Blogs

« Back

Ako Bolin využil svoj výsluch u čínskej polície na zdieľanie Evanjelia

Ako Bolin využil svoj výsluch u čínskej polície na zdieľanie Evanjelia

V Číne bol Bolin* zatknutý za to, že mal vo svojom dome kresťanské materiály. Zobral to ako príležitosť hovoriť o Evanjeliu.

Keď Bolin počul zvoniť zvonček, bol práve uprostred online školenia pre kresťanov. V Číne je to riskantné rozhodnutie. Tak zistil, aké je to riskantné.

Vo dverách bolo šesť policajtov. Mali príkaz na domovú prehliadku, ten im umožňoval prehliadnuť Bolinov dom, aby našli zakázané materiály. Vedel, že to nájdu: ich dom mal veľa kresťanských kníh a iných materiálov. "Zostaňte kde ste!" povedal jeden z policajtov. Bolin a jeho manželka urobili, ako im bolo prikázané.

„Bol som trochu nervózny, keďže nás požiadali, aby sme sa nehýbali. Zobrali mi telefón. Ale stále sme sa im snažili ukázať, že budeme proaktívne spolupracovať,“ spomína Bolin. Policajti zhromaždili všetky kresťanské materiály, ktoré mohli nájsť, spútali Bolina a odviedli ho na policajnú stanicu na výsluch. Jeho manželku nechali a ona s napätím čakala, kým sa ich deti vrátia zo školy.

História prenasledovania

Bolinova rodina nie je nováčikom pri prenasledovaní. Pred mnohými rokmi boli jeho otec a sestra požiadaní, aby opustili komunistickú stranu kvôli ich viere – potom ako sa celá rodina dozvedela o Ježišovi od misionárov a rozhodli sa Ho nasledovať. Rodina usporiadala zhromaždenie domáceho zboru, ktoré bolo prepadnuté, čo viedlo k tomu, že ich 24 hodín vypočúvali a poriadne zbili.

Napriek tomu Bolin a jeho rodina naďalej odvážne slúžili Pánovi. Otvorili svoj dom pre ostatných veriacich, aby sa mohli stretávať, a neskôr viedli spoločenstvo veriacich z miestnej etnickej menšiny v regióne s budhistickou väčšinou. Preto mal doma toľko nelegálnych materiálov.

Zdieľanie evanjelia vo vyšetrovacej miestnosti

Bolin, ktorý bol prevezený na policajnú stanicu, urobil ďalšie odvážne rozhodnutie. Rozhodol sa využiť čas vypočúvania na rozprávanie o Evanjeliu.

 „Vo vypočúvacej miestnosti boli dvaja prokurátori: jeden sa pýtal a druhý si robil poznámky na papier. Na stole bol položený aj záznamník,“ hovorí Bolin. "Povedal som si, že sa k výsluchu postavím s jemným a úctivým srdcom a premenil som ho na príležitosť na evanjelizáciu."

Bolin si uvedomil, že ľudia často nevenujú pozornosť, keď sa pokúšal zdieľať Evanjelium – ale počas vypočúvania pozorne počúvali všetko, čo povedal. „Požiadali o každý jeden detail o mojej evanjelizácii – od prvého dňa až po súčasnosť.

"Často som si predstavoval, že by som mohol byť v takejto situácii s políciou - ale nikdy som si nemyslel, že sa to stane," dodáva Bolin. „Som vďačný za odvahu, ktorú mi dal Boh. Keď prišiel výsluch,  Jeho milosť mi bola viac než dostatočná.“

Zázračná sloboda

Celé vyšetrovanie trvalo tri mesiace. Bolinovi bolo povedané, že nebude stíhaný, ak sa dokáže, že jeho presvedčenie bolo pravé. Mnoho kresťanov v Číne také šťastie nemá. Inde je akákoľvek cirkevná činnosť mimo prísne monitorovanej štátom schválenej cirkvi nezákonná a často to vedie k prísnym trestom.

Bolin bol pripravený opustiť svoje rodné mesto a predpokladal, že dostane príkaz opustiť oblasť. Ale Boh mal pre tohto verného veriaceho pripravené prekvapenie. „Nielenže som mohol zostať v tejto oblasti, ale vrátili aj všetko, čo bolo skonfiškované, vrátane dvoch krabíc letákov s evanjeliom a viac ako stoviek CD s kresťanským obsahom na konci,“ hovorí. "Nikdy predtým som nepočul o niečom takom."

Dodáva: „Pre mňa to bol zázrak. Povedal som im o svojom odhodlaní a postoji – som kresťan. Musím hovoriť o Evanjeliu, pretože toto je Božia misia pre nás. Ak mi tu niekto zakáže kázať, pôjdem inam. Ak mi nedovolia rozprávať o Evanjeliu cez deň, urobím to v noci. Ak mi nedovolia zhromaždiť sa cez deň, urobím to v noci. Som ochotný zaplatiť za to cenu. Navyše som neurobil nič, čo by ohrozilo našu spoločnosť.“

Dôležité školenie od partnerov Open Doors

Bolin sa podelil o svoje svedectvo s Jiayi*, miestnym partnerom Open Doors, na nedávnom školení o prenasledovaní v regióne, ktoré viedlo vďaka darom a modlitbám podporovateľov Open Doors.

Jiayi hovorí: „Veriaci žijúci v oblastiach s etnických menšinami zvyčajne nemajú duchovné zdroje a podporu ako v iných oblastiach. Dúfame, že prostredníctvom školenia, ako je toto, môžu byť veriaci ako Bolin posilnení a vychovaní, aby boli silní v ťažkostiach, a môžu tiež pomôcť povzbudiť ostatných veriacich. Na tomto školení sme mali 43 účastníkov, ktorí sa spolu učili o prenasledovaní, jeho zdrojoch a spôsoboch.“

Yingfei*, ďalší partner Open Doors, ktorý ďalej uvádza do kontextu učebné materiály pre miestnych veriacich v Číne, dodáva: „Prosím, pripojte sa k nám v modlitbách, aby Boh mohol použiť tieto materiály na požehnanie našich bratov a sestier, ktorí v ťažkých časoch potrebujú duchovnú výživu. .“

Mená zmenené z bezpečnostných dôvodov

Foto: pexels

Preklad z Open Doors