« Späť

Zomrel Anton Srholec

Zomrel Anton Srholec

Podľa informácií Postoja zomrel dnes ráno vo veku 86 rokov známy kňaz Anton Srholec.

Katolícky kňaz, spisovateľ a charitatívny pracovník Anton Srholec sa narodil 12. júna 1929 v Skalici. Chcel študovať teológiu. Komunistický režim mu to nedovolil, ani to mu však v dosiahnutí jeho cieľa nezabránilo a rozhodol sa pokúsiť ilegálne prekročiť hranice, aby mohol študovať v zahraničí. Útek nevyšiel a za tento čin bol odsúdený. Vo väzení strávil desať rokov, prevažne prácou v uránových baniach v Jáchymove.

Vyštudovať teológiu sa mu podarilo až v roku 1970, a to priamo v Ríme, kde bol aj vysvätený za kňaza. Aj napriek problémom, ktorým na Slovensku čelil, sa rozhodol vrátiť a pomáhať ľuďom práve tu. Nemohol pôsobiť ako kňaz, ale zamestnal sa ako kostolník a až neskôr dostal súhlas vypomáhať pri kázňach.

Jeho kázne boli obľúbené najmä medzi mládežou, avšak v 70. a 80. rokoch boli až príliš silné a zásadné pre komunistický režim. Duchovná činnosť mu bola štátom zakázaná a opäť sa musel stať robotníkom. Jeho život bol plný nečakaných zvratov, ťažkých momentov, ale aj radosti a nádeje. Svedčí o tom jeho dobrovoľnícka práca a pomoc ľuďom v núdzi.

Srholec trpel v ostatnom období rakovinou. Najprv mu liečba stav zlepšila, potom sa to však zhoršilo. Vlani v lete opustil nemocnicu a zostal v domácom liečení. Denníku Plus jeden deň vtedy Srholec povedal, že sa už pripravuje na odchod do večnosti. Koncom septembra sa však objavila správa, že opäť podstupuje liečbu v nemocnici.

TASR, rp

Foto: TASR - Martin Turanovič

zdroj:https://www.postoj.sk

Pre MK Rastislav Mečiar