« Späť

Oslavy 100. výročia posvätenia Modrého kostola

Tento víkend sme oslavovali veľké jubileum. V piatok 11. októbra 2013 to bolo celých 100 rokov od posvätenia nášho kostola zasväteného sv. Alžbete. Výročie sme si pripomenuli slávnostnou sv. omšou, ktorú v piatok - v deň posviacky celebroval pomocný biskup Jozef Haľko a spolu s ním bývalí správcovia farnosti a primicianti tohto kostola. Nedeľnú slávnostnú sv. omšu slúžil arcibiskup Stanislav Zvolenský.

Obrázky zo sv. omše nemám. Ale môžete si pozrieť aspoň kúsok slávnostnej atmosféry na námestí a v okolí nášho kostola.

Najprv niekoľko obrázkov "oslávenca".

Zopár obrázkov zvnútra jubilujúceho kostola.

Relikvia sv. Alžbety. 

Socha sv. Alžbety vo farskej záhrade.

V sobotu mohli návštevníci na Šafárikovom námestí až do večerných hodín ochutnávať z rôznych druhov vín (domácich i zahraničných) a počúvať rôzne druhy hudby. Mojim favoritom bol Stanley s Kapucínmi a večerný Jazz Quartet Vlada Vizára.

Pred večernou sv. omšou nám v sobotu vyhrávala dychová kapela.

Nedeľný charitatívny trh navštívilo aj naše duchovenstvo.

Ale každá oslava raz končí. A znovu pokračuje bežný život. Život, v ktorom môžeme niesť ďalej radosť, nádej, vieru i lásku, ktorú načerpáme od Ježiša - aj v našom chráme.

Za tých sto rokov bolo v našom kostole vyslúžených veľmi veľa sviatostí. Takmer každú nedeľu máme niekoľko pokrstených detí, pri každej sv. omši pristúpi mnoho veriacich k sv. prijímaniu, každý mesiac mnohí prijmú sviatosť zmierenia a nezanedbateľnou je tiež sviatosť manželstva, ktorú si toľké páry s obľubou vysluhujú práve v našom romantickom chráme. 

Myslím, že budete aj vy súhlasiť so slovami diakona Petra Solára, ktorý počas sobotnej sv. omše pripomenul aj vonkajšiu krásu nášho kostola (secesná architektúra, bohaté zdobenie...). Ale pripomenul, že ešte väčšia je jeho vnútorná krása - krása Ježiša prebývajúceho už takmer 100 rokov vo svätostánku (a trochu menej rokov v našich srdciach). A Ducha Svätého, ktorý k nám prichádza vo sviatostiach vyslúžených aj práve v tomto kostole.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Ďakujem veľmi pekne za nádherné foto a sprievodný text, v modrom kostolíku sa stala Božím dieťaťom moja dcéra, keď bola pokrstená v r. 1989.
Rada som si to pozrela a i pripomenula pre nás takú dôležitú udalosť.
...a nevedela som, že je tam relikvia Sv. Alžbety...no kto sa dostatočne nezaujíma tak ani veľa nevie, takže je to pre mňa i povzbudenie viac sa zaujímať i o sakrálne pamiatky .Sv Alžbeta je patrónkou i mojej neterky, ktorá v reholi Matky Terezy prijala práve meno sestra Elizabeta.
Žehnám Ti sestrička Evka.
Odoslané 14.10.2013 9:07.
Veľmi pekne prezentované:o) Vďaka!
Odoslané 14.10.2013 16:53.
Vďaka za váš komentár:o) Srdečne vás pozývame na našu stránku Farnosť Bratislava sv. Alžbety! Môžete kedykoľvek navštíviť jej stránky, oboznámiť s aktivitami farnosti. Stránka má za cieľ slúžiť pre zblíženie sa pre farníkov a slúži aj "bývalým" farníkom, ktorí sa napr. odsťahovali, lebo ich s farnosťou stále spája dar sviatostí, ktoré tu prijali a ktoré boli vyslúžené deťom a príbuzným. Môžete si obnoviť spomienky:o) a získať mnoho nového nadšenia pre všedný i sviatočný život. Samozrejme môžete na stránku upozorniť vaše deti a ich rodiny:o)
S pozdravom Mária K.
Odoslané 14.10.2013 17:05 ako reakcia na Mária Kyselová.
Jej, Mária, to som rada, že vám náš článok urobil radosť a pripomenul dôležité veci vo vašom živote.
Relikvia sv. Alžbety nie je stále v kostole. Býva vystavená len pri veľkých sviatkoch. Napr. pri príležitosti sviatku sv. Alžbety (koná sa deviatnik ku cti sv. Alžbety).
Želám neterke veľa božích milostí. emoticon
Odoslané 14.10.2013 18:58 ako reakcia na Mária Kyselová.
[...] # 1757. Ďakujem za fotografie (a za fotoaparát, ktorým som ich urobila). Vďaka, že som sa dostala von vždy v pravý čas na tie "správne" zábery. Som vďačná aj za článok/fotoreportáž, ktorú som smela... [...] Čítať viac
Odoslané 17.10.2013 0:48.