriacich:
Vážení priatelia moslimovia, zodpovední predstavitelia i veriaci,
je pre mňa veľkou radosťou stretnúť sa s vami a vyjadriť vám svoju vďačnosť za vaše vrelé privítanie. Ďakujem najmä imámovi Tidiani Moussa Naibimu za jeho láskavé slová privítania. Moja pastoračná návšteva v Stredoafrickej republike by nebola úplná, ak by nezahŕňala aj toto stretnutie s moslimskou komunitou.
Kresťania a moslimovia sme si bratmi. Musíme sa preto za takých považovať a správať sa podľa toho. Dobre vieme, že posledné udalosti a násilnosti, ktoré otriasli vašou krajinou nevychádzali z príčin striktne náboženských. Kto hovorí, že verí v Boha, musí byť aj mužom či ženou pokoja. Kresťania, moslimovia a členovia tradičných náboženstiev spolunažívali pokojne počas mnohých rokov. Musíme preto zostať jednotní, aby ustalo každé také konanie, ktoré z jednej i z druhej strany uráža Božiu tvár a má v zásade za cieľ obraňovať akýmkoľvek prostriedkom partikulárne záujmy na úkor všeobecného dobra. Spolu povedzme nie nenávisti, nie pomste, nie násiliu, zvlášť tam, kde sú páchané v mene náboženstva alebo Boha. Boh je pokoj, Boh je „salam“.
V týchto dramatických časoch sa kresťanskí i moslimskí zodpovední náboženskí predstavitelia rozhodli vzchopiť sa na úroveň zodpovedajúcu súčasným výzvam. Oni zohrali dôležitú úlohu pri obnove harmónie a bratstva medzi všetkými. Rád by som ich uistil o svojej vďačnosti a rešpekte. Môžeme si tiež spomenúť na toľké postoje solidarity, ktoré kresťania a moslimovia preukazovali vo vzťahu k ich krajanom iného náboženského vierovyznania, prijímajúc ich a brániac ich počas tejto poslednej krízy vo vašej krajine, ale aj v iných častiach sveta.
Možno len dúfať, že budúce celonárodné voľby dajú krajine takých vodcov, ktorí by dokázali Stredoafričanov zjednotiť, a stali by sa tak symbolmi jednoty národa, a nie azda iba zástupcami určitej frakcie. Silno vás povzbudzujem, aby ste spravili z vašej krajiny útulný domov pre všetkých jej synov a dcéry bez ohľadu na etnický pôvod, politickú príslušnosť alebo náboženské vierovyznanie. Stredoafrická republika, nachádzajúca sa v srdci Afriky, vďaka spolupráci všetkých jej synov a dcér bude tak môcť dať v tomto zmysle impulz celému kontinentu. Bude ho môcť pozitívne ovplyvniť a pomôcť uhasiť ohniská napätia, ktoré sú tu prítomné a ktoré bránia Afričanom požívať dobro toho rozvoja, ktorý si zaslúžia a na ktorý majú nárok.
Vážení priatelia, drahí bratia, pozývam vás modliť sa a pracovať na zmierení, bratstve a solidarite medzi všetkými, nezabúdajúc na ľudí, ktorí si najviac vytrpeli v dôsledku týchto udalostí.
Nech vás Boh žehná a nech vás chráni! Salam alaikum!
(Preklad: Slovenská redakcia VR)

zdroj:http://sk.radiovaticana.va/

Pre MK Rastislav Mečiar