blog - slovensky

« Back

Desivo krátka pamäť

Desivo krátka pamäť

Už sa toho popísalo dosť. A ja mám už tiež celkom dosť, lebo ako sa zdá, na Slovensku nestačí ani Ústav pamäti národa, keďže národ, zdá sa, rád zabúda na “temnú minunosť”.

 

Na úvod občerstvenie pamäte... Pamätáte sa ešte na Slovenskú korunu? Len tak... zbežne. Lebo ja hej. Mince a bankovky boli krásnym prierezom slovenských dejín (o niečo podobné sa pokúša Euro na bankovkách – stavebné slohy od románskeho až po modernu). A náboženské symboly? Schválne, poďme ich spočítať:

1SkGotická drevená soška Madony s dieťaťom stojacej na polmesiaci z obdobia okolo roku 1500. Pochádza z Kremnice.
10SkBronzový liaty kríž z 10.-11. Storočia z archeologického nálezu vo Veľkej Mači.
50Sk – tvár Cyrila a Metoda s nápisom: „sv. Cyril a sv. Metod“; na rube:prvých sedem písmen staroslovienskej abecedy hlaholiky ako symbol daru svätcov starým Slovanom. Zrkadlovo obrátená silueta stredovekého kostolíka z Dražoviec je symbolom raného kresťanstva na našom území.
100Sk – Madona majstra Pavla z Levoče; na rube Levoča s dvoma dominantami, kostolom svätého Jakuba a historickou radnicou. Týmto motívom sa prelína vyobrazenie svorníka zo sakristie starého minoritského kostola v Levoči.
200Sk – Anton Bernolák – katolícky kňaz; na rube slovenský Rím – Trnava.
1000Sk – Andrej Hlinka – katolícky kňaz; na rube: Ústredným motívom je Madona Ochrankyňa zo stredovekej nástennej maľby rímskokatolíckeho kostola v Sliačoch pri Ružomberku. Ľavú časť bankovky vypĺňa obraz rímskokatolíckeho kostola sv. Ondreja v Ružomberku a v ľavej časti plášťa Madony je zakomponovaný motív Hlinkovho mauzólea.

500Sk– na rube kompozícia Bratislavského hradu s barokovým kostolom svätého Mikuláša a časťou veže gotického kostola Klarisiek. Uprostred kompozície je najstaršie pôdorysné vyobrazenie Bratislavy z 15. storočia z drevorytu CHRONICA PICTA - Bratislavský hrad, tri kostoly v opevnení a štylizované zobrazenie Dunaja

Pri celkovom počte 8 (po zrušení 5-, 10-, a 20-haliernika 5) mincí a 7 bankoviek – teda 15 (neskôr 12) platidiel rôznej nominálnej hodnoty je číslo 7 viac ako polovica! Nehovoriac o tom, že na každom platidle, celkom pochopiteľne, bol slovenský štátny znak s dvojkrížom. Len aby sme nezabudli...

Vo svetle výročia príchodu sv. Cyrila a sv. Metoda neviem pochopiť, prečo sú náboženské, lepšie povedané: kresťanské, symboly problémom na pamätnej minci. Možno som menej chápavý, ale vie mi niekto dať relevantnú odpoveď na otázku, prečo sa niekomu v Bruseli protivia náboženské symboly na pamätnej minci? Prečo Národná banka Slovenska skáče ako panstvo z ústredia píska?

A propó výročia... ľudská pamäť, ako som už napísal, vie byť až neuveriteľne krátka; najmä vtedy, keď sa jedná o dobro. Možno práve preto tie výročia potrebujeme a možno práve preto si ich potrebujeme pripomínať. Aby sme nezabudli. Lebo “národ, ktorý nepozná svoju minulosť je odsúdený prežiť ju znova” (Szienkiewicz) a národ, ktorý pohŕda dejinami nie je hoden budúcnosti.

Radi sa oháňame ústavou. Žiaľ, len vtedy, keď to v danej chvíli vyhovuje. Inak je len zdrapom papiera, ktorý, ako je známe, veľa znesie.

