« Späť

Podstata hriechu je, ze nedoverujeme Bohu

Podstata hriechu je, ze nedoverujeme Bohu

Tato myslienka ma dost zaujala, tak som nad nou rozjimal a pytal sa Boha. Tym ze nedoverujeme Bohu, ze sa nenechame Nim viest, tak to je hriech? To mi nejak nesedelo. Ved kazdy urcite na tom bol uz tak ze nedoveroval Bohu, pochyboval, ze isiel sam na vlastnu past. Ved mame slobodnu volu, tak sa mozeme slobodne rozhodnut. A to uz ma byt hriech, ze sa rozhodneme mozno zle? Ved niekedy ani nevieme, ako sa nechat Bohom viest. Nesedi mi to nejak. ALEBO ze nedoverujem Bohu, ze On moze spravit nieco inym sposobom, co som ja spravil inak? Je to hriech ked nejdem podla Bozej vole? Pokial idem vedome proti Bozej voli, tak ano. Ale ked neviem aka je Bozia vola, tak nemozem podla nej konat a tak mu teda nedoverujem? Tak som stale v hriechu? Dost na zamyslenie. A ked si zoberieme, ze ked budeme Bohu doverovat, tak sa nechame Nim viest, tak budeme konat podla Bozej vole, tak hriech je od nas dalej? A da sa byt stale v takom stave? To nie. Sam tomu dobre nerozumiem. Mozno by som potreboval nejake vysvetlenie.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Nielen podstatou, ale najväčším hriechom , je urážať Boha. Hriechy morálne,napr. krádež, vražda, smilstvo...,neurážajú Boha priamo, ale naša nedôvera uráža práveže Boha priamo. To je naším najväčším hriechom. Bez toho, aby sme našu nedôveru zmenili na dôveru, nemôžeme pokročiť na ceste k Bohu.
Ty máš síce slobodnú vôľu, no keď si vyberieš, že nebudeš dôverovať Bohu, tak jednoducho nesieš aj ovocie tohoto svojho rozhodnutia .
Božia vôľa existuje a mi ju máme hľadať, ona nám nespadne sa od seba. Boh s nami uzatvoril zmluvu, ale poznáš ju? Veď máme Písmo, v ktorom nám to všetko predal.Keď vyvinieš nejaké úsilie, tak tam nájdeš, že že Boha môžeme poznať, môžeme mu rozumieť, a môžeme poznať aj jeho spôsob života, môžeme poznať Božie srdce, Božiu prirodzenosť aj Božiu cestu.
Aby sme ho spoznali, musíme mu dať k tomu vedomí súhlas a potom ho môžeme nájsť priamo v svojom srdci,samozrejme na duchovnej úrovni.
Boh bude v tebe pôsobiť, ak odmietneš svoju nedôveru a dáš mu svoj súhlas, napr."Bože chcem ti dôverovať, zbav ma mojej nedôvery a ukáž mi svoju vôľu, lebo chcem ju spoznať, no nielen spoznať, ale aj žiť podľa Tvojej vôle.
Amen je potvrdením tvojho súhlasu.
Nech ti je Boh milostivý a žehná ti.Amen!
Odoslané 7.12.2011 10:45.
Vdaka za vysvetlenie. Ja Bohu doverujem, len niekedy su pochybnosti. Ale ja som chcel to, ze ked clovek doveruje Bohu a odovzdal mu zivot a snazi sa co najmenej hresit, ale hlada Boziu volu a nevie kam ist a snazi sa proste, nemysli to zle, a aj napriek tomu je stale v hriechu, tak to je mozno trosku smutne...
Odoslané 7.12.2011 20:48 ako reakcia na Agnesa Kalafutová.
Tým, že nedôveruješ Bohu, škodíš sám sebe. Môžeš ty ísť vlastnou cestou, veď máš slobodnú vôľu, Boh ti to nezakáže. Tu nejde o Neho , On ťa nepotrebuje, ale potrebuješ ty Jeho. Tu nejde to hriech , ale o celkom iné. Predstav si, že na zastávke autobusu stojí matka s dvojročným dieťaťom. Matka ho drží za ruku a vedie ho iba od lavičky k okraju cesty a späť. Jemu sa to nepáči, pustí matke ruku, dokonca vytrhne, a pôjde vlastnou cestou, vbehne rovno pod kolesá prichádzajúceho autobusu.
Nedávno som prečítal jeden pekný príbeh pod názvom " LANO ". Je to možno odkaz aj pre teba.
Boh Ťa žehnaj !


