Veľmi odporúčam blogy o rodine, manželstve a výchove mojej drahej manželky.

« Back

Odobraný jediný talent - vysvetlite mi to

Odobraný jediný talent - vysvetlite mi to

Tentokrát sa nechystám dávať nejaké svoje zamyslenie, ale chcem radu. Chcem plnšie porozumieť podobenstvu o talentoch. Konkrétne, nie je mi jasné, prečo kráľ v podobenstve pri zúčtovaní tak tvrdo zaobchádza s lenivým sluhom, ktorý nechcel riskovať a jeho talent dal tomu, ktorý ich už mal desať. Prečo si jednoducho ten talent sám nezobral?

Je mi jasné, že trestá lenivého sluhu, ktorého strach mu deformuje pohľad na kráľa a možno preto sa ho bojí.

Nerozumiem však tomu, prečo ten talent dáva tomu, čo má najviac.

Ako mám rozumieť Božiemu charakteru na základe tohto podobenstva?

Tu je text podobenstva:

Bude to tak, ako keď sa istý človek chystal na cestu. Zavolal si sluhov a zveril im svoj majetok: jednému dal päť talentov, druhému dva a ďalšiemu jeden, každému podľa jeho schopností, a odcestoval. Ten, čo dostal päť talentov, hneď šiel, obchodoval s nimi a získal ďalších päť. Podobne aj ten, čo dostal dva, získal ďalšie dva. Ale ten, čo dostal jeden, šiel, vykopal jamu a peniaze svojho pána ukryl. Po dlhom čase sa pán tých sluhov vrátil a začal s nimi účtovať. Predstúpil ten, čo dostal päť talentov, priniesol ďalších päť talentov a vravel: »Pane, päť talentov si mi odovzdal a hľa, ďalších päť som získal.« Jeho pán mu povedal: »Správne, dobrý a verný sluha; bol si verný nad málom, ustanovím ťa nad mnohým: vojdi do radosti svojho pána.« Predstúpil ten, čo dostal dva talenty, a vravel: »Pane, dva talenty si mi odovzdal a hľa, získal som ďalšie dva.« Jeho pán mu povedal: »Správne, dobrý a verný sluha; bol si verný nad málom, ustanovím ťa nad mnohým: vojdi do radosti svojho pána.« Predstúpil aj ten, čo dostal jeden talent, a hovoril: »Pane, viem, že si tvrdý človek: žneš, kde si nesial, a zbieraš, kde si nerozsýpal. Bál som sa, a preto som išiel a ukryl tvoj talent v zemi. Hľa, tu máš, čo je tvoje.« Jeho pán mu povedal: »Zlý a lenivý sluha! Vedel si, že žnem, kde som nesial, a zbieram, kde som nerozsýpal? Mal si teda moje peniaze dať peňazomencom a ja by som si bol po návrate vybral, čo je moje, aj s úrokmi. Vezmite mu talent a dajte ho tomu, čo má desať talentov. Lebo každému, kto má, ešte sa pridá a bude mať hojne. Ale kto nemá, tomu sa vezme aj to, čo má. 

Mt 25,14- 29

Comments
sign-in-to-add-comment
Boh nám zveril Evanjelium a úlohu žiť podľa neho.Ten život podľa evanjelia chápem ako rozmnožovanie, zveľaďovanie , za ktoré sme zodpovední. Kto si iba prevezme jeden talent a "sporí" si ho pre seba, ide pred Pána akoby s čistými, ale prázdnymi rukami. Už odpoveď: "Tu máš, čoje Tvoje"....nasvedčuje, že nemal žiaden záujem o rozširovanie kráľovstva skutkami lásky. Iba prijal a vrátil to, čo dostal. A ešte Pánovi vyčíta tvrdosť.
Nedostávame všetci rovnako.Ale všetci sme povinní starať sa o rast Kráľovstva, životom, svedectvom.Aj kto dostal málo darov, napríklad jeden- mal vrátiť aspoň dva. A bolo by bývalo všetko v poriadku.-
Posted on 11/15/12 9:53 PM.
Prvý feed-back od Františky po telefóne: Kľúčová vec - talent nie je vlastníctvom sluhu a teda by sa ani nemal báť, že príde ako o niečo svoje. Sluha je len správcom. Tým, že zakopal talent, pohŕdol kráľom.
Kráľ dal talent preto niekomu, kto sa oň vie lepšie postarať.