Ja tých pánov v Bruseli chápem. Boja sa, aby neurazili moslimov – aspoň to tvrdia skrývajúc sa za náboženskú neutralitu. Ale pozor, niekde je chyba! Náboženská neutralita tu neplní svoj účel; a čo je horšie, stáva sa synonymom potláčania suverenity štátu, ktorý sa v preambule svojej ústavy odvoláva veľmi konkrétne na cyrilo-metodské (áno, kresťanské) duchovné dedičstvo ahistorický odkaz Veľkej Moravy. Postoj Bruselu je len ďalší dôkaz odkresťančovania Európy. Nihil novum sub sole – nič nové pod slnkom.

Takzvaná „moslimská invázia“ do Európy vôbec nie je problém (nechcem sa tu zaoberať podstatou islamu, je to iná téma a teraz sem nepatrí). Problém je, že Európa popierajúc svoje korene zrazu zdesene zisťuje, že sa nemá o čo oprieť a vrátiť sa ku Kristovi sa jej veru nechce. Tak chce to spiatočnícke kresťanstvo aspoň zadupať do zeme v nádeji, že sa jej v budúcnosti to isté podarí s každým prejavom akejkoľvek religiozity. Takže ak nejaká budúcnosť v Európe bude, tak: Žiadne kríže a žiadne polmesiace. Žiadne habity a žiadne burky. Jednoducho nič, čo by pripomínalo existenciu Boha. Keď sa prípadne stane nejaká katastrofa, použijeme ju ako pseudodôkaz neexistencie Boha tupo mlčiac o tom, že sme ho vyhodili zo života. Smutné? Aj, ale najmä hlúpe.

Na jednej strane sa tvárime tak liberálne a na druhej potláčame základné slobody. Strach riešiť vážne témy potom spôsobuje, že si umelo vytvárame problémy tam, kde neexistujú.

Ak chceme „nemať problémy“, potom ich musíme riešiť. A čím skôr. Odkresťančená Európa sa bojí samej seba. Bojí sa pozrieť do zrkadla. Toto je jej skutočný problém, nie moslimovia! Tí ak sú problém, tak len preto, že (v) Európe toto zrkadlo nastavujú. V priemernej moslimskej rodine je totiž podstatne viac detí ako domácich zvieratiek, čo sa žiaľ o „moderných“ európskych rodinách povedať nedá. Kostoly zívajú prázdnotou a zvony bijú, lebo je to taký zvyk; už len málokto chápe, že je to pozvanie do modlitby. No keď z minaretu zaspieva muezín, moslim kľakne a modlí sa tam, kde je. Nie raz, ale päťkrát denne! Samozrejme, „moderný“ Európan sa z neho nezabudne vysmiať kým sa moslim nepozerá – inak by mohlo byť zle. Ale do kresťanstva a najmä Cirkvi si rád kopne kedykoľvek. Hoc aj od chrbta, alebo ešte lepšie do tváre. Je tragické, že Európa s otvorenou náručou beží sa hocičím... len nech to nie je kresťanské! Pripomína mi Izrael z Ezechielovho proroctva:

„Môj chlieb, ktorý som ti dal, jemnú múku, olej a med, ktorými som ťa kŕmil, kládla si pred ne ako ľúbeznú vôňu - hovorí Pán, Jahve. I vzala si svojich synov a svoje dcéry, ktorých si mne zrodila, a obetovala si ich im za pokrm... Každej neviestke dávajú mzdu, ty však si dávala svoje dary všetkým svojim milencom, vo svojej bujnosti si ich obdarúvala, aby prichádzali k tebe zo všetkých strán. Pre tvoju bujnosť to bolo u teba opačne ako u žien; po tebe nepachtili, a keďže si ty dávala mzdu, nedávali mzdu tebe, stala si sa opakom“(Ez 16,19-20.33-34).

Toto zrkadlo je naozaj tvrdé. Ale ak sa doň nezačneme pozerať, hrozí, že sa rozbije a my sa kruto dorežeme na črepoch.

Postoj Bruselu k náboženským symbolom je horší ako postoj totalít 20-ho storočia. Nacisti hnusne spotvorili symbol slnka – svastiku a komunisti bezducho nahradili kríž hviezdou. Brusel sa nezmôže ani na to. Len sa bojí. Keby náhodou. Skúsme pamätať na to, že nie je možné vyhovieť všetkým. Nedokázal to ani Boží Syn. Ani sa o to nepokúšal. Bol si vedomý toho, že prišiel pre všetkých, ale rovnako dobre aj toho, že nie všetci ho príjmu.

