Blogy

« Späť

Slávenie skončilo

Slávenie skončilo

Obnovený život v Duchu svätom začína!

Obdobie po sviatkoch Zoslania Ducha svätého je začiatkom obnoveného života v Duchu svätom.

Hoci podľa kalendára nastáva obdobie "cez rok", v našom živote nastáva nové obdobie, obnoveného života, posväteného novou  prítomnosťou Ducha svätého.

 

Prosili sme o dary, máme dary! Boh posiela dary bez prestania. On tak robí nie iba na sviatky, robí tak vždy, akonáhle sa spájame s ním v našom srdci.

Sme plní zážitkov zo slávenia, piesní, povzbudivých slov pápeža Františka... Sme plní zážitku a darov Ducha svätého!

Naplnení Duchom svätým sa nanovo oddajme Bohu, seriózne a s nasadením, nie iba pre oko...

Vyviňme úsilie o skutočnú obnovu v Duchu svätom!

 

Pre obnovu seba - vlastného, osobného života, vzťahov v rodine, v škole, v práci, aby sme pomocou Ducha svätého žili nový život vo vzťahu k Bohu a k ľu´dom, aby sme jeho pôsobením menili  seba, životy, aby sme sa stávali svedectvom iným.

Pracujme pre obnovu našich rodín, spoločenstiev, pracovísk, dedín, miest, celého slovenska a celého sveta.

Buďme aktívni v modlitbách, v meditácii, v adorácii pred Eucharistiou i v súkromí, na slávení svätej omše, a napokon celým životom, kde si preverujeme, či nám horí v srdci oheň tohto Božieho Ducha.

Pracujme s Písmom svätým, často, ako len môžeme - poznávajme Pána, všímajme si konanie Ducha svätého, osobne, v rodinách, spoločenstvách, v susedstvách - ak je možné. Budujme sa na duchu účasťou na Biblických krúžkoch, stretnutiach, ako sa len dá! Nezostaneme bez ovocia! Boh je štedrý, a uvidíme aj zmenu vo svojich životoch!

Študujme Katechizmus, spisy cirkevných otcov, hodnotné diela domácich i zahraničných autorov. Rozhodnime sa, dať čas Bohu - miesto nehodnotných TV proramov, neužitočnej činnosti, aj zotrvávania v nečinnosti ohľadom osobného rastu.

Duch svätý je pohyb, dynamika, život, prúdenie Ducha svätého je život! Bez Ducha svätého niet života, bez neho nemôžeme nič urobiť.

Volajme ho často, prosme ho o radu, silu, povzbudenie, o vytrvalosť v modlitbe..., o obnovu srdca, vzťahov...

 

Nie je koniec, je to začiatok!

 

Je začiatok nového, ako nám prisľúbil Pán!

 

Zapálení Duchom svätým, vyzbrojení Slovom Božím a posilňovaní sviatosťami dajme sa do práce!

Smelo, statočne, vytrvalo, v radosti a s nádejou a vo viere poďme s Ním!

 

Modlitba

 

Poďme celým srdcom do modlitby, bez znechutenia a ľahostajnosti, stretajme sa často s Duchom svätým... nechajme sa osviežiť a posilniť! On nám dá vždy novú radosť, zapáli náš oheň lásky, elánu pre prácu, pre modlitbu, ak by zhasínal.

Chvály - bez prestania!

Všetko, čo robíš, zmeň na chvály Boha... Spievaj, hovor si nahlas, aký je Boh úžasný, modli sa žalmy, modlitby... Robme tak stále znova, každý deň, kým sa nestaneme ľuďmi chvál...

Modlitba -ruženca, litánií, adorácie, a mnoho nádherných pobožností - sú chvály Bohu milé!

Najcennejšou modlitbou spoločenstva je svätá omša.

V nej nás Pán očisťuje, obnovuje, posväcuje, požehnáva a naplňuje darmi Ducha svätého. V nej sa konajú chvály Bohu, modlitby prosieb, ďakovania, osobne, spoločne, za farnosti, spoločenstvá, za rodiny, za Slovensko i za celý svet.

Záleží aj od našej SPOLUÚČASTI, či sa budú diať zázraky! Pán ich môže konať kedykoľvek - nebude ich konať bez nás!

Vďakyvzdanie... Ďakujme za všetko! Za dobré, krásne, v ťažkostiach ďakujem za pomoc Boha, lebo viem, že mi už pomoc posiela, lebo ma nikdy neopúšťa.

Práca modlitbou... Dobývať územie sveta v Duchu svätom, dvaja traja robme tak v mene Pánovom, modlitba a boj modlitby za konkrétnu vec - za rodiny, za trpiacich ľudí, za chorých, za farnosti, za Cirkev, kraje, za Slovensko, za svet... Každý niečo, z toho, čo mu vnuká Duch svätý...čo mi posiela.

 

Život modlitba

 

Poďme robiť naše projekty, malé a veľké! Poďme s Duchom svätým meniť SEBA, miesto okolo nás, spoločenstvá, obce, Slovensko i svet!

Pustime sa s nadšením a s radosťou do tejto práce!

Tam, kde sme, tak ako môžeme a vieme!

Buďme aktívni! Zapájajme sa do činnosti s inými, ktorí pracujú modlitbou a životom tam, kde sme, vo farských spoločenstvách, v rodinách, v škole, v obciach, po celom kraji, v ktorom žijeme, na celom Slovensku, na celom  svete...

Povzbudzujme sa navzájom - svedectvami, ako nás obdarúva náž úžasný Boh... Spoluúčasťou, modlitbami aj inou vhodnou činnosťou, konkrétnou oporou, pomocou iným.

