blog - slovensky

« Back

Inter arma silent musae

Inter arma silent musae

Pár dní mi ide mysľou song od Karla Kryla "Král a klaun". Páči sa mi. Song aj Kryl. Kryl všeobecne, song zvlášť v týchto dňoch.

Znova a znova sa presviedčam, že "sám satan sa tvári ako anjel svetla" (2Kor 11,14), že Pán prišiel oheň vrhnúť na zem (porov. Lk 12,49), že prišiel darovať rozdelenie (v.51). Nechcem, a ani nemôžem zachádzať do detailov, lebo som viazaný mlčaním.

Môžem však pokračovať v Krylovom songu... "Všude křičel do té hrůzy, ve válce že mlčí Múzy, muži by však mlčet neměli." A to je presne to, čo sa ma teraz týka. Ako muža - bojovníka, ako toho, ktorý by nemal mlčať. Bojovník nie je ten, ktorý zbesilo reve, ako zmyslov zbavený tne do všetkého čo vidí, je celý zastriekaný od krvi, prípadne strieľa do všetkého, čo sa hýbe až kým sa to neprestane hýbať.

Pravý bojovník bojuje za  ideály. Je ochotný riskovať pre ne zranenia i život. Ten svoj, samozrejme. Rozpráva viac zbraňou, ako ústami. Nejako tak, ako to ponúka sv. Pavol: "Preto si vezmite Božiu výzbroj, aby ste mohli v deň zla odolať, všetko prekonať a obstáť! Stojte teda: bedrá si prepášte pravdou, oblečte si pancier spravodlivosti a obujte si pohotovosť pre evanjelium pokoja! Pri všetkom si vezmite štít viery, ktorým môžete uhasiť všetky ohnivé šípy zloducha! A zoberte si aj prilbu spásy a meč Ducha, ktorým je Božie slovo!" (Ef 6,13-17)

No a napriek tomu, že nie som v okovách (aj keď sa občas cítim ako Krylov šašo), pridám aj to, čo z Pavlovho pera nasleduje... Aby som, aj keď možno pre status inter arma budem menej písať, nemlčal spolu s múzami...

 "Vo všetkých modlitbách a prosbách sa modlite v každom čase v Duchu! A v ňom vytrvalo bdejte a proste za všetkých svätých! Aj za mňa, aby mi bola daná reč, keď otvorím ústa, a aby som smelo zvestoval tajomstvo evanjelia, ktorého vyslancom som aj v okovách, aby som mal v ňom odvahu hovoriť, ako som povinný." (Ef 6,18-20)
 

Comments
sign-in-to-add-comment
Tematicky sa mi k tvojmu blogu hodi aj tato piesen: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wKDdW39jD-E#!
Posted on 12/21/11 9:03 AM.
Mám rád tvorbu od Karla Kryla. Ale z toho blogu čo si teraz napísal som zmätený. Nevidím nejako, nechápem presne čo si to chcel povedať. Pochopil som toľko, že musíš mlčať, aj keď by si najskôr nemal a bojovať.
Posted on 12/21/11 1:34 PM.
Nuž niečo mi možno objasnila tá pesnička od sestry Františky. A pekná je.
Posted on 12/21/11 1:38 PM.
mirec, ono je to cele v tom, ze mlcat musim a nesmiem zaroven... inak ani ja celkom presne neviem, co som chcel povedat emoticon tak len zopakujem Pavlovu prosbu o modlitbu emoticon
Posted on 12/21/11 3:47 PM in reply to Miroslav Čonka.
Ďakujem Tomáš za to že som s tvojho príspevku si mohol uvedomiť že pravý muž -

nie je ten, ktorý zbesilo reve, ako zmyslov zbavený tne do všetkého čo vidí, je celý zastriekaný od krvi, prípadne strieľa do všetkého, čo sa hýbe až kým sa to neprestane hýbať.

Pravý bojovník bojuje za ideály. Je ochotný riskovať pre ne zranenia i život. Ten svoj, samozrejme. Rozpráva viac zbraňou, ako ústami.

Nesmiem na to zabúdať
Posted on 12/25/11 12:47 PM.
nech ti to všetko pripomína Ten, v Mene ktorého bojuješ emoticon žehnám ťa+
Posted on 12/25/11 4:26 PM in reply to Robo Krkoška.
Aký film je v klipe?
Posted on 12/26/11 10:38 PM in reply to S.Františka Čačková, OSF.
The Courageous. Neviem ako sa bude volat ked dojde na Slovenskoemoticon Modlim sa aby priniesol odvahu a obratenie do zivotov ludi, ako to urobili aj Flywheel, Vzopriet sa obrom a Ohnovzdorny. K teme blogu - niekedy treba byt odvyzny v reci a inokedy odvyzny v mlcani a najodvaznejsi, ked to chceme rozlisit a konat podla toho, ako od nas chce Boh.
Posted on 12/27/11 8:44 AM in reply to Slavomír Palfi.
Dnes som ten film objavila: http://filmy.kinotip.cz/courageous-2011/#more-38053
Posted on 1/17/12 5:52 PM in reply to S.Františka Čačková, OSF.