Čoho sa bojíš, Európa? Pred čím sa trasieš, Slovensko? Budeš sa naďalej skrývať a utekať, alebo si spomenieš, kto vlastne si a ukážeš svoju tvár? Ak ju ešte máš...

viac o SKK: http://sk.wikipedia.org/wiki/Slovensk%C3%A1_koruna

Comments
sign-in-to-add-comment
Keďže nepozerávam TV (ani len Televízne noviny), nevedela som o tomto probléme. Dostal si ma do obrazu veľmi rýchlo. Vynikajúco si to napísal, so všetkým presne súhlasím. Ak by sa dalo nejako v tomto pomôcť, chcela by som tak urobiť (existuje nejaká petícia alebo niečo podobné?)... Je to naozaj nenormálne, keď sa takto "rieši" náboženská neutralita!
Posted on 11/22/12 9:35 AM.
Dobrý blog.. :-)
Posted on 11/22/12 11:21 AM.
Vdaka, otec Tomáš. Ja som k tejto téme práve objavila zaujímavý obrázok s návrhom na mince.
http://imgur.com/7m6VP
Posted on 11/22/12 11:40 AM.
Tomáš, vďaka za hodnotný článok. Prosím, hlasujte za tento príspevok na http://vybrali.sme.sk/c/Desivo-kratka-pamat/ aby sa to dostalo k čo najväčšiemu počtu ľudí.
Posted on 11/22/12 11:52 AM.
Výborný článok. Zahlasované. emoticon
Posted on 11/22/12 1:00 PM in reply to Martin Lojek.
Už som zahlasoval aj ja. :-)
Posted on 11/22/12 1:35 PM in reply to Martin Lojek.
Tomáš, nemám slov, moc, moc dobré. Zahlasované. Zdieľam aj na FB.
Posted on 11/22/12 5:34 PM.
vďaka Vám za komentáre - ale dôležitejšie je naozaj to, čo napísala Janka hneď v prvom - skúsiť nejako konkrétne pomôcť veci. Otec Miroslav Lettrich napísal list NBS, o petícii neviem, bol som dnes celý deň v neexistencii (voľno), len pred chvíľou som sa vrátil domov. ak niečo nájdem(e), dáme si navzájom vedieť, ok?
Posted on 11/22/12 6:55 PM.
Zahlasovala som. Aspoň takto možno pomôžem... A ešte modlitbou. To by bolo najúčinnejšie, keby nás bolo veeeeeeeeľa. A to určite bude!
Posted on 11/22/12 7:44 PM in reply to Martin Lojek.
Trochu sa to pohlo ...
http://www.sme.sk/c/6614048/bankova-rada-schvalila-mincu-aj-so-svatoziarou.ht­ml
Posted on 11/23/12 4:10 PM.
Áno, tiež som to už čítala.
Posted on 11/23/12 4:51 PM in reply to Lubomír Hnat.
Otec Tomáš, netajím sa s tým, že mi každý váš príspevok dodáva síl, ale tentoraz som na bode mrazu, lebo ma trápi tá pravda, ktorú tu tak bravúrne popisujete. Teší ma ale, z komentárov, že sa už niečo pohlo v tom smere, že sa predsa len niečo dosiahlo na bránenie kresťanskej Európy.
Posted on 11/23/12 5:25 PM.
Bohu vďaka!
Hoci vyjadrenie "vina bude na Európskej rade" je kus alibistické, aspoň to vyzerá, že so cťou (?) zabojujeme o dedičstvo otcov.

