« Späť

Spoveď - vychytávky :D

Spoveď - vychytávky :D

Viem, že spovedať sa kňazovi častokrát nie je jednoduché a povieme si: Prečo musím všetko hovoriť kňazovi, keď napr. evanjelici nemusia...?

Osobne si myslím, že kňazovi je to šum-a-fuk čo robíš... teda nechápte ma zle... či ťa kňaz pozná osobne, len z videnia alebo sa na spovedi vidíte prvý a poslednýkrát... ide mu o to, aby ti pomohol, povzbudil ťa a dodal odvahy byť lepším... ostatne, spovedáš sa Bohu, kňaz je len prostredník...

Ale napriek všetkému, zo skúsenosti a rozhovorov môžem konštatovať, že príprava (spytovanie svedomia) je osobná vec a potom keď dôjde k samotnému vyznaniu hriechov (pred kňazom) – ak ľudia na seba nereagujú, myslím teraz mimikou alebo inými gestami – tak sa to dá úplne v pohode „prežiť“ cool samozrejme pozerať kňazovi do očí je celkom zaujímavé, lebo často vidieť presvedčenie a úprimnú snahu o pomoc a pochopenie, ale vo všeobecnosti pohľad na kríž rieši všetko wink no a potom pokánie je zas len osobná záležitosť... takže ako flegmatik-cholerik si to dovolím zosumarizovať: Maximálne sa na pár minút strápnim, tomu kňazovi je to aj tak jedno... ja som úprimne vyznal, oľutoval a život ide ďalej ale tentoraz s čistým štítom wink

A ešte jedna dobrá rada pre nesmelých, stresantov, sklerotikov a tých čo už dávno neboli na spovedi: mať napísaný papier s hriechmi, resp. čítať z neho, nie je vôbec hanba – človek aspoň na nič nezabudne (a potom... milujem, keď sa v piecke kúri a ja môžem aj symbolicky tie hriechy spáliť a poslať komínom hore laugh)

 

Pripájam aj návod na použitie, resp. na stiahnutie: 
http://www.farabrehy.sk/LinkClick.aspx?fileticket=Si9iGbVBpck%3d&tabid=436&mid=829&forcedownload=true

(neviem ako inak to sem pricapnúť, tak si to môžte stiahnúť v .pdf)

Obrázok (upravené)http://1.bp.blogspot.com/-sVQUYNuLuB8/T3-RMg-pWYI/AAAAAAAAG2I/xNZIhhsgvwQ/s1600/Confesison.jpg

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zdravé, írečité! Škoda že Ťa bližšie nepoznám, zavolala by som Ťa ku mojim birmovancom, ab to mali autentické od mladej kočky. Síce spapajú aj čo im je poviem, ale mlaď je mlaď! Ďakujem!
Odoslané 2.4.2012 22:37.
moji birmovanci ma poznajú, takže takéto moje osobné postoje počúvajú pravidelne a môžem povedať, že to má celkom úspech ;)
no veru... ja som za každú srandu, ale do Popradu mám naozaj ďaleko... keby je to bližšie, tak by som sa (možno) nechala ukecať emoticon
Odoslané 2.4.2012 22:49 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.
naozaj pekný článok.. Občas sa stretávam s tým, že ľudia majú zábrany vyznať hriechy ale prijatie milosti a uzdravujúcej moci Krista cez túto sviatosť stojí aj za to "strápnenie" Je to také divné, že ľudia nemajú hanbu spáchať hriech ale majú hanbu robiť pokánie.
Odoslané 2.4.2012 23:14.
mne sa ešte celkom páči možnosť spovede "na otázky" - teda kňaz hovorí hriechy rad radom (k Desatoru a i.) a človek len odpovedá áno/nie... nie je čas klamať samého seba a odpoveď áno a nie je často jednoduchšia ako presne pomenovať problém, ktorý je...
celkom využiteľné, keď z nejakého dôvodu nie je čas na prípravu...
Odoslané 3.4.2012 9:07.
ja zase otazky az tak nejak extra nepraktizujem - asi len vtedy ked si to kajucnik zela alebo ma evidentne problem, co to ma vlastne povedat. Je lepsie, ked clovek sam vyzna svoje hriechy a ma moznost povedat aj okolnosti pri zavaznejsich hriechoch.
Odoslané 4.4.2012 7:32 ako reakcia na Dominika Dunčková.