blog - slovensky

« Back

Tvárou v tvár

Tvárou v tvár

To, o čom budem písať, sa mi stalo pred pár dňami, keď som sa vracal z farnosti. Rozmýšľal som či vôbec mám písať tento blog a na spracovanie toho, čo sa stalo som potreboval dávku času a modlitby. Varujem cteného čitateľa, že nasledujúce riadky sú len pre silné žalúdky.

Už som bol skoro doma – vchádzal som do mesta, keď som videl cestu zablokovanú pár autami. „Nič zvláštne,“ myslím si; to je tu predsa na dennom poriadku, že keď sa známi stretnú, tak sa neunúvajú parkovať - jednoducho zastavia naprostred cesty, vymenia si pár slov a pokračujú v jazde.

Vo chvíli, keď som zastavil asi 10m od nich, vybehli z baru pri ceste 3-4 chlapi. Bolo jasné, že sa čosi deje. Začali sa mlátiť – proste zhluk. Keď tu zrazu padlo niekoľko výstrelov a ja som si až vtedy všimol, že jeden z nich máva so samopalom. Prvé, čo mi napadlo, bolo: „Pane, ak ho zdvihne a vystrelí, o chvíľku sa vidíme.“ Stuhol som. Ani úkon kajúcnosti mi neprišiel na um.

Za tých pár sekúnd sa kopa chlapov rozpadla. Chalan, čo sedel vedľa mňa na mňa reval: „Padre, utekaj! Padre, utekaj!“ Odpovedal som mu: „Kam chceš bežať?“ – veď guľka je rýchlejšia ako tvoje nohy. No aj tak som vypol motor a vystúpil z auta. Neviem, čo mi to napadlo - vystúpiť z auta a len tak ostať stáť na ceste. Chalan stratil medzi garážami. Jeden z chlapov nastúpil do auta a ušiel. Dvoch nechal ležať na zemi v kaluži krvi.

Snažil som sa zapamätať si značku auta toho, čo ušiel, ale už bol ďaleko. Pribehol som k chlapom, chvíľu som sa spamätával zo šoku. Potom som vbehol do baru, vypýtal som si vodu, pokrstil som ich, rozhrešil...

Až som nechápal, ako "samozrejme" reagujem. Len na ľudí naokolo som musel nahučať, aby zavolali záchranku a políciu. Vidiac, že to nemá efekt, pokúsil som sa zavolať sestrám, čo pracujú v nemocnici, nech pošlú sanitku. O chvíľku volali späť, že tí zranení už prišli do nemocnice. Podvedome som na sestru spustil lavínu, že chlapi mi tu ležia na ceste v kaluži krvi, tak nech si v tom špitáli pohnú!

Vybral som lekárničku, že zistím, čo sa dá robiť. Jeden medzičasom dodýchal, mal prestrelený zátylok. Druhému som začal utierať krv z čela, zistil som, že zbytočne – mal v ňom dieru po guľke.

Prišla polícia. Policajti sa chvíľu pozerali z úctivej vzdialenosti a keď sa priblížili, jeden z nich sa pýtal toho, čo ešte žil, či je ten kalašnikov jeho a kto po nich strieľal. Chvíľu trvalo, kým pochopili, že ho treba zaviesť do nemocnice. Previezli ho do Tirany, večer zomrel. Až neskôr som sa dozvedel, že boli bratia.

Vraha chytili celkom rýchlo. Je to chlap, ktorý už bol v base za vraždu, lúpež, nelegálne držanie zbraní a neviem čo ešte. Na výsluchu povedal, že si myslel, že tí dvaja ho chcú zabiť, tak sa bránil...

Zasa som raz videl smrť na vlastné oči. Pre hlúposť, ktorá sa ťahala roky. Pre večné škriepky a neodpustenie stačilo málo a padali výstrely...

Nemám ako zakončiť. Len prosím o modlitby.