Toto je príbeh o horolezcovi, ktorý sa chcel dostať na vrchol najvyššej hory. Na túto cestu sa vydal po dlhoročnej príprave. Keďže si však všetku slávu chcel ponechať iba pre seba, rozhodol sa, že pôjde sám.
Vydal sa na cestu hore. Čas plynul a zvečerilo sa. Namiesto toho,aby si pripravil svoj stan na prenocovanie, pokračoval v lezení, až kým sa úplne nezotmelo. na horu padla hustá hmla. Okolo neho bolo všetko čierne. Slnko a mesiac zakryli ťažké mraky a nič nebolo vidno. Ako tak liezol hore, práve keď bol už len niekoľko krokov od vrcholu, pošmykol sa a začal veľkou rýchlosťou padať. Okolo seba videl iba čierne bodky a cítil ako ho to obrovskou silou ťahá nadol.
V týchto strašných chvíľach sa mu pred očami odohrali všetky krásne i zlé momenty z jeho života. Pri pomyslení na blízku smrť, odrazu pocítil , ako ho silno ťahá lano, ktorým bol uviazaný. Jeho telo viselo vo vzduchu ... Iba lano ho držalo. V tej chvíli sa zmohol iba na výkrik: Bože pomôž mi ! Z neba sa ozval mohutný hlas: " Čo chceš, aby som urobil ? " - Zachráň ma , Bože ! " Naozaj veríš, že ťa zachránim ?" Pravdaže, verím ! TAK POTOM ODREŹ LANO, NA KTOROM SI UVIAZANÝ ..
Na chvíľu ostalo ticho. Človek sa však rozhodol tak, že celou svojou silou sa držal svojho lana. Záchranári potom rozprávali, ako na druhý deň našli mŕtveho , zamrznutého horolezca. Jeho telo viselo na lane, ktorého sa kŕčovite držal. Iba tri metre nad zemou ...
A čo ty ? Tiež sa kŕčovito držíš svojho záchranného lana ? Odrezal by si sa ?
Nikdy nepochybuj o tom, čo prichádza od Boha. Nikdy nehovor, že na teba zabudol, alebo, že ťa opustil. Nikdy si nemysli, že sa o teba nestará. Pamätaj, že vždy stojí po tvojom boku.
Odoslané 7.12.2011 22:04.
Odoslané 7.12.2011 23:38 ako reakcia na Jozef HORVÁTH.
Mám kopec pekných modlitieb. Táto je moja najmilšia, preposielam ti.

Ľúb ma taký, aký si !
Poznám tvoju biedu, tvoje zápasy, trápenie tvojej duše, slabosti tvojho tela. Viem aj o tvojej zbabelosti, tvojich hriechoch,no napriek tomu ti hovorím: "Daj mi svoje srdce, ľúb ma , aký si !"
Ak čakáš, že sa musíš stať anjelom, aby si získal moju lásku, nikdy ma nebudeš ľúbiť. Ak si aj zbabelý v plnení svojich povinností a v cvičení svojej cnosti, aj keď vždy upadáš do oných hriechov, ktoré nevieš pochopiť, nedovolím ti, aby si ma neľúbil ! Ľúb ma,aký si !

