« Späť

Neplánované dieťa nemusí byť nechcené

Neplánované dieťa nemusí byť nechcené

Každé dieťa je obrovský Boží dar. Počatie každého dieťatka je hotový zázrak, predsa sa niekedy žena či manželský pár akosi nedokáže na fakt, že čakajú bábätko, pozerať hneď tak s nadšením. Ľudia sú rýchli do odsudzovania a posudzovania, ale to nechajme na Boha. My sa poďme pozrieť na to, ako môže zaskočený pár či žena začať s radosťou očakávať nový život.

V minulosti sme už písali o syndróme nechceného dieťaťa, keď v dôsledku neprijatia bábätka rodičmi, dieťa dokonca aj v dospelosti pociťuje pocit neistoty, menejcennosti, zažíva depresie a pocity, že je nemilované. Práve týmto článkom chceme povzbudiť rodičov, ktorí majú problém s radostným prijatím budúceho potomka, že existuje cesta od strachu a sklamania k radosti a pokoju.

„Spoznáte pravdu a pravda vás oslobodí.“ Jn 8,31

Človek sa nevystraší iba tak- a tak aj chýbajúca radosť z veľkej novinky má svoje reálny základy, ktoré by si každý mal úprimne pomenovať. Najčastejšie ženy trápi otehotnenie mimo manželstva, nedokončené štúdium, finančné problémy, nepriaznivý zdravotný stav a dlhodobá únava. Muži sa netešia z nových výdavkov a narastajúceho tlaku na ich schopnosť zabezpečiť rodinu, zároveň sú nespokojní so stereotypným životným štýlom a manželkinou neschopnosťou zvládať naraz úlohu manželky aj matky. Mnohí mladí muži- resp. chlapci si nevedia predstaviť, že by ich mladícky život mal skončiť a teraz mali zobrať na seba zodpovednosť. Čokoľvek teda budúcich rodičov trápi, treba si to úprimne priznať: sklamanie z nevydarených plánov, snov, z nutnosti niektoré veci odložiť, nemať hneď vlastné bývanie, strach z materstva a otcovstva, nechuť intenzívne sa starať o dieťa a vychovávať ho... Tu však naša cesta nekončí. Aby sme sa od týchto vecí mohli pohnúť k radosti, potrebujeme urobiť nasledovné: priznať si aj vlastnú chybu, ktorou sme sa na bábätko nepripravovali a tak nás celá situácia zaskočila. Mali by sme odprosiť Boha aj počaté bábätko: napr. „ Bože, prosím o odpustenie Teba aj naše dieťa, že ....(sme sa zodpovedne nepripravovali na rodičovstvo a zabezpečenie rodiny, sme podcenili naše nepriaznivé podmienky, že sme podcenili náš zdravotný stav, že sme nehľadali, či je Tvoja vôľa mať v tomto čase dieťa...). Potom môžeme poďakovať za dar dieťaťa a poprosiť o pokoj, radosť a všetko, čo potrebujeme ako rodina. Vzor takej modlitby môžete nájsť aj pod týmto článkom.

Láska na prvý pohľad

Akýkoľvek dôvod obral budúcich rodičov o prvotnú radosť, dá sa garantovať, že pokiaľ ide o psychicky zdravých ľudí, pri stretnutí s ich bábätkom ich čaká láska na prvý pohľad. Okamžite budú len v nemom úžase, ako sa len na neho nemohli tešiť. Áno, bábätko môže byť nečakané, ale nemusí ostať nechcené. Môžeme si úprimne priznať: Toto dieťa nás zaskočilo, či prekvapilo... Ale naša výpoveď môže pokračovať: „ale je a bude to to najkrajšie a najlepšie, čo sme mohli dostať. Je to presne to požehnanie, ktoré nám chýbalo.“ To však nie je autosugescia- to je pravda! Toto dieťa sa na svet nepýtalo. Istým spôsobom sa daný pár pre neho otvoril a Boh povedal „Áno“, pretože toto dieťa je presne to, čo najviac potrebovali. A budúcnosť ukáže, že ak budú spolupracovať s Božou pomocou, nebude im chýbať nič, čoho sa boja, pretože Boh je verný a pripravený nám pomáhať.

 

Modlitba za Radostné prijatie nečakaného bábätka

Drahý Bože,

Odpusť mi, že som sa pri zistení, že čakáme toto dieťa netešil/a a nebo/a vďačný/á. Odpusť mi, že som ho neprijal/a s radosťou a že som sa na jeho príchod nepripravoval/a a nezabezpečil/a všetko, tak, aby bolo úprimne chcené a prijaté s láskou a vďačnosťou. Viem, že dieťa je veľký dar, a preto prosím o odpustenie aj jeho a zriekam sa každého klamstva, ktoré sa ma snaží vystrašiť a bráni mi ho prijať (tu vymenuj napr. strach z toho, že bude choré, že budeš žiť v chudobe...____________).