Comments
sign-in-to-add-comment
Tomáš, modlíme sa, aby si to vedel rozdýchať, aby Ťa Pán chránil a aby si mal silu pokračovať v misiách.
Posted on 8/9/12 12:20 PM.
Tomáš, vyprosujem ti od Pana vela milosti a pozehnania. A vela sil a odvahy bojovat na takom mieste. bojovat s laskou... Mas vela odvahy, jaby som sa bala.. a urcite v takej tazkej situacii by som sa rozplakala.. Nevedela by som tak pohotovo reagovat ako ty... klobuk dole... Si velmi silny a bojovny muz, zehnam ti +
Posted on 8/9/12 12:42 PM.
Nuz otec, drzte sa tam, Pan ma s Vami este plany, ked ste to prezili.. +
Posted on 8/9/12 2:26 PM.
O. Tomáš, ste v prvej línii, určite nie náhodou, Božie cesty a plány pre Vás sú isto správne, povedala by som až akčné. Na takéto niečo si Vás Pán vybral.
Posted on 8/9/12 3:47 PM.
Ďakujem. už som na tom celkom dobre, bolo darom Prozreteľnosti, že som od nedele poobedia do utorku mal naplánovanú "zmenu vzduchu" - Čierna Hora, Medžu... ešte ma to trošku prenasleduje, lebo tým miestom prechádzam v podstate denne. aj keď si myslím, že na také sa zabudnúť nedá...
Posted on 8/9/12 9:37 PM in reply to Martin Lojek.
Marika, o tom nepochybujem... neviem, či by som si vedel pospomínať na všetky chvíle, keď som ušiel hrobárovi z lopaty...
Posted on 8/9/12 9:38 PM in reply to Marika Janusová.
Tomáš, vďaka Bohu, že žiješ a naozaj klobúk dolu, ako si zareagoval na takúto situáciu...Boh Ťa žehnaj naďalej, máš predsa pri sebe Víťaza a nemusíš sa báť
Posted on 8/9/12 9:53 PM.
Silná káva, modlím sa za teba, Tomáš, nech ťa chránia všetci anjeli strážni! verím, že mali "nadčasy", mam ťa na mojom konte modlitieb:0)
Posted on 8/9/12 10:00 PM.
že žijem, mi ani nepripadá nejaké zvláštne emoticon aj keď... áno, výstrely padli aspoň štyri (toľko priznal pri výpovedi páchateľ) a bol tam ešte jeden náhodne sa vyskytujúci, čo to schytal do nohy.
pozerám sa na život zasa trošku inak. čo sa týka mojej reakcie, pripadá mi - ako som písal - "samozrejmá", možno podvedomá. neviem. teraz, pri spätnom pohľade, si začínam uvedomovať, že som konal akoby som bol námesačný, akoby "na diaľkové". nebolo to zo mňa. bola to milosť.
Posted on 8/10/12 7:34 AM in reply to Gabriela Kucháriková.
mne po lícach steká niečo slané, teplé,zmes vďačnosti Bohu za to, že žiješ Tomáš, radosť z toho, že dvaja bratia vďaka takej rane osudu a tebe dostali nebo.
Normálne som zvedavá, krstil si v albánčine, latinčine? slovenčine? ...aký jazyk v tom šoku zafungoval u teba?

A tiež mám silný pocit, že Tomáš, tvoj bohatý modlitbový život, tvoj živý vzťah so živým Bohom, ktorý žiješ v každej minúte tvojho života- ako som mohla aj osobne za pár minút s tebou prežiť,naplnenosť Duchom Svätým, jeho odvahou, silou, radou...Bázňou božou.... Boh chráni svojich miláčikov. Boh zachránil tvojim prostredníctvom dvoch jeho miláčikov! čo je najlepšie,Tomáš, získal si dvoch patrónov, ktorí ti budú z neba pomáhať v tvojej prvej línii. Svojim konaním si urobil najväčšie ohlasovanie Evanjelia. Tí ktorí ťa sledovali, videli... na to nezabudnú, a možno práve tento zážitok ich raz privedie k Bohu.

