« Späť

Čo chcem? Čo by to malo byť?

Tieto otázky sa na mňa pozerali už po druhý krát v mojom živote. Nieže by som to neriešila skoro každodenne. To nie, ale teraz mali opätovne písomnú formu. Na začiatku tohto semestra mi môj profesor povedal: Mám pocit, že to ešte stále nevieš, takže po dvoch rokoch ti túto tému zadávam opäť. Zisti to.

Minulý týždeň uplynula polka semestra. A ja som sa cítila nesmierne ukrivdene. Veľa vecí sa mi nedarilo. Myslela som si, že mám pravdu. Že tie veci, ktoré mi profesor povedal počas konzultácií síce môžu mať niečo pravdivé v sebe, ale že nie sú úplnou pravdou. A pýtala som sa Boha prečo, prečo sa zase niekto naváža do vecí, ktoré ma bolia, ktoré súvisia s mojou prácou, s mojou osobou. V podstate som ho nevinila, len som proste nechápala zmysel. A tak mi ukázal, že tento prípad je iný. Môj profesor má dobrý úmysel, chce mi pomôcť rozvinú môj potenciál a hoci s jeho metódami nesúhlasím, som mu za to vďačná. Som vďačná, že napriek tomu, že som ho tri roky nepočúvala, nevzdáva to so mnou a učí ma aj ten štvrtý. Som vďačná, že mi ho Boh poslal a že to On mu dal autoritu, ktorú má. Som človek a mám veľa chýb. On je človek a má veľa chýb. Ale vždy sa môžem rozhodnúť mať ho v úcte a podriadiť sa jeho autorite. A to pomáha. To pomáha.

Čo teda vlastne chcem? Chcem prevziať zodpovednosť – chcem pristupovať zodpovedne k úlohám života, aby sa moja sloboda mohla plne rozvinúť od jej pevného bodu.

Lebo len vtedy, keď prijmeme zodpovednosť, sme skutočne slobodní.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Verím, že tvoj profesor je veľmi kompetentný a že si je istý tvojim talentom, ktorý vidí jasne pred sebou. Často tak býva, vôbec nie si v tej veci jediná a ani to neznamená, že tvoj názor nie je dobrý. Jeho bude asi vhodnejší a o to mu ide (veľakrát aj Bohu) Pamätám si podnes slová môjho profesora z Gymnázia, po rokoch som prišla na to, že mal pravdu... Je to zaujímavé poznanie, často nám práve títo ľudia odhalia naše talenty emoticon Želám ti, Zuzanka, aby si našla povzbudenie a radosť v tom riadení, verím, že neoľutuješ, ak "počúvneš" a isto aj porozumieš, prečo je "lepšie" práve tak, ako ti radí alebo ukazuje tvoj profesor.
Odoslané 12.11.2013 22:50.