« Späť

Aplikácia rozpisu veriacich na sviatosť zmierenia

Aplikácia rozpisu veriacich na sviatosť zmierenia

Na podnet kňaza trnavskej arcidiecézy Ondreja Chrvalu vyvinul portál Moja Komunita jednoduchú aplikáciu dostupnú bezplatne pre všetkých kňazov a veriacich pre individuálne zapisovanie sa na sviatosť zmierenia. Keďže tohto roku nie je možné realizovať hromadné spovedanie pred Veľkou Nocou, je potrebné aby mohli veriaci pristúpiť k sviatosti zmierenia individuálne s dodržaním bezpečnostných opatrení v súvislosti so šírením koronavírusu na Slovensku. 

Veriaci sa môžu zapisovať online a vybrať si pre nich najvhodnejší deň a čas, ktoré už dopredu nastavia v aplikácii ich kňazi. Aplikácia pomáha vyhýbať sa združovaniu veriacich. Po zapísaní ich údaje môže vidieť iba kňaz, ostatní veriaci môžu vidieť len  údaj, že daný čas je obsadený, čím sa zachováva diskrétnosť a rešpektuje právo na súkromie veriacich. V hornej časti nad rozpisom časov nájdu veriaci inštrukcie od svojho kňaza ohľadom miesta, formy, nosenia ochranných prostriedkov apod.)

Jednou z hlavných výhod tohto spôsobu spovedania je, že veriaci sa nezhromažďujú a nestretajú, ale prichádzajú každý sám vo svojom čase.

Kňazi môžu využívať aplikáciu po bezplatnej registrácii na portál Moja Komunita, kde už množstvo kňazov svoj používateľský účet má. Následne je potrebné napísať na martin@mojakomunita.sk a požiadať o pridelenie práv pre spravovanie aplikácie v profile farnosti. Tí kňazi, ktorí už spravujú stránky svojej farnosti na Mojej Komunite, môžu automaticky využívať aj túto aplikáciu.

Kňaz si zvolí časové okno spovede, teda deň, keď bude spovedať, čas od kedy a do kedy bude spovedanie trvať a doplní inštrukcie ohľadom miesta a i.. Následne si nastaví odhadovaný čas pre jedného kajúcnika a aplikácia mu vygeneruje rozpis v daných časových intervaloch. Pre daný deň si kňaz môže nastaviť aj viac časových okien spovedania. Celé nastavenie jedného dňa by kňazovi nemalo zabrať viac ako zopár minút. Pre farnosti, kde je viacero kňazov aplikácia umožňuje urobiť rozpis pre každého kňaza zvlášť tak, že každý zadá svoje meno.
V rámci rezervácie termínov má kňaz tiež možnosť zarezervovať termín (napr. pre starších veriacich, s ktorými sa vie spojiť osobne) alebo blokovať časový interval kvôli plánovanej prestávke.
Na MojaKomunita.sk je v súčasnosti zaregistrovaných takmer 15.000 kresťanov a sú vytvorené základné profily pre všetky RKC a GKC farnosti na Slovensku. Portál ponúka komunikačné nástroje a povzbudzuje k používaniu online komunikácii medzi kňazmi a veriacimi.

Táto aplikácia môže byť bezplatná vďaka donorovi Mojej Komunity Róbertovi Krettovi, ktorý hradí vývoj aplikácie a rovnako programátorovi Mojej Komunity Martinovi Lojekovi, ktorý vývoj aplikácie pre Moju Komunitu realizoval za mimoriadne zvýhodnenú hodinovú sadzbu, za čo im vyslovujeme úprimnú vďaku.

Postup pre kňazov

  1. Zaregistrujte sa na www.mojakomunita.sk
     
  2. Napíšte na martin@mojakomunita.sk krátku žiadosť na pridelenie admin oprávnení pre profil farnosti
     
  3. Pridáme vám aplikáciu rozpisu na profil farnosti na Mojej Komunite.
    Obratom Vám zašleme webovú adresu pre rozpisy, kde si môžete adminovať spovedné časové okná a kde sa môžu veriaci prihlasovať.
     
  4. Webovú adresu rozpisov môžete pridať na svoje webové stránky alebo do farských oznamov

Odporúčame prečítať si nariadenia Konferencie biskupov Slovenska k otázke spovedania počas pandémie

Ukážky aplikácie


Viditeľné rozhranie pre kňaza

 


Nastavenie časového okna

 


Prihlásenie pre farníka

 


PotvrdeniePrihlásenie pre farníka

 

Viditeľný zoznam prihlásených pre kňaza

Túto aplikáciu je možné vložiť aj na existujúcu webstránku mimo Mojej Komunity, ale sú k tomu potrebné technické znalosti HTML jazyka.

Pre tých, ktorí už majú admin oprávnenia na stránkach farností, môžu si aplikáciu pridať jednoducho po prihlásení sa. Kliknite vľavo v hornej lište na Pridať > Viac > Category.Church > Rozpis spovedania a aplikáciu (portlet) umiestnite na potrebné miesto na podstránke.

Budeme povďační za akékoľvek podnety a príspevok pre zlepšenie.