Duchu Svätý, iba s Tvojou pomocou dokážem žiť Boží plán pre môj život a rodinu, ktorý je plný Tvojho ovocia lásky, radosti, pokoja, zhovievavosti, nežnosti, dobrotivosti, vernosti, miernosti a zdržanlivosti.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Veľmi dobrý článok - určite môžu byť rozličné okolnosti, ktoré "vyprovokujú" negatívnu prvú reakciu na informáciu o dieťati. Nemalo by však ostať pri nej, aj keď spracovať ju (v dnešnej "mentalite skartovania", ktorá má hneď naporúdzi ponuku interrupcie...) nie je vždy a pre každého jednoduché.
Práve hlboká a pravdivá viera je tým, čo nám pomáha vidieť nejaký dobrý plán aj tam, kde ho v tejto chvíli naše oči nevidia. A doplnil by som autorov, že to neplatí len pre samotné prijatie počatia, lebo problémy môžu prísť aj neskôr, dieťa sa môže narodiť s ťažkým postihnutím (a to nebude možno "láska na prvý pohľad"), a predsa aj v tom je Boží zámer a aj vtedy tým sleduje nejaké veľké dobro pre nás všetkých, ktorí sme rodinou toho dieťaťa...
Odoslané 5.4.2018 13:56.
[...] Neplánované dieťa nemusí byť nechcené [...] Čítať viac
Odoslané 6.4.2018 10:43.
Podmienky pre odpustky pre duše v očistci v novembri

Podmienky pre odpustky pre duše v očistci v novembri

Odpustky znamenajú odpustenie časného trestu pred Bohom za hriechy, ktoré sú už odpustené, čo sa týka viny... Odpustky sú čiastočné alebo úplné podľa toho, či oslobodzujú od časného trestu za hriechy čiastočne alebo úplne. Každý veriaci môže odpustky... získať buď pre seba, alebo aplikovať za zosnulých (KKC 1471).
Ruženec a Páter Pio

Ruženec a Páter Pio

Svätý Pio z Pietrelciny jedného dňa povedal: „Satan sa zameriava na zničenie tejto modlitby, ale nikdy sa mu to nepodarí: je to modlitba Tej, ktorá víťazí nad všetkým a všetkými. Je to Ona,...
Boja sa zlí duchovia naozaj ruženca?

Boja sa zlí duchovia naozaj ruženca?

Zatiaľ, čo jedna skupina veriacich modlitbu ruženca miluje a nedá na ňu dopustiť, iná ju priam nemôže vystáť a zdá sa jej nudná, zastaralá a možno i zbytočná.
(NE)dojčenie

(NE)dojčenie

Trvalo mi takmer dva roky, kým som sa odhodlala napísať tento príspevok. (Už na začiatku chcem napísať, že je to určené hlavne pre ženy. A že ak to niekto cíti/l podobne, kľudne môže zdieľať, nech sa to dostane ku každej žene, ktorá si práve toto potrebuje prečítať).
Odcudzenie sa v manželstve sa dá prekonať

Odcudzenie sa v manželstve sa dá prekonať

Vzájomné odcudzenie sa partnerov v manželstve sa hodnotí ako závažnejší problém ako neustále nezhody a hádky. JE MOŽNÉ ho však PREKONAŤ! Ľahostajnosť a nezaujatosť o to, čo žije ten druhý, takmer žiadne spoločné záujmy či aktivity mimo povinností začínajú z vášho manželstva robiť „pracovný tábor“, do ktorého sa vám, samozrejme, začína nechcieť vracať. Javí sa, že nemá zmysel udržiavať niečo také umelo...
Príďte na charitatívny beh BEH KALVÁRIOU 2023

Príďte na charitatívny beh BEH KALVÁRIOU 2023

Po vydarenom nultom ročníku sa aj tohto roku uskutoční v Považskej Bystrici 3.6.2023 charitatívny Beh Kalváriou, ktorého výťažok bude venovaný Filipkovi a Jessice na podporu ich finančne náročnej liečby.
Ježiš, Tebe som to urobil!

Ježiš, Tebe som to urobil!

