« Späť

Boh ospravedlňuje bezbožného - druhý diel

Je to pravda, že Pán Ježiš hľadá a spasí to, čo je stratené. Svojou obeťou zmieril skutočných hriešnikov s Bohom. Vždy sa veľmi teším, keď stretnem ľudí, ktorí sa nazývajú „biednymi hriešnikmi" nielen preto, že je to vo zvyku. Rád by som sa aj celú noc rozprával s tým, kto sa úprimne považuje za hriešnika. Náš Pán Ježiš nezomrel za hriechy, ktoré si namýšľame. Krv Jeho srdca bola vyliata, aby zmyla tmavé škvrny, ktoré nemôže odstrániť žiadny iný prostriedok. Ježiš Kristus prišiel pre toho, kto je čierny od hriechov. 
 

Raz kázal jeden evanjelista na text: „Sekera je už priložená na korene stromov" (Mt 3, 10). Jeden z jeho poslucháčov mu na konci povedal: „Človek by si mohol myslieť, že ste hovorili ku zločincom. Toto ste mali kázať v okresnom väzení." „Ó, nie," odpovedal rečník, „vo väzení by som nekázal na tento text, ale na slovo: Je to verná reč a zaslúži si, aby ju všetci prijali: Ježiš Kristus prišiel na svet, aby spasil hriešnikov" (ITim 1, 15). 

Tak je to, lebo zákon je tu pre samospravodlivých, aby sa pokorili. Evanjelium platí zase pre stratených, aby už nemuseli dlhšie zúfať. Ak si myslíš, že nie si stratený, čo potom chceš so Spasiteľom? Má ísť pastier za tými, ktorí chcú ísť sami? Má gazdiná zametať svoj dom a hľadať mince, ktoré jej nevypadli z peňaženky? Medicína je tu predsa pre chorých, vzkriesenie pre mŕtvych, odpustenie pre vinníkov, oslobodenie pre poviazaných a len slepým môže byť darované svetlo očí. 
Existencia Spasiteľa, Jeho smrť na kríži a radostné posolstvo o odpustení má zmysel preto, že ľudia sú vinní a zaslúžili si odsúdenie. Hriešnik je príčina, pre ktorú existuje evanjelium. Ak si nehodný a zaslúžil by si si peklo a trest, potom je evanjelium tebe určené, pripravené a zvestované: „Boh ospravedlňuje bezbožných.” Rád by som toto celkom vysvetlil. Dúfam, že sa mi to už trochu podarilo. Nech je však toto posolstvo akokoľvek jasné, len Pán Boh môže spôsobiť, že ho človek skutočne pochopí a prijme. 

Bohom prebudený človek sa najprv čuduje, že je tu naozaj záchrana pre neho strateného a hriešneho. Myslí si, že sa musí kajať, aby ju dosiahol, že pokánie je časťou spasenia. Hovorí: „Ale ja musím byť taký a taký" - to áno, ale má byť taký a stať sa takým v dôsledku záchrany. Spasenie mu je darované skôr, ako vykázal nejaké výsledky zo spasenia. Je mu udelené už vtedy, keď pre neho platí len označenie: bezbožný. Ničím iným nie je, keď k nemu prichádza Božie evanjelium, aby ho ospravedlnilo. Preto prosím všetkých, ktorí nemajú na sebe nič dobré, ktorí sa boja, že sa nemôžu absolútne ničím preukázať, čo by ich mohlo Bohu odporučiť, aby pevne verili, že náš milostivý Boh je schopný a ochotný ich prijať bez akéhokoľvek odporučenia a zásluh a okamžite im odpustiť. Nie preto, že sú dobrí, ale preto, že On je dobrý. Pán Boh necháva svietiť slnko na zlých práve tak ako na dobrých. Dáva úrodné časy, dážď a svit slnka aj najbezbožnejším národom. Ba aj Sodoma mala Jeho slnko a Gomora Jeho rosu. 

Milý čitateľ, Božia milosť presahuje naše chápanie. Ako je vysoko nebo nad zemou, tak vysoko sú Božie myšlienky nad našimi myšlienkami. V Ňom je odpustenie. Pán Ježiš Kristus prišiel na svet, aby zachránil hriešnika. Omilostenie je tu pre vinníkov. Nepokúšaj sa okrášliť a urobiť sa iným, akým skutočne si, ale poď taký, aký si k Tomu, ktorý ospravedlňuje bezbožných! 

Raz maľoval jeden umelec časť mesta. Chcel na obraz pojať vtedy dobre známe postavy mesta. Bol to napríklad zametač ulíc, neučesaný, roztrhaný a špinavý, ktorého dobre poznali všetci obyvatelia. Maliar mu jedného dňa povedal: „Dobre ti zaplatím, ak prídeš ku mne a necháš sa namaľovať." Na druhé ráno sa zametač objavil, ale maliar ho musel poslať preč, pretože si umyl svoju tvár, učesal sa a obliekol si nedeľné šaty. Bol potrebný len ako žobrák, nie upravený. 

Pán Boh ťa prijme vtedy, keď prídeš ako hriešnik. Nečakaj, kým sa polepšíš, ale poď hneď a nechaj sa zachrániť. „Boh ospravedlňuje bezbožných" - toto zasľúbenie platí aj pre teba, v tejto chvíli, tam, kde sa teraz nachádzaš. Poď vo svojom všednom odeve! Poď k svojmu nebeskému Otcovi so všetkými svojimi hriechmi a hriešnosťou. Poď k Pánu Ježišovi taký, aký si, malomocný, špinavý, nahý, neschopný žiť ani zomrieť. Poď, aj keď patríš k vyvrheľom ľudstva, aj keď už možno len čakáš na smrť. Poď aj keby ťa ťažilo zúfalstvo. Poď a pros Pána Ježiša, aby ospravedlnil ešte jedného bezbožného. On to urobí! Lebo Božia milosť je tu pre takých ľudí, ako si ty. Už to mocnejšie ani neviem vyjadriť. Pán Boh si sám dáva ten milostiplný titul: „Ten, ktorý ospravedlňuje bezbožných." Ospravedlňuje tých, ktorí sú bezbožní a stará sa o nich. Nie je to úžasné posolstvo pre teba? 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým