Blog

« Späť

Manžel prikrytý modlitbou

Manžel prikrytý modlitbou

Tento blog nepíšem preto, že by som chcela rozdávať rozumy. Pokračujem v písaní, pretože túžim šíriť niečo, čo ma veľmi zasiahlo- posolstvo vety jedného manžela, ktorý napísal predhovor ku knihe svojej manželky a ukončil ho slovami : „Tvoj modlitbou krytý manžel“.

"Wow", povedala som si," túžila by som, aby toto o sebe mohol povedať aj môj manžel" a vo vnútri som cítila, že moje mini-mini modlitby typu: „Požehnaj ho, Pane.“ , „Nech sa mu darí, Pane.“ by postačili možno na pokrytie mravca...  Môj manžel je úžasný- to ale neznamená, že nepotrebuje modlitbu.

Milujeme svojich manželov. Táto pravda dáva do našich sŕdc túžbu, ale aj silu modliť sa za nich- aj keď nás sklamú, aj keď im dokonca úplne prestaneme dôverovať... aj keď sú jednoducho skvelí :)

Chcem sa Vás opýtať na jednu vec:  čo vo Vás evokuje veta : „Zmeň ho, Pane.“ ? S úsmevom musím povedať, že je to najefektívnejšia modlitba za zmenu nášho srdca manželky,- žiaľ málo sa často stane na strane muža... Mnoho žien sa trápi, modlia sa, túžia, aby ich manžel bol iný- dostal sa zo závislosti, staral sa o deti, aby začal pracovať a zarábať...

 AKO sa teda modliť „viac“, „lepšie“ „efektívne“ ? Táto otázka je čudná, ale je správna. Ani Ježiš neodbil svojich učeníkov pri prosbe, aby ich naučil modliť sa, slovami „proste hovor, čo myslíš –a je to...“ alebo „nebojte sa, každá modlitba je úplne perfektná...“-  Ježiš zareagoval konkrétnou modlitbou Otče náš... Namiesto „Zmeň ho, Pane“ možno skúsme:

1.využívať všetko bohatstvo sviatostí   - obetovať sv. prijímanie, pristupovať ku sviatosti zmierenia, rozväzovať milosť sviatosti manželstva

2. postaviť sa na manželovu stranu, aby sme ho mohli chrániť a pomôcť mu- keď sme zranené a sklamané, máme tendenciu skôr sa od neho odťahovať a postoj srdca, ktorý deklaruje „On je ten zlý a musí sa zmeniť !“ Takto ale nechávame svojho manžela samého v duchovnom boji- samého proti zlému. Namiesto bojovania proti manželovi (hoci by si to zaslúžil) musíme presvedčiť svoje srdce, že budeme bojovať proti zlému, ktorý ho pokúša, ničí vaše manželstvo a rodinu.

3.“pokorte sa pred Bohom, diablovi sa vzoprite a ujde od vás“ –  musíme uveriť a priznať, že Boh je Pánom nášho manželstva- ON a nie my , najmúdrejšie a najschopnejšie manželky dokážeme ochrániť a udržať toto manželstvo. Odmietnime myšlienky zlého- o tom, aký je náš manžel neschopný, nezodpovedný, hlúpy, egoistický...a nezaslúži si našu priazeň a modlitbu. Naši manželia sú láskou nášho života, ktorým chceme dávať lásku, byť ich modlitbovou oporou a prejavovať priazeň.

4. zoberme si meč a bojujme ním - Božie Slovo je meč Ducha Svätého, ktoré je neskutočne účinné- vyhlasujme nahlas požehnanie, lásku, radosť, pokoj v Duchu Svätom , prehlasujme Božie výroky nad rôznymi oblasťami života nášho  manžela, v ktorých sa trápi.

