Blogy

« Späť

Konzum kresťana

Konzum kresťana

Aby sme mohli telesne prospievať, potrebujeme potravu a vodu. Aby mohol prospievať náš duch, potrebujeme duchovnú potravu, potrebujeme sviatosti. Lebo nie len z chleba žije človek...

 

Naši predkovia nemali na výber toľko rôznych druhov potravín. Nemali ani špecialistov na výživu. Predsa sa dá povedať, že nežili nezdravo. Dnes nám rôzni špecialisti výživy predstavujú špeciálne druhy a zloženie potravín, aby sme dosiahli optimálne zdravú a hodnotnú výživu. Máme fitness myslenie, kult tela. Máme pre telo toľko produktov, že už ani nevieme, čo si máme vyberať.

V minulosti sme nemali na výber toľko duchovnej potravy, ako je to dnes. Dnes máme dokonca špecialistov na zdravý a hodnotný život kresťanskej viery, Máme produkty, literatúrru, kurzy, stretnutia, semináre, duchovné cvičenia a neviem čo. Náš život kresťana by mal výborne prospievať. Nie je tomu tak. Aj napriek výbornej ponuke duchovnej potravy zápasíme o život. Prečo je to tak?

Možno je to tým, že nemôžeme navštevovať semináre, alebo nie sme knihomoli. Možno sme tak zamestnaní prácou pre živobytie, že na také niečo nemáme čas. Alebo nemáme prostriedky. Môžeme mať akúkoľvek príčinu. Podstatné je, že zomierame hladom pri preplnených stoloch.

+

Matkám a oteckom sa ponúkajú rôzne školenia a kurzy, aby mali aspoň základné vedomosti, ako sa treba starať o dieťatko, keď sa im narodí. Pri príjme mamičky na pôrod sa vždy pýtame, či sa s manželom zúčastnili niektorého kurzu prípravy na rodičovstvo. Väčšina matiek odpovie negatívne. Nezúčastňujú sa prípravy. Ani pri prvom dieťatku nie. V Amerike ponúkajú  kurzy aj na školách, kde si študentky a študenti môžu v rámci projektu na dobu jedného alebo pár mesiacov "vyskúšať" život s dieťatkom s vypožičanou bábikou - bábätkom, ktoré je prototypom skutočného  bábätka. Plače, má mokré plienky, potrebuje jesť, chce, aby ho nosili na rukách a podobne. Niekedy si myslím, že by to malo byť povinnésmiley. Tak by sa to mnohým párom zišlo. No je to voľba budúcich rodičov. Majú slobodu rozhodnúť sa. Tým preberajú zodpovednosť za to, že sa vo vlastnom záujme pripravia na prichádzajúce rodičovstvo. Potom, keď sa dieťatko narodí, nebude čas na knihy, ani na prednášky. Potom je už všetko naživo.

+

Podobne je to v duchovnom živote. Deti majú prípravu na prijatie Pána do svojho života, neskôr ako mladiství sa pripravujú  na sviatosť birmovania, potom na sviatosť kňazstva, alebo manželstva. To sú základné piliere pre život viery v Boha. No tie samé nestačia, aby sme mohli úspešne a činne žiť zdravú a bohatú kresťanskú vieru počas života. Je tu príliš veľký dopyt po vedomostiach a je treba veľa tréningu na zvládnutie náročných oblastí života.

Konzumujeme mnoho. Zdravo aj nezdravo. Nevzťahuje sa to len potravu pre telo. Koľko sa vzdelávame pre život, pre budúce zamestnanie, pre založenie si rodiny, pre život ako taký? Koľko konzumujeme potravy pre telo a vecí pre život, v porovnaní k duchovnej potrave, aby sme uživili nášho ducha, dušu? Aby sme žili kvalitný život viery v Boha, ako kompetentní veriaci kresťania, schopní viesť seba, rodinu, deti, blížnych a tak sa  podieľať na šírení viery vlastným životom?

Odpoveď na túto otázku si dá každý sám.