Matka Tereza dvíha dlaň a ukazuje 5 prstov. Jej znak, ktorý hovorí: „TEBE SOM TO UROBILA!“ Toto gesto používa, keď prejavuje milosrdenstvo, keď dvíha malomocného, ale tiež vtedy, keď ju chcú oslavovať médiá.
Ako pomôcť iným prekonať alkoholizmus

Ako pomôcť iným prekonať alkoholizmus

V článku 10 hlavných príčin, prečo ľudia podľahnú alkoholizmu sme si vysvetlili, že ak chceme pomôcť závislým ľuďom, musíme najprv pochopiť príčinu, prečo začali piť.
Rivalita medzi súrodencami

Rivalita medzi súrodencami

Rivalita medzi súrodencami býva častá. Hovoríme, že je normálna, ale je aj dobrá? V slovenských pomeroch sa „bojový stav“ medzi súrodencami (mladšími či staršími, dokonca dospelými) vyskytuje ako bežný jav. Náhle nás potom zarazí, že niektoré národy prirodzene vedú deti k vzájomnej súdržnosti, láske a rešpektu bez porovnávania a večného vzájomného súťaženia. Ako to potom s tou súrodeneckou rivalitou skutočne je?
Videokatechéza pre rodiny 4: Láska v manželstve

Videokatechéza pre rodiny 4: Láska v manželstve

Videokatechézu publikujeme s osobným súhlasom Prof. Františka Trstenského, ktorý je jej autorom
Modlitba sv. Gertrúdy Veľkej za duše v očistci

Modlitba sv. Gertrúdy Veľkej za duše v očistci

Sv. Gertrúda Veľká ako jedna z prvých zanechala písomné zmienky o víziách a návštevách duší z očistca. Po skončení tejto krátkej modlitby mala vždy obraz mnohých duší odchádzajúcich z očistca do neba.
Modlitba za pápeža Františka

Modlitba za pápeža Františka

Stáť na čele Cirkvi je zodpovednou a náročnou úlohou. Svätý otec potrebuje podporu mnohých modlitieb, aby pod vedením Ducha Svätého mohol vykonávať svoje poslanie a mal k tomu potrebnú múdrosť, silu a zdravie.
NEDEĽA a jej náboženský a sociálny význam AUDIOKATECHÉZA

NEDEĽA a jej náboženský a sociálny význam AUDIOKATECHÉZA

Nedeľa sa stala súčasťou „weekendu“ a v našom chápaní sa doslova dostala na chvost týždňa. Pre prvých kresťanov to však vždy bol prvý deň, ktorý dával orientáciu pre celý nový týždeň. V tetjo časti sa dozviete o význame a rizikách, ktorým je vystavený Pánov deň nielen zo strany spoločnosti, ale aj v postoji mnohých veriacich.
Videokatechéza pre rodiny 3: Povolanie rodiny

Videokatechéza pre rodiny 3: Povolanie rodiny

Videokatechézu publikujeme s osobným súhlasom Prof. Františka Trstenského, ktorý je jej autorom
Opravme si svoj obraz o Márii Magdaléne

Opravme si svoj obraz o Márii Magdaléne

O Márii Magdaléne čítame v Lk 8,2, že z nej Pán Ježiš vyhnal 7 zlých duchov. Mnohí to spájajú s hriechom v sexuálnej oblasti. Evanjeliá však nič také neuvádzajú. V tejto časti podávam pohľad na túto biblickú postavu, ako ho nachádzame v Svätom písme. Prajem Vám príjemné počúvanie.
Ako Cirkev naloží so skúsenosťou pandémie

Ako Cirkev naloží so skúsenosťou pandémie

Slovenská spoločnosť a Cirkev má skúsenosť s prvou a druhou vlnou pandémie.
Videokatechéza pre rodiny 2: Skutočnosť a výzvy rodín

Videokatechéza pre rodiny 2: Skutočnosť a výzvy rodín

Videokatechéza je publikovaná s osobným súhlasom Prof. Františka Trstenského, ktorý je jej autorom
Videokatechéza pre rodiny 1: Vo svetle slova

Videokatechéza pre rodiny 1: Vo svetle slova

S osobným dovolením publikujeme videokatechézu Prof. Františka Trstenského pre rodiny.
Domáca cirkev podľa vzoru prvých kresťanov

Domáca cirkev podľa vzoru prvých kresťanov

Prednáška na počúvanie Prof. Františka Trstenského
Modlitba sv. Františka Saleského v starobe

Modlitba sv. Františka Saleského v starobe

Pane, ty vieš lepšie ako ja, že zo dňa na deň starnem a jedného dňa budem starý. Chráň ma pred myšlienkou, že musím pri každej príležitosti a ku každej téme niečo povedať. ...