V každom okamihu a v každej situácii,v ktorej sa nachádzaš, v horlivosti alebo suchote, v dôvere i v nedôvere, ľúb ma, aký si ! Chcem lásku tvojho úbohého srdca, lebo ak budeš čakať, kým budeš dokonalý, nikdy ma nebudeš ľúbiť !
Nemohol by som azda každé zrnko piesku premeniť na drahokam, žiariaci čistotou, cnosťou a láskou? Nie som ja najsilnejší ? Ak sa mi zapáči ponechať onú nádhery podstatu v nebi, aby som uprednostnil úbohú lásku tvojho srdca, nie som vždy pánom tvojej lásky ?
Dieťa moje, dovoľ mi ľúbiť ťa, chcem tvoje srdce. určite ťa obrátim časom, ale dnes ťa ľúbim takého, aký si, a želám si, aby si aj ty ľúbil mňa taký, aký si.
Chcem vidieť z bezodnej hĺbky tvojej biedy vystúpiť tvoju lásku !
Ľúbim v tebe aj tvoje slabosti, ľúbim lásku biednych a úbohých. Chcem, aby z biednych vyrazil veľký pokrik: " Ježiš, ľúbim Ťa ! "
Chcem, jedinú pieseň tvojho srdca, nepotrebujem tvoje vedomosti a tvoj talent. Iba jedno je pre mňa dôležité : teba vidieť pracovať s láskou !
Nie sú to tvoje cnosti, čo si želám. Ak ti také dám - si taký slabý, že len tvoju sebelásku budeš živiť. O to sa nezaujímaj ! Mohol som ťa určiť pre veľké veci - nie, ty budeš nepotrebný sluha, a ja ti vezmem aj to málo, čo máš, pretože som ťa stvoril pre lásku.
Dnes stojím na prahu tvojho srdca ako prosebník - ja, Kráľ kráľov. Klopem a čakám. Poponáhľaj sa otvoriť mi ! Neodvolávaj sa na svoju biedu ! Ak dokonale spoznáš svoju úbohosť, zomrieš od bolesti.
" Čo by ma veľmi zranilo, bola by tvoja nedôvera a pochybnosť. Chcem, aby si aj ten najnepatrnejší čin konal len z lásky ku mne. Počítam s tým, že mi urobíš radosť.

Netráp sa tým, že nemáš žiadne cnosti - ja ti dám svoje. Ak sa budeš trápiť dám ti svoju silu. Ak mi daruješ svoju lásku, dám ti tak veľa, oveľa viac, ako si vieš predstaviť. Mysli stále na to, aby si ma ľúbil, aký si.

Dal som ti svoju Matku. Nechaj všetko, áno , všetko, prejsť cez jej čisté Srdce !

Nečakaj na to, že sa musíš stať svätcom, aby si mi dal lásku, nikdy ma tak nebudeš ľúbiť, nikdy by si ma potom neľúbil. - A teraz choď !

(preložené z taliančiny-Mons. Lebrun)
Odoslané 10.12.2011 21:51.
Keď Bohu dôveruješ, keď mu odovzdávaš každodenne svoj život, svoje starosti i radosti, keď veríš, že On ťa z každého zmätku vyvedie... tak sa nemusíš báť, že by si mu nedôveroval. Aj keď niekedy sú chvíle (niekedy aj dlhšie, alebo veľmi dlhé), keď akoby nevidíš, necítiš, čo konkrétne od teba Pán chce. Možno len chce, aby si sa rozhodol sám...
Aj v tom je prejav dôvery - vykročiť, aj keď nevidíš za roh, ale veríš, že On ťa predsa nenechá zablúdiť. emoticon

Takže sa neboj.
(Vďaka za zamyslenie. Aj mňa obohatilo zamyslieť sa nad tvojimi otázkami.)
Odoslané 20.10.2012 23:51 ako reakcia na Miroslav Kytka.
Ďakujem,že ste mi pripomenuli toto zamyslenie.
Odoslané 21.10.2012 0:15 ako reakcia na Jozef HORVÁTH.
Vďaka za nádhernú modlitbu!
Odoslané 21.10.2012 7:42 ako reakcia na Jozef HORVÁTH.
Vďaka za príspevok! Boh ťa nekonečne miluje takého, aký si a nikdy ťa nenechá bez pomoci:0))) Neboj sa, len ver!
Odoslané 21.10.2012 7:46.