Čo sa týka nesúhlasu Francúzska, neprekvapuje ma. Francúzska vláda má "svojské" metódy od zasadnutia Generálnych stavov v roku 1789...
Čo sa týka Grécka... o skutočných a fiktívnych problémoch som písal v blogu. Na pokraji gréckeho štátneho bankrotu nemám čo dodať.
Posted on 11/23/12 6:07 PM in reply to Lubomír Hnat.
Problem dnesnej Europy je ten, ze uz vôbec nie je krestanska. Ani sa o to nesnazi. Pokial si dobre pamätam, v europskej ustave a v Lisabonskej zmluve sa s Bohom ani nepocita. Cize nabozenska neutralita predstavuje hrozbu pre Europu ako taku, pretoze sa sekularizuje a demonizuje, vsewtko sa pripravuje na prichod Antikrista, ktory je uz na svete. Bude vladnut sedem rokov podla knihy Daniel, pri prichode nasho Pana Jezisa Krista bude antikrist porazeny (zabity) mecom ust Pana Jezisa, ktoray bude dvojsecny (myslim ten mec) a nikto mu nepomôze. Nas Pan za 1290 dni odprace mrtvoly a o 1335 dni zriadi tisicrocne kralovstvo. Na konci tisicrocneho kralovstva bude diabol prepusteny a zvedie velke mnozstvo ludi do opozicie proti Kristovi, nasmu Panovi. Diabol bude uvrhnuty do ohniveeho jazera, kde bude urhnuty este pred 1000 rokmi antikrist spolu s falosnym prorokom (tzn.pred 1000-rocnym kralovstvom). a potom bude posledny sud na konci vekov.
Posted on 11/26/12 2:27 PM.
No neviem, neviem. To už asi ten "Antikrist" nestihne do 21.12.2012.

Jedna báchorka lepšia než druhá.
Posted on 11/26/12 8:39 PM in reply to Jana Kasarová.
s tými biblickými číslami by som sa veľmi nezahrávala. nezabúdajme, že u Pána je tisíc rokov ako deň včerajší čo sa pominul a ako jedna nočná stráž. Čítajme Sväté písmo v kontexte a ako celok a nezabúdajme na Ducha, v ktorom bolo napísané. Naša cesta je jednoznačne dôvera v Božiu dobrotu a milosrdenstvo, veď peklo sa začalo vetou: "Non serviam" a nebo na zemi sa začalo a začína aj v každom srdci teraz vetou: "Hľa služobnica/služobník Pána"
Posted on 11/27/12 6:57 AM in reply to Jana Kasarová.
Pozrite sa, nemusite so mnou suhlasit, ale to co som pisala ja, sa uci v celom protestantskom hnuti pocnuc od luteranov az po charizmatikov, seriozni vykladaci Biblie sa zhoduju v tychto bodoch. Antikrist nepride 21.12.2012 na to, aby vladol sedem rokov, ale pride v case prenho urcenom. Najskôr sa musi splnit to, co je napisane v prvom liste apostola Pavla Soluncanom, v 4.kapitole, od 13. versa do konca kapitoly. A tiez v druhom liste Pavla apostola v 2. kapitole, kde pise, ze najskôr musi byt odstraneny Ten, ktory ho (t.j.Antikrista, ktoreho oznacuje Pavol ako syna zatratenia) zdrzuje, a to je Duch Sväty. Treba prosit Ducha Sväteho o spravne pochopenie jednotlivych textov Biblie a On nam zjavi vsetku pravdu, pretoze je Duchom pravdy, ktory nas podla slov nasho Pana Jezisa Krista vovedie do vsetkej pravdy a pripomenie nam vsetko, co nam On prikazal. Cize suhlasim s tym, ze sa treba pytat Bozieho Ducha a mysliet aj hovorit aj konat v sulade s Bozim slovom, pretoze vsetko treba merat Bibliou.
Posted on 11/27/12 7:40 PM in reply to Daniela Cerovská.
Napokon sa to nejako vyriešilo. Slovensko je jediná krajina, ktorá ma na minciach dvojkríž. Už len keby na tom Slovensku boli aj kresťania.
Posted on 6/14/19 8:30 PM.
K poznámkam ohľadom príchodu antikrista a podobným rečiam. Toto je veľmi užitočný článok na pochopenie našej doby a nato, aby sme vedeli, ako žiť. Veď sa jedná o prepis príhovoru Ivetky z Litmanovej ohľadom katastrofy, ktorá má prísť na Slovensko: https://jezismaria.weebly.com/litmanova---pride-klamstvo-ake-svet-nezazil.html
Posted on 6/14/19 8:34 PM.