Nedá mi neodporúčať knihu Moc manželkiných modlitieb, ktorá spája všetky tieto body a ponúka cenné rady. Hoci je útla, má pomenovaných 40 rôznych oblastí mužovho života a obsahuje množstvo  svedectiev, ku ktorým by som mohla pripojiť i to moje a svedectvá viacerých mojich známych. Efekt takejto molitby zrhniem slovami môjho manžela „Muž úplne cíti, že má za sebou pevnú modlitbovú oporu.“

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Táto kniha (Moc manželkiných modlitieb) ma už dlho láka... Stále váham, či si ju kúpiť, alebo "objednať" k narodeninám. (asi si ju vypýtam) ;-)
Trochu ma odrádzali niektoré recenzie (alebo možno moje predstavy?), ktoré vyznievali v tom zmysle, že je to kniha určená manželkám, ktoré sa v manželstve z rôznych dôvodov trápia (trpia rôznymi neresťami alebo až hriechmi manžela) a teda skôr pre manželstvo v kríze.
Ja by som ocenila knihu pre "normálnu" manželku "normálneho" manžela. Ktorý má samozrejme svoje problémy, nedokonalosti a boje, ale v skutočnosti žijeme v šťastnom manželstve (podobne ako vy, Anka). emoticon Takže vravíš, že je táto kniha to pravé pre nás? ;-)

Vždy znova si musím pripomínať, že sa chcem sa svojho muža modliť viac... vždy znova príde predsavzatie, prax... a vychladnutie, zabúdanie, nestíhanie... Vďaka za povzbudenie, Anka!
Odoslané 23.6.2014 23:43.
Ďakujem mojej milovanej manželke za jej účinné modlitby. Naozaj cítim ich účinok, zvlášť posledné týždne emoticon

