« Назад

Hriech

Hriech

Ako som si tak čítala poznámky z prednášok, ktoré som doteraz absolvovala, jedna ma neskutočne oslovila. Okamžite som si spomenula na čas, pred takmer dvoma rokmi, keď prišli medzi nás – animátorov vo farnosti ľudia z Koinonie Jána Krstiteľa a Sergej nám rozprával o probléme, ktorý nás vzďaľuje od nášho milujúceho Ocka.

 

Prednedávnom som počula myšlienku, že človek nevlastní nič. Všetko má Boh. Človek vlastní len svoje hriechy. Odvtedy si začínam viac uvedomovať, čo vlastne hriech je. Pre mňa osobne je pomerne náročne odolávať pokušeniu. Ale myslím si, že keby to bolo jednoduché, nedokázali by sme vážiť nekonečnú milosť odpustenia, ktorú dostávame od Boha.

Ale skúsme sa pozrieť, čo vlastne hriech spôsobuje. Následky hriechu sa nám môžu zdať niekedy zanedbateľné. Veď čo tam po tom, že niekomu zaklamem... alebo že bude príliš pyšná... veď teraz mi to pomôže dosiahnuť to, čo chcem a ostatné ma vlastne nezaujíma... OMYL!!! Malo by ma to zaujímať... Za malým, dalo by sa povedať nevinným, hriechom sa skrývajú veľké problémy. Hriech spôsobuje rozdelenie v spoločenstve. Schovávanie sa jedného pred druhým. Obviňovanie. Nedôveru nie len voči druhým alebo voči sebe... o to horšie, že spôsobuje nedôveru voči Bohu. A v neposlednom rade... Hriech vedie k smrti. Nie telesnej... K duchovnej smrti. Najhorší spôsob smrti. Keď človek je mŕtvy vo vlastnom srdci. Keď jeho skutky nevypovedajú o Bohu... Ale o ňom samom... Inak povedané... Jeho skutky sú mŕtve tak, ako je on sám mŕtvy.

Potrebné je uvedomiť si, že sám sa z toho nikto nedostane. Ako hriešnik potrebuješ pomoc. Je veľmi dôležité, aby si si to priznal. To je začiatok tvojho boja proti vlastnému hriechu. Tak isto ako keď si zablatený, nedokážeš sa umyť sám. Potrebuješ niekoho, kto ti pomôže. A túto pomoc ti ponúka Ježiš. Vlastnými hriechmi si ho pribil na kríž. Ale On napriek tomu stojí pri tebe a pomáha ti očistiť sa. On sa prihovára za teba u svojho Otca a žiada ho, aby ti odpustil. Toto robí pre teba, pretože pre Neho znamenáš všetko. Buď hodný jeho obety! Nespôsobuj mu ešte väčšiu bolesť! Nejde to zo dňa na deň. Bude ťa to stáť veľa námahy a obety. Ale výsledok stojí za to, tým si buď istý!

Комментарии