Ak máte ďalšie myšlienky, píšte. Františka, prípadne môžeš to viac rozpísať.
Posted on 11/15/12 9:56 PM.
Je to v 25 kapitole, nie v strnastej. Mt 25, 14 - 29 idem si to poriadne preciiat a snad dostanem nejake vnuknutie emoticon
Posted on 11/16/12 12:06 AM.
je to podobenstvo o BOZOM KRALOVSTVE. Ono sa podoba perle.. je veľmi vzacne, ale nie kazdy objavi jeho hodnotu. Toto podobenstvo o talentoch hovori o case "zuctovania". Naco by bol tomu clovekovi ten talent, ked nechape jeho hodnotu? Na druhej strane, najlepsie chape hodnotu bozieho kralovstva ten, kto pren zije a zveladuje ho. Vidim v tom Jezisovu logiku, ktorou sa bude riadit, ked zavŕši dejiny sveta. Pan "odcestoval" - vystúpil na nebesia, nie je už fyzicky prítomný medzi nami, ale jeho milosť stále trvá a on právom očakáva, že to čo nám dáva, prinesie osoh.
Posted on 11/16/12 12:17 AM.
Martin, ja verím aj tomu, že sú jednoducho talenty (úlohy, dary, veci), ktoré Boh zveril človeku, lebo chce, aby to urobil Jeho pomocník, človek - a vždy bude na ňom, čo s tým spraví - inak povedané, vziať si talent späť by bolo ako povedať "Okej, toto človek nedokáže, musím to spraviť Ja sám". Ale toto verím, nie je v Božom srdci. Hľadá vždy ľudí, ktorý chcú vôjsť do plnosti Jeho vôle, nielen si z nej občas kúsok odhryznúť, keď sa im práve chce. Je v tom silná vôľa po partnerstve s nami, po spoločnom diele, spoločnej práci.

Mňa v tomto podobenstve vždy zasahuje jedna vec, o ktorej sa priveľa nehovorí. Ani dnes nie je bežné, ak ti niekto zverí postrážiť niečo zo svojho, že by očakával to, že mu z toho vrátiš aj zisk. A Boh predsa chce emoticon okrem návratnosti aj pridanú hodnotu.
My to tak berieme, že často na sa k veciam, úlohám a pod. správame tak, aby sme nič nepokazili... pozeráme na veci z pozícii tých, ktorí sa starostia, aby neprehrali. Boh však túži po ľuďoch, ktorí pochopia, že už vyhrali v Kristovi emoticon, sú v bezpečí a budú konať po novom - v novej identite používať svoje dary, zverené veci, všetko, čo majú - s Jeho potvrdením a požehnaním.

Vidím v tej túžbe a očakávaní Boha, že sa mu vráti viac, než zainvestoval, prostredníctvom nášho spravovania, obrovskú dôveru Otca, že v Jeho Dome, v Jeho Kráľovstve budeme fungovať, akoby sme budovali niečo vlastné, naše, akoby rodinný podnik emoticon. A zároveň úplne parádnu vec - že Boh nám dáva privilégium zväčšiť a rozmnožiť to, čo dal On sám, stať sa nástrojom, ktorý znásobí Jeho pôsobenie. Toto ma fascinuje. On si neuzurpuje právo urobiť všetko, zachrániť všetko, byť jediným riešením. Naopak - toto všetko chce, ale skrze nás. A bez nás vzniká proste diera... a On musí hľadať iných - overených, ochotných, odpovedajúcich na Jeho volanie, ktorým to potom zverí.