Inšpiroval som sa a začal som sa modliť z knihy "Moc manželových modlitieb". Hoci aj túto knihu napísala autorka - žena, číta sa mi to ako mužovi dobre a možno o to lepšie odhaľuje vnútorné túžby a zápasy manželiek a matiek. Moja modlitba za Aničku je už pestrejšia. ...ale to si asi nechám na nejaký blog emoticon
Odoslané 24.6.2014 11:21.
Odoslané 24.6.2014 13:39.
Evka, vrelo odporúčam túto knihu pre každú manželku.Ja veľmi oceňujem nielen konkrétne modlitby, ktoré sú naozaj výborne zostavené a popretkávané Božím Slovom, ale aj krátke 2-3 stranové úvody a biblické aj psychologické vysvetlenia a princípy jednotlivých oblastí. Na ktorúkoľvek som sa Martina pýtala, vždy odpovedal, že je to presne tak, ako píše autorka v knihe. Ja ju mám v angličtine, ale verím, že slovenský preklad bude tiež výborný.A čo je úžasné- presne to čo píšem v blogu- táto modlitba možno mení ešte omnoho viac mňa samotnú.
Odoslané 24.6.2014 16:43 ako reakcia na Eva Baranovičová.
Odoslané 24.6.2014 16:43 ako reakcia na Elena Vaclavova.
Ďakujem a prajem veľa požehnania emoticon
Odoslané 24.6.2014 16:44 ako reakcia na Janko a Lucia Palšovci.
„Využiť všetko bohatstvo sviatostí“, niekedy mám pocit, že ani nevieme, čo sú sviatosti, že si z toho niektorí veriaci si urobili len tradíciu, zvyk. Sviatostí máme sedem. A prijaté sviatosti sú nám na ochranu v našom každodennom živote, že veriaci človek koná iným spôsobom, správnym spôsobom. Je to milosť, teda duchovná pomoc, ktorej som na tomto blogu od vás našla najviac.
Odoslané 24.6.2014 19:53.
Dievčence moje, nie som manželka- idem po tej paralelnej ceste, ale mám s mnohými krásny vzťah, priateľstvá trvajúce od mladi doteraz. Skúsenosť: tí, ktorí sa od mladosti spolu a jeden za druhého modlia- sú šťastní doteraz a dožili sa detí, z ktorých majú radosť, aj vnúčeniec, hoci ich cesta bola častejšie náročný turistický chodník ako asfaltka.
Tam , kde sa po čase vtlačili do rodiny na prvé miesto iné záujmy, to skutočne začalo vo vzťahoch praskať....Už len také, že najprv workoholik manžel povedal, že je unavený a že sa "pomodlí doma", potom aj žena pristala na to, že jej väčší relax prinesie záhrada s chatkou a opekačkami, deti do birmovky posielali do kostola s kamarátmi a potom už bolo "po tom", prinieslo trpké ovocie....konflikty, krik presahujúci intimitu bytu,alkohol,ktorý vyhnal deti do partií, kde sa Boh nenosí alebo dokonca spôsobuje posmech.... Ja si tú knižku kúpim alebo aspoň prečítam, možno trochu pomôžem....
Jedna krásna skúsenosť...mala som o tridsať rokov menej, moji rovesníci mali krízu . Muž zavŕtaný do doktorandského štúdia, žena na troch pubertiakov sama, alebo, ešte horšie, pod mravokárnym dohľadom svokry, ktorá chodila "s dobrým úmyslom" pomôcť- no každý víkend. Mám ich dodnes rada, sú obaja chorí, deti už majú svoje rodiny a svokra je u Pána. Zaspomínali sme....On sa prišiel vtedy akoby vyspovedať, ona vyplakať. Samozrejme oddelene. A svokra- na kávu a zanadávať. Vraj ako pedagogička mám poradiť. Hm. Dospelým. A ja, pred svetom "stará dievka!" Boží Duch mi dal do úst takúto radu: Všetci modliť sa deviatnik k Božskému Srdcu. Manžel: odtrhnúť sa od kníh aspoň na hodinu denne, aspoň nakúpiť a vyjsť si s pubertiakmi na bicykli a porozprávať sa nielen o známkach. Manželka: zakryť niekedy svoju sebestačnosť pred drahým a poprosiť ho o radu, aj keby si možno poradila sama. A babka? Nech sa nechá pozvať a nechodí automaticky, môže si nájsť aj skupinku kamarátok a dať mladým vydýchnuť. Tituly "sopľa" a "stará dievka" sa vyskytli, ale s pomocou tých modlitieb to všetko zabralo, a z ovisnutých kútikov úst sa stali krásne smajlíky......a zabralo to aj inde. Tak sa na tú knižku ukrutne teším!!!!!
Odoslané 25.6.2014 12:00.
Keďže žijem v manželstve, dovolím si malé zopakovanie, manželstvo je sviatosť, ktorá má posväcovať život v rodine, naše vzťahy,... To znamená, že v manželstve sa manželia nemôžu správať ako v holubníku, nemôžu si robiť čo chcú. Na otázku, prečo je manželstvo sviatosť, odpovedal môj manžel, „preto, lebo je požehnané Bohom.“ Nepovedal alebo nechcel povedať, že to požehnanie manželstva má nejakú dôležitú úlohu, dôležité morálne povinnosti. Niekedy je už neskoro začať s výchovou v rodine, preto považujem náboženskú výchovu za veľmi dôležitú.
Odoslané 26.6.2014 10:21.
Nedá mi nezareagovať na tento pekný a výstižný blog s úžasným názvom"Manžel prykrytý modlitbou".