Nezabudnime na zbierky pre podporu kostola, fary! Aj málo, každý koľko môže a ako môže! Dnes je aj toto konanie prejavom ochoty pomôcť.

+

V umení sa od nepamäti Duch svätý znázorňuje ako holubica... Žime tak, ako keby sme si strážili holubicu, ktorá nám neviditeľne sedí na pleci, a dávajme si pozor, aby nám neodletela... bdelosť...stíšenie sa párkrát za deň, aby sme sa o tom presvedčili, či nám neodletelasmiley- podľa Georg Mayr-Melnhof, Salzburg, Stretnutie mladých na Slávení zoslania Ducha svätého;

Georg uviedol príklad, kedy môže holubica - Duch sv. odletieť... keď prichádzajú myšlienky, pokušenia, niečo, čo ho chce odplašiť... Ak prichádza nejaké znechutenie, malátnosť duše, nechuť...

Hneď sa k Duchu svätému  skloňme v stíšení mysle a krátkou modlitbou ho žiadajme, aby zostal s nami...

+

Sme požehnaní!Sme Boží!

Sme naplnení Duchom svätým!

Sme spoločenstvom - tu, v rodinách, v susedstve, na pracoviskách, - aj spoločenstvo na pracovisku netreba zabudnúť - na fare, v školách, v obciach, mestách, na Slovensku i vo svete! nech nám je povzbudením!

V mene Božom, Ideme!

+

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Hmmmmmmmmmm. No tak, aby som bola úprimná, na rozdiel od Teba, Mária, mne sa s veľkonočným obdobím lúčilo...ťažko. Už sa zasa do Adventu nemám na čo tešiť.....a ja sa tak rada na niečo teším, podrží ma to, aj keď je momentálne zle...tá perspektíva, že niečo pekné zasa bude...to je môj hnací motor.
Hihihihihihihihihihihi! Čakám na zdvihnuté prsty mravokárcov ( ty ním zrejme nie si).
Huráááááááááááááá! Aj keď zatiaľ veľmi tiché, včera po našom dialógu na nete som sa začala modliť -vypla som pc relatívne skoro, a ani neviem, ako mi ušiel čas...a ráno som sa zobudila ako zdravé, hladné ale usmiate bábo....
Bohu vďaka. Aj Tebe, Mária.
Odoslané 21.5.2013 13:01.
Teším sa s tebou, Irmuš:o) nelúčime sa s ničím, zasa postupujeme bližšie ku Nemu:o)
Odoslané 21.5.2013 13:04 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.
„Sme plní zážitkov a darov Ducha svätého,“ len aby sme mali chuť byť iní. Aby som sa vedela prejaviť dostatkom Ducha, vedela jeho pomoc využiť a tým vedela získať prevahu v životných situáciách, aby som nestratila význam Turíc. A nežila ďalej tak ako napísal básnik M. Rúfus … jedáci jeho ovocia nemajú síl byť iní.
Odoslané 21.5.2013 16:19.
S tou chuťou to bude ľudské:o) - nie vždy ma "ťahá" k modlitbe, aj tak k nej idem, nie vždy sa mi chce robiť to, čo mám (povinnosti, služba) aj tak robím, - alebo viem, čo nemám robiť, a nie vždy to nechám tak...mali by sme všetko, to málo, čo môžeme, robiť s dobrým úmyslom, a nepodarené zasa oľutovať a dať Ježišovi. Kým žijeme, budeme sa stretávať aj s radosťou aj so smútkom, s úspechom aj so zlyhaním...aj s bezmocnosťou... Ide o chcieť ísť k Bohu a s Ním. Skutočne - nie napolovicu, naplno, bez kompromisov so svetom. Máme jedného Pána. Ide o osobné obrátenie sa k Bohu - potom môže prísť do vzťahov, v rodine, do spoločenstiev...
V radosti idem k Nemu - Slovo, omša, modlitba...písanie, kniha, niečo...a v žiali, v neúspechu idem k Nemu, jednoducho mu to dám, aj moje bolesti, nerovnosti vo vzťahoch (mám v práci mnohé...) A hľadám jeho dary, ak sa mi zdá, že sa akoby nič nedeje... je aj dávanie radosti iným, len tak...a z toho máme zasa radosť my, že sa niekto potešil...ak sa nepoteší, žehnám ho, aby som ja nestratila "nervy" a aby som mu aj tak dala dobro a nie moju zlosť...alebo hľadám porozumenie pre situáciu..., aj pre zlo vo svete... To je pre mňa najťažšie, tiež nerozumiem, ako je možná toľká zloba, viem, že pôsobí tajomstvo milosti a je aj tajomstvo neprávosti... v malom - vzťahy, vo veľkom - politika, ekonómia, vojny, nespravodlivosť a násilie - Sýria, Čína... al. prírodné katastrofy...Viem, že Boh je väčší, než to všetko, že počuje modlitby a že vždy pomôže...
Odoslané 24.5.2013 21:57 ako reakcia na Zita Podhradská.
Byť plní zážitkov a darov - je ako v ľudskom živote, po nejakej slávnosti, ktorá trvala tri dni, alebo aj obdobie prípravy na ňu, na ktoré si potom spomíname a možno sa tým povzbudíme k radosti. Nemôžeme však iba sláviť, všedný deň môže byť plný krásy aj potu, pekného aj ťažkého, ale predsa aj radosti z vykonaného..., alebo nádeje, že zajtra to bude lepšie, hľadám radosť, neutekám od utrpenia... Stále znova volám Ducha sv. do konkrétnych situácí, do denného života. Tu je so mnou, pomáha mi, vedie ma... S ním riešim udalosti, záležitosti, všetko...
Odoslané 24.5.2013 22:00 ako reakcia na Zita Podhradská.