« Back

Ako bojovať proti diablovi

Ľudia si myslia, že nad diablom zvíťazia tak, že budú s tými, čo im ubližujú bojovať a hádať sa. Takí ľudia nepochopili Božie slovo.

Všetci poznáme obrázky, kde archanjel Michal bojuje v brnení s diablom. Áno je to spôsob ako nám náš Pán pomáha. Avšak my s diablom nemôžeme bojovať pomocou šable alebo oštepom a už tobôž nesmieme s nikým bojovať alebo sa niekomu mstiť, kto nám ubližuje. Veriaci si to často pletú so spravodlivou božou vojnou proti nepriateľovi  Prečo je tomu tak?

Diabol je veľmi prefíkaný a preto s ním veriaci nevedia ako bojovať. Myslia si, že ak archanjel Michal bojuje na obrázkoch proti diablovi, aj my ľudia máme takto bojovať s ľuďmi, ktorí nám ubližujú. A to je chyba, lebo cieľom diabla je presne to, aby ľudia medzi sebou bojovali. Diabol chce, aby ľudia trpeli, aby sa hádali a teší ho rozširovať medzi ľuďmi zlo.

Pozrime sa na to ako diabol šíri zlo medzi ľuďmi. Robí to jednoducho. Pozná slabiny každého z nás, vie kde nás trápi krivda, čo sa nám nepáči, čomu sa vyhýbame, lebo sa toho bojíme alebo čo nás hnevá a v tom je jeho prefíkanosť. Stačí, že nám tieto pocity vyvolá tým, že nám niekto ublíži, poníži nás alebo nám niečo nepríjemne povie a takto nás vie diabol manipulovať a viesť k nenávisti, pomste a robeniu zla a hriechu. A my namiesto toho, aby sme verili, že nám náš Pán pomôže, keď nám niekto ubližuje, začneme rozmýšľať nad tým ako sa tomu človeku pomstiť, alebo ako s ním bojovať alebo sa hádať, lebo ho považujeme za diabla. Pritom diabol len využíva toho človeka na to, aby nám ubližoval. Neubližuje nám človek, ale diabol cez toho človeka.  

My nesmieme odporovať zlu a teda ani človeku, ktorý nám ubližuje. Naša viera sa meria podľa toho, či to dokážeme a ako dlho dokážeme vydržať tú bolesť aj citovú, keď nám iní ubližujú, ponižujú nás, okrádajú nás a ako dlho dokážeme neodporovať zlu.  Ak pritom budeme prosiť Pána, aby nás zbavil pocitu krivdy, hnevu, strachu, nenávisti, ktoré pociťujeme keď nám iní ubližujú a nebudeme odporovať zlu, diabol pochopí, že sme silní veriaci a že nemá význam, aby nám ďalej ubližoval a snažil sa nás manipulovať cez bolestivé pocity. A my v tomto boji takto zvíťazíme nad diablom. Iný spôsob neexistuje.

Takže ako bojovať s diablom? V žiadnom prípade netreba bojovať alebo hádať sa s človekom, ktorý nám ubližuje. Nesmieme mu odporovať, lebo koná zlo a koná ho pod vplyvom diabla. Musíme sa modliť, aby nás náš Pán zbavil bolesti a pocitu krivdy, hnevu, strachu, poníženia, ktoré nám spôsobujú tí, ktorí nám ubližujú. Diabol uvidí, že silno veríme v Boha a že nás nevie manipulovať cez bolestivé pocity krivdy, hnevu z toho, že nám niekto ubližuje, my zvíťazíme nad diablom a ten človek nám prestane ubližovať. Ale musíme byť pozorní, lebo diabol nespí, začne nás skúšať a ubližovať nám iným spôsobom.

Čiže základ nášho boja s diablom je neodporovať zlu a veriť, že nás Boh zbaví bolestivého pocitu krivdy, nenávisti, či poníženia.


whole-profile

Peter belongs-to:

Friends

June 22
11:42 AM
June 18
Peter Bálint wrote a new blog entry, Milujme svojich nepriateľov..
9:31 PM
January 20
Peter Bálint wrote a new blog entry, Odpúšťame s trpkosťou v srdci?.
12:58 PM
December 2
Peter Bálint wrote a new blog entry, Zranenie na duši ako cesta k pokušeniu.
6:27 PM
December 2
Peter Bálint wrote a new blog entry, Proste a bude Vám dané.
1:04 PM
November 28
Peter Bálint wrote a new blog entry, Prečo sa stále hádame?.
5:13 PM
November 13
Peter Bálint wrote a new blog entry, Buďme v neustálom spojení s Bohom.
12:20 PM
February 6
Peter Bálint wrote a new blog entry, Ako bojovať proti diablovi.
12:34 AM
September 6
Peter Bálint wrote a new blog entry, Krivda.
11:07 AM
November 10
Peter Bálint wrote a new blog entry, Najdôležitejší moment našej viery.
11:22 AM
Subscribe to Peter Bálint's activities. (Opens New Window)