« Späť

4. pôstna výzva: BUĎ PEVNÝ A VYTRVAJ

4. pôstna výzva: BUĎ PEVNÝ A VYTRVAJ

 

V pôstnych výzvach sme doteraz hovorili o hodnotách ako je odvaha, disciplína a vízia. Odvaha, ako už iste viete, nie je len chvíľkový záchvat. Odvahu udržuje vytrvalosť, vytrvalosť dáva silu disciplíne a len prostredníctvom vytrvalosti sa z vízie stáva skutočnosť.
Koľkokrát si už v živote niečo predčasne vzdal? Je to vždy ľahšie ako byť trpezlivý a vytrvať. No za rezignáciu sa vždy platí. Žijeme v dobe kedy sa požaduje blesková kariéra, okamžitý úspech, prudký rast, pohotové riešenia, dokonca aj urýchlená duchovnú zrelosť. Ak sa nám naše očakávanie hneď nesplnia, máme sklon to zabaliť skôr ako sa do toho skutočne pustíme. Rýchlo sa stávame ľuďmi so slabou vôľou, lebo nerozumieme, čo je vytrvalosť. Tá je však pri životných skúškach nevyhnutná. Keď sa vydáš cestou vytrvalosti, Boh ti dá požehnanie aj na to, aby si prekonal svoje vlastné hranice, čo ťa vždy posilní.
Vytrvaj v skúškach, ktoré prežívaš. Odovzdaj ich Bohu a nechaj sa ním viesť. Nech ti je v tom príkladom sám Ježiš, ktorý sa nevzal ani v tej poslednej chvíli a z lásky k nám položil svoj život na kríži. Nech ti je povzbudením aj verš z Písma: “A tak, moji milovaní bratia, buďte pevní, neochvejní, stále horlivejší v Pánovom diele, veď viete, že vaša námaha nie je daromná v Pánovi.” (1 Kor, 15, 58)

Viac