« Назад

Prečo nové „ľudské práva“ vyľakali občanov i politikov?

Čoho sa zľakli občania v pripravovanej stratégii rozvoja ľudských práv?

Paradoxne, nové „ľudské práva“ sa stali tým faktorom, ktorý zmobilizoval verejnosť, aby jej zástupcovia jednali o hrozbách, ktoré z týchto pripravovaných ľudských práv vyplývajú.

 

Tento materiál sa nazýva Národná stratégia rozvoja ľudských práv na Slovensku a obsahuje na prvý pohľad neškodné pojmy, ako právo na dôstojný život, genderová ideológia, ľudské práva LGBTI osôb a právo na vzdelanie.Zástupcovia občianskych iniciatív, združení a politici sa minulý týždeň v Bratislave zaoberali materiálom, ktorý vypracovala komisia menovaná Ministestvom zahraničných vecí.

Tieto pojmy sa však ukážu v inom svetle, akonáhle sa začne skúmať ich obsah. Z pojmu „právo na dôstojný ľudský život“ sa po jeho analyzovaní vykľuje právo na eutanáziu a potrat. Najprv sami o sebe rozhodnete, že váš život už nie je dosť dôstojný a chcete spáchať eutanáziu, no po čase, tak ako je to dnes už v Holansku, o vás rozhodnú iní. Spočiatku rodinní príslušníci (v Holandsku môže o eutanáziu požiadať aj 12 ročné dieťa so súhlasom rodiča; alebo v prípade nemluvňaťa o tom rozhodnú samotní rodičia na návrh lekára, ak sa zhodnú, že život ich dieťaťa nie je dostatočne dôstojný). V ďalšej fáze už o tom, či váš život je alebo nie je dôstojný, rozhodne nezávislý orgán, ktorý v prípade, že váš život bude z jeho pohľadu nedôstojný, nariadi vám eutanáziu; alebo prehlási, že čakané dieťa sa môže narodiť s vrodenou chybou, ktorá mu znemožní uplatniť si “právo na dôstojný život”, a preto nariadi tehotnej matke potrat.

Z rovnakého súdka je aj genderová ideológia, ktorá trvá na tom, že sa nerodíme ako muži a ženy, ale každý si môže určiť svoj rod (v Austrálii ich poznajú 22) podľa toho, ako sa kto cíti (bisexuál, lesba, neutro a podobne) a následne užívať zvýšenú ochranu ako príslušník sexuálnej menšiny: mužom poskytuje právo dožadovať sa možnosti používať ženské spoločné sprchy alebo wc, pretože sa cítia ako ženy a naopak. Pohlavie tu nezohráva žiadnu úlohu, a to či sa správame žensky alebo mužsky je len dôsledkom stereotypných sociálnych konštruktov. Táto ideológia za pomoci Juvenilnej justície má potenciál úplne rozložiť rodinu.

Juvenilná justícia je na jednej strane súhrn pravidiel, ktoré občanom zakážu akékoľvek fyzické tresty voči svojim deťom (ani capnutie po zadku, alebo zatrasenie), zakáže všetky psychické tresty (pokričanie na dieťa alebo jeho oddelenie od ostatných, kým sa neupokojí), čím znemožni výchovu dieťaťa. Súčasne je dieťa nabádané, aby na rôzne na to zriadené linky pomoci udávalo svojich rodičov, ktorým bude následne odobraté

Zákon umožňuje sociálnym pracovníkom vstup do obydlia a odobratie detí, čo sa pripravuje už aj na Slovensku a ich určenie na pobyt v ústave alebo adopciu. Tieto práva sú už široko rozvinuté v Británii a Škandinávii a obeťami sú už aj prvé slovenské deti z rodín, ktoré sa tam vysťahovali za prácou. Napríklad v Nórsku je z celkového počtu milión detí takto odobratých 200.000, čo vylučuje predpoklad, že by šlo iba o deti týrané, alebo deti zo sociálne zanedbaného prostredia, okrem iného aj preto, že Nórsko je jednou z najbohatších krajín na svete.

Jedným z produktov Juvenilnej justície je aj nórsky masový vrah Breivik, ktorý bol odobratý svojej matke, v náhradných rodinách zneužívaný a znásilňovaný, čo mohlo mať vplyv na jeho neskoršie konanie. Aj zo Slovenska, kde sa tak nedeje zatiaľ masovo, sú známe početné prípady, najmä z adopcií slovenských detí do Talianska, kde tieto deti boli znásilňované, zneužívané, alebo jednoducho zmizli, pričom sa predpokladá, že boli svojimi adoptívnymi rodičmi predané na orgány. Ministerstvo po prevalení sa niekoľkých takýchto škandálnych adopcií dočasne zastavilo možnosť poskytnúť deti na adopciu do Talianska.

„Ľudské práva LGBTI osôb“ zas asi najviac vrások narobia Cirkvi. Ak sa napríklad veriaci homosexuáli budú dožadovať sobáša v kostole, kňaz, ktorý odmietne takýto sobáš vykonať, tak vlastne poruší ich základné ľudské právo. Je jednoduché si domyslieť, že sa následne obvinený z homofóbie ľahko ocitne vo väzení. Samotný pojem ľudské práva LGBTI osôb je logický nezmysel. Ľudské práva boli vždy chápané ako univerzálne práva, ktoré si môže nárokovať každý človek. LGBTI práva si však môže nárokovať iba úzka skupina ľudí a tým rozbíjajú koncept ľudských práv. Na tomto princípe by mohli o uzákonenie svojich práv ako základných ľudských práv požiadať všetky skupiny osôb, ktoré sa cítia byť znevýhodnené (napríklad mnohopočetné rodiny, majitelia psov a ktokoľvek ďalší).

Čerešničkou na torte je, že sa deti o možnosti výberu rodu ako aj o svojich právach voči rodičom majú vzdelávať v škole a v predškolských zariadeniach. Teda má byť zabezpečená výchova v duchu týchto pripravovaných nových „ľudských práv“. Ministerstvo zahraničných vecí už prispelo finančnou sumou 15.000 eur na novú knihu o LGBTI právach, ktorú chcú ponúknuť do škôl už tento rok.

Tieto hrozby, prichádzajúce zo západnej Európy prostredníctvom orgánov a inštitúcií EÚ, tak vyburcovali verejnosť. Premiérovi Ficovi bol zaslaný list, ktorým Fórum života  zastúpené Marcelou Dobešovou a ďalších 68 organizácii žiada zastavenie tejto stratégie.

“Ani pri najlepšej vôli nemôžeme prijať a podporiť pripravovanú stratégiu,” uviedol František Neupauer, predseda združenia, v ktorom sa spája 35 organizácii. “Krátky časový úsek na pripomienkovanie, zahmlené pojmy bez jasného významu, ako aj chýbajúce právne zakotvenie v slovenskom a medzinárodnom práve sú dôvodmi, ktoré nás nútia odmietnuť stratégiu vznikajúcu pod rezortom zahraničných vecí.”  

 

Článok bol prevzatý z portálu www.hlavnespravy.sk z dňa 12.augusta 2013

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Пока нет комментариев. Будь первым.