Nemôžem nespomenúť modlitby tých tvojich, tu doma.Modlitbovú podporu tvojej misijnej činnosti. Toto je konkrétny výsledok... štít protiguľkový z Otčenášov, Zdravasov, strelných modlitieb... Iba Boh vie, či odklonil nejakú guľku, aby ťa netrafila.
Ale to nie je dôležité.
Dôležité je, že u teba zvíťazila láska k bratovi. Aj za cenu straty vlastného života.
Som rada, Tomáš, že ti tieto riadky nepíšem IN MEMORIAM.
Bože, ďakujem.
Posted on 8/10/12 9:24 AM.
Milý otec Tomáš, boli ste presne tam, kde Vás v tej chvíli chcel mať Boh.
Boli ste Jeho nástrojom, aby ste zachraňovali duše. Riskovali ste vlastný život, nebáli ste sa stretnutia s Tým, Komu ste uverili, Koho milujete, Komu slúžite...Moje srdce dokáže v tejto chvíli iba vysloviť malé poďakovanie: Pane, vďaka ti za tohoto kňaza, ktorý ťa nasleduje všade tam, kde ho vedie tvoja milosť a láska.
Posted on 8/10/12 2:40 PM.
krstil a rozhrešoval som po slovensky. duša rozumie. a Duch tiež.
už som písal, že to celé vnímam ako milosť - nielen pre mňa, ale aj pre nich. priznám sa, že mi nenapadlo, že som získal dvoch patrónov, ale vďaka. tuším sa na nich budem častejšie obracať. nevedel som, ako sa chlapi volajú, tak som ich pokrstil Peter a Michal - prvé mená, čo mi prišli na um. z tlače som sa potom dozvedel, že sa volali Petrit (33) a Eduart (30).
tatko ma ako malého naučil, že každé zrnko ruženca je najlepšia guľka. takže ruženec je dosť dobrá dávka - nikdy neminie cieľ...
tuším som veľmi na vlastný život nemyslel. no nie som hrdina, prosím, nemýľte si ma. čo je zvláštne na tom, že kňaz koná svoju povinnosť?
Posted on 8/10/12 4:17 PM in reply to Otília Ferenčíková.
OAMDG! sprevádzam Ťa modlitbou a verím, že moji bratia ešte oveľa viac+ buď požehnaný!
Posted on 8/10/12 4:33 PM.
Fuha, tak toto bola sila, mi to dych vzalo až. Na druhej strane aj milosť od Boha pre tých bratov, že im poslal kňaza do cesty pri odchode z tohto sveta. Klobúk dolu ako sa vraví. Ak by si však ma Tomáš náhodou predbehol do neba, tak si občas tam na mňa môžeš spomenúť.
Posted on 8/10/12 8:06 PM.
Nech ťa požehná Pán aj s Máriou všetkým nebeským požehnaním!
Posted on 8/10/12 8:07 PM.
Posted on 8/10/12 10:28 PM in reply to Daniela Cerovská.
Ja môžem svedčiť o Otčenáši, že je účinný na uvoľnenie svalstva. Keď nám uprostred Prešova hynulo naše dieťa najmenšie ( ocko mal malú hore na svojom krku a nevedel, že dieťa mu už nejakú dobu nedýcha) Bolo nás 8 okolo malej, všetci zamreli, manžel v šoku nechcel malú ani zložiť dolu keď, som skríkla: veď je modrá, nedýcha!!!!
všetci ostali vystretí a nehybní, snažila som sa 3 x nejako jej roztiahnuť zuby a vytiahnuť zapadnutý jazyk, mala som do krvi až na kosť prehryznutý ukazovák ale nešlo to, ani údery do chrbta nepomáhali...v tom mi automaticky naskočil Otčenáš a tak som ho kričala z plného hrdla na celý Prešov. a svaly povolili, a mohla som vybrať zapadnutý jazyk Miriamke, a dieťa sa nám prebralo, nadýchlo, zružovelo...
Asi najúpenlivejšia a najnaliehavejšia modlitba moja doposiaľ... Tiež neviem, ako je to možné, že nevystrelo aj mňa, že som neostala ako prikovaná k zemi, ale robila som čo som robila. To tiež nebolo zo mňa. Šlo to samo. A viem aj aké to bolo potom. Ako som sa roztriasla ako osika a ako som cítila, že sama svojimi silami by som to nebola dokázala, že niekto mi viedol celé moje telo, myslenie, a že ja som nemohla v tej chvíli robiť nič iné, len to, čo som robila. A tá modlitba uprostred mesta plného ľudí... ja som vnímala iba to, že ja prosím Otca, aby mi pomohol, lebo mi hynie dieťa v rukách...
Posted on 8/11/12 9:13 AM in reply to tomáš kuník.
Na Mojej Komunite spoznám aj naozaj svätých ľudí. V dnešnej dobe.
Posted on 8/11/12 10:40 AM.
Požičiam si od Tomáša, čo je zvláštne na tom, že mama koná svoju povinnosť?
Posted on 8/11/12 11:12 AM in reply to Miroslav Čonka.
Kňaz je pre mňa sprostredkovateľ Božích milosti a takéto udalosti ma v tom utvrdzujú.
Ale ak koná cez neho Boh, niekedy prebudí v ľuďoch svedomie a potrebujú ho znova uspať, tak útočia ohováraním a pod. Preto podľa mňa toľko útokov na sv. cirkev a kňazov. Naše modlitby si preto veľmi potrebné. O. Tomáš ich potrebuje viac, pretože vytrhol dve duše nepriateľovi. Sme s Vami o. Tomáš spojení v modlitbe. Nech Vám Pán Boh pomáha.
Posted on 8/11/12 12:59 PM.
Showing 1 - 20 of 70 results.
of 4