Plne súhlasím autorkou a hlavne s vetou, citujem: „A čo je úžasné- presne to čo píšem v blogu- táto modlitba možno mení ešte omnoho viac mňa samotnú.“,... a môžem sem vložiť aktuálne svedectvo z môjho manželského života.
Môj manžel je už niekoľko rokov závislý na alkohole, ale modliť som sa začala, za túto jeho závislosť neskoršie, kedy som už bola úplne bezmocná.
Tak veľmi úpenlivo prosím Pána, aby ho oslobodil od jeho závislostí, lebo na túto závislosť sa samozrejme začnú nabalovať automaticky iné závislosti, samozrejme tie negatívne. Dosť dlhý čas sa vôbec nič nedialo. On pil a ja som sa takmer neustále hnevala, a tento hnev som si vylievala ako inak aj na ňom a potom bolo medzi nami dusno, napätie, nepokoj a ako inak, môj muž mal ešte väčší dôvod a ešte častejšie siahal po alkohole. Už som bola taká vyčerpaná, že sa začal rapídne zhoršovať nielen môj zdravotný stav, aj ten duševný, pretože som bola stále nepokojná a roztržitá a hlavne stále som v sebe cítila hnev a nepokoj, takmer som sa prestávala modliť. Niekoľkokrát sa stalo, že keď prišiel domov opitý, som sa s ním pohádala a on uprostred noci, z domu odišiel a odcestoval preč na chalupu, vzdialenú 130 km. Pre mňa to boli veľké trápenia, stresy a napokon aj výčitky, či som nemohla byť ticho atď. Snažila som sa úpenlivejšie modliť a prosiť Pána zato, aby ho oslobodil od jeho závislostí. Raz pri takejto hádke som vzala do rúk ruženec a modlila som sa ruženec takmer do rána. Do srdca mi prišiel taký pokoj, že som sa takmer aj prestala trápiť a všetko som v tejto modlitbe odovzdala Panne Márii a Pánu Ježišovi. Od tejto chvíle pri každom takomto manželovom stave, jeho príchode domov som bežala pred oltárik a s ružencom v ruke som prosila Matku Božiu a Pána Ježiša za môjho manžela ako aj za silu vedieť sa ovládnuť.
Dnes môžem s hlbokou pokorou v srdci ďakovať, že Pán svojou nekonečnou milosťou konal a vypočul moje modlitby, ale konal podľa svojej vôle a nie podľa mojej. Moja vôľa a moje modlitby k Pánovi a Matke Božej boli za oslobodenie od manželových závislostí, hlavne na alkohole neboli vypočuté, resp... Pán dal milosť mne.Manžel je stále závislý, ale ja som dostala od Pána veľkú milosť, dostala som do srdca pokoj a silu zvládať manželovu závislosť. Už nemám v sebe nepokoj, necítim potrebu riešiť jeho príchody pod vplyvom alkoholu hnevom,situáciu, keď treba riešim s láskou a s pokojom v srdci. Samozrejme, že nie vždy sa to dá, ale už to viem aspoň s pomocou Božou ovládať.
Aký úžasný je Pán, modlila som sa a neustále aj modlím za manžela, za oslobodenie od jeho závislosti na alkohole, a hľa Pán dal milosť mne, dal mi silu zvládať situácie v pokoji a a hlavne s láskou v srdci. Už teraz vidím, ako pomaly ale isto sa veci menia, ako sa mení môj manžel, a ako veľmi zmenil mňa, moje srdce.
Dnes už viem, že aj keď je to beh na veľmi dlhú trať, s hlbokou dôverou v Pána, v Jeho nekonečné milosrdenstvo a modlitbami (ktorými manžela každodenne prikrývam pred tvárou Pána), svojim pokojom a láskou v srdci ako aj prijatím Božej vôle napokon bude oslobodený a verím, že sa aj on obráti. Kedy? To odovzdávam do Božej vôle.
Vyprosujem aj Vám veľa Božích milostí a nech Vás všetkých žehná Pán.
Odoslané 9.7.2014 14:31.
Pani Evka, ďakujem za Vaše svedectvo a verím, že osloboenie Vášho manžela už nebude ďaleko. A ako som nedávno povedala na jednej prednáške- za každé svedectvo pred ľuďmi o mojej rodine sa zmenil život jedného jej člena, prišlo obrátenie, oslobodenie či priblíženie k Bohu- tak verím, že aj Vám sa požehnanie vráti v tejto podobe emoticon
Odoslané 14.7.2014 16:26 ako reakcia na Eva Brtáňová.
Mária- Irma, ďakujem za Tvoj úžasný komentár, ktorý by si zaslúžil samostatný blog emoticon Si pre nás veľmi vzácnou osobou a verím, že ako duchovnú maminku si Ťa Pán používa v mnohých životoch. Prajem veľa požehnania a radosti pri čítaní.
Odoslané 14.7.2014 16:31 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.
Perfektný ! Ak by autorka súhlasila, rád by som ho zverejnil na stránke www.kruciata.sk. Knihu Moc manželkiných modlitieb som čítal, ale článok je perfektné zhutnenie hlavných myšlienok. Prosím o súhlas :-)
Odoslané 22.7.2014 9:47.
Pozdravujem p.ŠTefan, spokojne môžete publikovať článok. Ďakujem emoticon
Odoslané 5.8.2014 15:51 ako reakcia na Štefan Paločko.
Úprimné Pán Boh zaplať :-)
Odoslané 5.8.2014 22:37 ako reakcia na Anna Lojekova.