Beriem toto podobenstvo aj ako prejav spolupráci na Jeho diele, rozmer služby, dávania sa druhým, aktívnej lásky. A z pohľadu toho sluhu - čo ho paralyzovalo? Strach... výhovorky... lenivosť... pozícia porazeného... a najmä - nepoznal svojho Pána, Jeho zámer, ani veľkosť a dôležitosť vlastnej úlohy.
Posted on 11/16/12 8:05 AM.
moji predkomentátori povedali veľa a múdro. pridávam aj svoj podpis. emoticon ak mi napadne niečo, čo ešte neodznelo, pridám aj svoju trošku...
Posted on 11/16/12 8:35 AM.
Dostala som v tejto súvislosti otázku, či tomuto podobenstvu neprotirečí ono o robotníkoch na vinici....Mt 20, 1-15. Tí, ktorí prišli pracovať pred západom slnka dostali rovnako po denári ako tí, čo pracovali od rána.
Pravdu povediac, musela som dlhšie premýšľať, ale nakoniec som povedala: dôlžité je, že počúvli a išli pracovať.A oni sa nepýtali, čo za to. Pán dáva šancu, volá skôr či neskôr. Prví závideli. Pán im odpovedá- zjednali ste sa za denár. Zazlievate mi azda, že som dobrý? Denár znamená nebeské Kráľovstvo. A to je dostupné tomu, kto chce pracovať a počúvnuť volanie.
Posted on 11/16/12 9:40 AM.
Myslím, že kráľ nepotreboval talenty pre seba, chcel aby ich jeho sluhovia rozmnožovali. Preto si talent jednoducho nevzal, ale dal ho tomu, ktorý získal najviac, aby aj tento ďalší talent rozmnožil.

Vnímam to tak, že Boh každému človeku dáva do srdca svoju milosť, aby bol schopný prijať Evanjelium a rozširovať Božie kráľovstvo. Niekto ho nechá rásť, prijíma spoločenstvo s Kristom , milosť v jeho srdci rastie a prostredníctvom jeho (božích) skutkov sa šíri medzi ďalších ľudí. Ak niekto naopak nechá túto milosť "zakopanú vo svojom srdci" a nespolupracuje s ňou, nemá z nej nijaký úžitok (jeho spoločenstvo s Bohom "umrelo").
Potom milosti, ktoré mohol získať dá Boh inému, ktorý ich "rozmnoží" a takto jeho prostredníctvom sa môžu dostať k iným ľuďom - aj znovu k tomu prvému v inej forme - v podobe "božích skutkov" (slov atd.) ktoré koná "dobrý a verný sluha".