 

Pomyslime si:

Koľko času venujem Bohu...

Koľko konzumujem prítomnosti Boha, koľko času venujem rozhovoru s Ním, koľko je mojej modlitby, Božieho Slova, sviatostí... koľko duchovnej literatúry, kresťanského filmu, iného zdravého materiálu pre rast ducha...

Koľko času venujem sebe, aby som rástol na duchu...

Koľko mám zdravých a potrebných, kvalitných kontaktov v spoločenstve veriacich ľudí...

Koľko času trávim prípravou na apoštolát...

Koľko času venujem skutkom lásky a milosrdenstva iným...

Aká je moja účasť na živote farnosti...

Ako vyzerá môj apoštolát...

Som motivátorom slabším členom rodiny, spoločenstva, kolegom v škole, v práci...

Vyžarujem nadšenie pre Boha, lásku, ochotu počúvať iného, ochotu slúžiť...

Koľko je v mojom živote budovania, koľko státia...

 

Možno je preto na svete toľko problémov, osobných kríz, v mladom i v neskoršom veku napriek tomu, že sme kresťania... Možno je preto málo napredovania v osobnom i spoločenskom duchovnom živote. Možno preto nie sme iným ľuďom príkladom a oporou. Nevieme ako, neučíme sa. Nestaráme sa veľmi o rozvoj ducha. Naše duchovné telo živorí hladom. Stávame sa neúčinnými zúčastnenými na živote Cirkvi. Preto máme málopovolaní do duchovného stavu kňazstva, preto nám vymierajú rehoľné domy..., rodiny...spoločenstvá.

Pre nedostatok záujmu, pre nezáujem o Božie veci, a presýtenie sa svetskými vecami..., až po stratu zmyslu pre Božie veci.

+

Nie je neskoro zmeniť  to. Stačí začať. Možno pomôže príklad iných, možno ma bude inšpirovať Boh cez niekoho.

Vyberme si potravu pre ducha, pre dušu, aby mohla rásť a prospievať. Nech náš duch mocnie a rastie v múdrosti, nech silnie viera v Boha aby sme mohli  byť príkladom pre iných. Aby sme vedeli byť oporou tým, ktorí ešte vôbec nevedia, kto je Pán, čo je viera v Boha. Aby sme sa mohli stať príťažlivými, múdrymi a príjemnými spoločníkmi veriacich, ktorým by sme mohli byť inšpiráciou pre zdravie duše. Boli by sme zároveň pútavými osobnosťami pre neveriacich ľudí, ktorí by možno skutočne začali uvažovať, že chcú byť ako my.

+

Aj ja mám čo doháňať. Mnohé zameškané, nevidené, nežité. Hľadám teraz, v pôste miesta, kde nie je život. Kde stojím na mieste a kde nebudujem seba a iných. Chcem praktizovať živú, účinnú modlitbu a autentický život v Bohu. Chcem sa učiť s Ním, Duch Boží nech sa stane mojim učiteľom. Iba potom môžem byť inšpiráciou iným. Iba s Ním môžem rásť na duchu. Iba s Ním môže vznikať a rásť Božia rodina... Iba s Ním sa obnoví Cirkev a svet!

Nezabúdajme na Ducha Oživovateľa!

Duch svätý je úžasná Osoba najsvätejšej Trojice. Vzývajme ho často, aj teraz, hoci je pôstne obdobie. Modlime sa často sekvenciu k Duchu svätému... On má moc oživoť naše duše, On obnovuje život, on spôsobuje túžbu po Bohu a On vlieva do duše život, On spôsobuje úžas, silu, nádej a lásku k Bohu.

 

Nech nás žehná a uschopňuje k plnému životu viery, nádeje a lásky Duch svätý!

Nech nás živí svojou prítomnosťou a nech nám dá rásť a mocnieť na duchu!

Nech nás vedie, oživuje a posilňuje, aby sme rástli vo viere a v láske!

Nech nám daruje život ducha, spoločenstvá a povolania!

Nech nás žehná Pán!

Amen.

heartMK