Komentáre, recenzie, odporúčania

« Späť

Ruka v ruke

TV LUX uviedla v sobotu 15. marca večer starší americký film, dá sa usúdiť z toho, že je čiernobiely, podľa módy a sv. omša je v ňom ešte latinská a tvárou k oltáru.

Malý školák Mike vbehne do kostola a je veľmi nešťastný. Duchovnému otcovi hovorí, že "zabil Rachel". Kňaz hneď pochubuje , že by sedemročný chlapec mohol zabiť spolužiačku, ale ten úprijmne doznáva, že jej veľmi závidel účinkovanie v detskom zbore v škole, lebo krásne spievala. Kňaz sa nedá vyviesť z miery a v sakristii si dá vyrozprávať, čo sa naozaj stalo.

Mike je z katolíckej rodiny, ale súrodenci sú ešte malí a spolužiaci- protestanti ho síce berú do svojich hier, ale osobitne obľúbený nie je. Očarený je prítulnosťou dievčatka Ráchel, ktorej chýbajú súrodenci, ale pochádza z ortodoxnej židovskej rodiny, kde sa poctivo svätí šábes . Deti sú plné snov, Mike by rád videl Afriku a je presvedčený, že tam určite pôjde. Ráchel by rada išla s ním. Ráchel by zasa rada videla anglickú kráľovnú a Mike by ju rád sprevádzal...  Medzitým rodičia Ráchel prezradia, že sa budú sťahovať....dievčatko je nepredstaviteľne smutné,nuž sa deti rozhodnú, že uzavrú "pokrvné priateľstvo" ako Winnetou s Old Shaterhandom. Pichnú si špendlíkmi do prsta a potom sa im už nič nezdá nemožné....kráľovnú síce nenavštívia, iba starú grófku ....potom si sľúbia, že ak má priateľstvo pretrvávať a možno bude i svadba, musia spoznať svoje náboženstvá. Mike sa vyberie za chrbtom nič netušiacich rodičov do synagogy, Rachel má trochu väčšie problémy navštíviť katolícky kostol, lebo jeden z Mikových spolužiakov ich presviedča, že židia zabili Krista. Ale krásna hudba a pekná socha Panny Márie jej dávajú na všetko zabudnúť.

Napokon deti idú "do Afriky". Mike si kúpi helmu, nafúkne gumový čln... a ide sa.....Deti minú výstražný nápis, za ktorým sú kaskády, člnok sa prevráti a Rachel sa topí. Mike ju síce vytiahne, ale o chvíľu leží ako mŕtva. Zúfalý chlapec privolá pomoc a ešte mokrý letí za duchovným otcom priznať sa k "vražde".

Americké filmy majú zákonite happy-end a pri návšteve Rachelinho domu sa kňaz, rabín i Mike dozvedia, že dievčatko žije. A rodičia sa dozvedia, že duchovný otec a rabín sú  výborní priatelia.

Jednoduchučký príbeh sa snaží prístupným spôsobom povedať malým i veľkým divákom, že sme všetci Božie deti a ak je dobrá vôľa, priateľstvo- a  aj ekumenizmus- sú preto možné.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Irmi, vďaka za uvedenie do filmu.
Detská jednoduchosť, čistota, sila priateľstva, dôvera. Nádherný film, často sa v mysli k nemu vraciam. Zvlášť ma očarila postava Ráchel. Neviem, v ktorom roku bol natočený ten film, ale to dievčatko to zahralo presvedčivo a krásne. A ten jej krásny úsmev a oči..."Buďte ako deti " výzva i prosba pre nás dospelých a krásny príklad máme pred očami.
Odoslané 16.3.2014 12:20.

Vitajte na našej stránke

O tomto zatiaľ viete len vy. A samozrejme vydavateľ. :)

Wall - najnovšie

Profile

Kresťanská kniha a film

Popis:
Jedno z miest, kde sa môžeme podeliť o to, čo čítame a pozeráme. Boh rozpráva cez knihu, cez film a možno chceme, aby prehovoril aj k našim priateľom, blízkym. Dajte im možnosť ho začuť.

Správca stránok

Tieto stránky zatiaľ nemajú správcu, ak chcete pomôcť s úpravou, napíšte nám na admin@mojakomunita.sk