Ďakujem za ponuku k zamysleniu. Vždy som toto podobenstvo akosi prebehla. Tiež som tomu nerozumela prečo poslednému sluhovi pán všetko vzal, ale doteraz som nenašla odhodlanie poriadne sa poctivo zamyslieť. Môžem sa mýliť, ale takto mi to dáva zmysel.
A teraz si idem prečítať komentáre ostatných. Nechcela som ich čítať skôr, aby som nebola ovplyvnená ich pohľadom.
Posted on 11/16/12 10:11 AM.
Vždy keď som počúvala toto podobenstvo, vždy ma zarazilo, prečo tretí sluha svoj talent zakopal. Ak s ním nič nerobil, to si ho mohol kráľ rovno nechať, ale on im talenty rozdal, aby priniesli "úrodu". Chápala by som to, ak bol sluha lenivý, ale nie ak sa kráľa bál. ;-)
Posted on 11/16/12 10:13 AM in reply to Martin Lojek.
A ja som sa na váš pohľad tak tešila... emoticon
Posted on 11/16/12 10:18 AM in reply to tomáš kuník.
to,co mi imponuje v tomto podobenstve je to, ze clovek, ktory mal ten jeden talent, urobil chybu v tom, ze zakopal zo strachu talent do zeme a nepouzival ho na to, na co obl urceny. Boh nam dal talenty a mame ich rozvijat tak, aby bol On sam oslaveny, skrze nase pouzivanie talentov. On, ten zly sluha, mal dat svoj talent ludom, ktori by ho vedeli zveladit na Panovu slavu, to su ti penazomenci ci penaznici (podla KSSJ, rok vydania: 2003, su to bankari, financnici, tzn. ludia, ktori vedia tie peniaze rozmnozit) a Pan by si to bol zobral aj s urokmi. Jana Kasarová
Posted on 11/16/12 3:07 PM.
To čo si napísal s tým Je mi jasné, že trestá lenivého sluhu, ktorého strach mu deformuje pohľad na kráľa a možno preto sa ho bojí. To bratu Boh ti žehnaj vďaka pomohlo mi to ... A mam aj sa pre teba reč ktorú som zhodou okolností počul včera od jedneho brata : sluha zakopal talent lebo videl všetkých tých sluhov bohatých mudrych a schopných a keď sa pozrel na seba videl chudáka čo nieje ako oni nemá tak pomazanie a (dokonca ani peniaze emoticon) a tak to málo čo mal radšej zakopal do zborovej lavice a zhrnul pod poslednú stoličku v zbore zašil si ústa sklopil oči a UMREL ...
Posted on 11/16/12 5:09 PM.
Na Božom slove ma neznepokojuje to čomu nerozumiem, ale to čomu rozumiem a mal by som podľa toho konať. Mark Twain
Inými slovami - nezapodievaj sa s tým s čím nemusíš.

Napadá ma ešte, že je to ako s viničom. Málo úrodná ratolesť, zaťažuje ostatné ratolesti a berie im miazgu. Po jej odstránení vinič, teda úrodné ratolesti dostávajú novú silu pre prinášanie ovocia.
Posted on 11/16/12 5:32 PM.
Drahí priatelia, ďakujem všetkým za veľmi cenné postrehy. Sú skvelé. Ďakujem, že spolupracujete s Duchom Božím.
Pýtal som sa, pretože sme mali s mládežou víkendovku na túto tému a Pán nás viedol, aby sme sa venovali téme talentov a Božom pláne. Pošlem mladým link na Vaše príspevky, sú veľmi obohacujúce.

Som vďačný Bohu, že tak mocne konal na víkendovke začínajúceho, 40-členného spoločenstva. Viacerí objavili v sebe talenty a schopnosti, ktoré im dal Pán, alebo ktoré už akoby zakopali. Mladí zažívali úžasný čas spoločenstva medzi sebou a Božou prítomnosťou. Verím, že o víkendovke ešte niečo napíšeme emoticon
Posted on 11/19/12 7:38 AM.
Napíš, budem sa tešiť!
Posted on 11/19/12 9:38 AM in reply to Martin Lojek.
Nech je s vami požehnanie Božie a nech vám dá nájsť bohatstvo darov! Vďaka za tento blog, úžasne poučný a stále aktuálny (v každom veku:0))) Lebo tá "zrelšia" tiež riadne zakopáva - myslím seba:0))) Vďaka!
Posted on 11/19/12 9:56 AM in reply to Martin Lojek.
Ešte jeden postreh.
Teraz som niekde čítala, že talenty, ktoré sme dostali - je Láska. Ak milujeme, rozmnožujeme lásku. Ak nemilujeme, strácame aj tú schopnosť milovať, čo sme ešte mali.
(láska k druhým, súcit, pomoc tomu kto potrebuje...)
Posted on 11/19/12 11:25 AM.

 

Momentálne píšem adventné zamyslenia pre mužov zamerané na mužskú identitu a spiritualitu: rok 2018, rok 2017rok 2016, rok 2015, rok 2014.