Blogy

« Späť

Vanutie Ducha

Vanutie Ducha

Duch svätý sa vznášalnad vodami, keď Boh tvoril svoje dielo. Gen 1,2; Od čias zmŕtvychvstania je Duch Boží s nami. Vznáša sa nie len nad svetom, žije v nás, pôsobí v nás a akolo nás, pôsobí nové. Boh je dynamika, pohyb, novosť. Tvorí stále, tvorí cez ľudí, ktorí majú srdce múdre, odvážne otvorené pre Ducha svättého .

 

Boh mení, tvorí, premieňa. Robí to stále, to je jeho povaha. Novosť, sviežosť, vanutie ale aj víchor, búrky, trasenie zemou i človekom, zrúcanie starého, tvorba nového. Boh premieňa zem, premieňa človeka.

On je, ktorý je. Boh je tu, je prítomný a koná.

 

Človek môže vnímať jeho tvorenie. Potrebuje na to čisté, priame srdce, ktoré je rozhodnuté slúžiť v Duchu a v Pravde a spolupracuje s ňou. Potrebuje aj iných ľudí, s ktorými by sa spoločne stali nástrojmi Božieho tvorenia.

Nie je jednoduché takých ľudí stretnúť. Sú to výnimoční, angažovaní a obetaví ľudia, nie však aktivisti, ktorí produkujú projekty ako stroje. Sú to osobnosti. Majú čas na modlitbu aj na rozhovor s Bohom, aj keď je ich kalendár preplnený termínmi. Môžu tvoriť projekty, lebo ich napĺňa Duch Boží. Majú - nájdu si čas na stretnutia s Bohom na omši, na podujatiach s inými kresťanmi, stretajú sa s kolegami a žijú pre rodinu, ktorú budujú. Nesú ovocie Ducha. Stávajú sa Božími spolutvorcami. Vedie ich Duch svätý.

Sú to ľudia rôzni - no jedno majú spoločné - život modlitby. Modlitbou ich vedie Duch Boží a on cez nich koná dielo. Sú to ľudia mladí i starší, ľudia rôzneho vzdelania a povolania. Sú to kňazi, biskupi, rehoľníci a rehoľníčky, "obyčajní" pracujúci, študenti, a aj deti, ktoré to už videli od svojich rodičov a ich priateľov. Sú to ľudia modlitby.

 

Dôležitá modlitba

 

Modlitba nemusí mať veľa slov. Je jednoduchá, priama, účinná. Je nevyhnutná. Bez nej sa nedá nič vykonať. Nič ju nemôže nahradiť, predchádza každému dielu človeka, každému projektu, každému tvoreniu.

Z modlitbového stretnutia a z prednášok od mladého a angažovaného prednášateľa ( Dr.Johannes Hartl) som počula o efektívnej modlitbe. Nejdem sa o téme rozpisovať, možno neskôr, spomeniem len jej podstatu.  Aj my ju poznáme. Nie je ničím novým. Práve preto je dobré si to zopakovať. Ak by sme mali dojem, že sa niekde nič nedeje, tam isto bude chýbať efektívna modlitba. Efektívna modlitba je, keď vieme, že Boh odpovedal, vypočul, splnil, dal. On nám dáva vždy, čo potrebujeme. Je vždy prítomný, keď k nemu hovoríme.

V čom spočíva efektívna modlitba? Je to jednoduché.

 

Efektívna modlitba

Nie je dlhá, nie je nudná a je možné konať ju často. Spôsob modlitby, ktorú vyberieme, nám Boh nechal v slobode voľby. Jeden má radšej klasické modlitby, iný vlastnými slovami, modlitby chvály a vďaky, hovorené, spevom alebo aj zmiešaný štýl.

Dôležité je:

- uvedomiť si, že Boh je tu - teraz, stále, vždy, aj keď na to dakedy zabúdam;

- uvedomiť si, že je tak živý a skutočný, ako sme ty a ja skutoční;

- uvedomiť si, že vidí a počuje - vždy a všetko - dokonca myšlienky, vidí srdce človeka;

- všetko začínať a končiť s modlitbou;

- konať modlitbu bez prestania, alebo aspoň často počas dňa;

- úplne dôverovať Bohu vo všetkom, nech by veci vyzerali akokoľvek, lebo Boh sa stará, vždy; koná vždy, aj keď my ešte nevidíme výsledok;

- byť trpezlivým pri očakávaní "účinku" modlitby - Boh je nesmierne veľký a nespočítateľne vzdialený od nášho malého, ľudského myslenia (v pozitívnom zmysle, rozumie sa). Ľahko sa môže stať, že človek "nevidí výsledok modlitby, ľahko stratí trpezlivosť, ba aj dôveru, lebo ešte nevníma, nepozoruje, necíti účinok modlitby, Práve tu začne "problém" nevypočutia modlitby. Boh je verný a plní sľuby, sľúbil nám, že vypočuje, jeho ucho počuje každú jednu modlitbu, každý vzdych človeka, dokonca myšlienku. Žiadna nezostane bez odpovede. Aj to už dávno vieme, len v praxi sa nám to často stáva napriek tomu, že to vieme.

- nikdy neprestaňme s modlitbou;

- nezabudnime na vzdávanie chvál a ďakovanie, lebo Boh je verný a plní, čo sľúbil - že sa postará, Boh sa stará bez prestania;

 

Johannes a aj mnohí iní odporúčajú modlitbu žalmov, čítanie Písma a aktívny rozhovor s Bohom nie len pri modlitbe, ale aj vo všednom dni, pri práci, nájsť si chvíle, kedy sa to dá.

Pri ťažkostiach ale aj v čase úspechu odporúča modliť sa časti žalmov, jednu-dve vety, ktoré sme si našli predtým, ráno, alebo pri čítaní Písma. Môžu to byť aj rôzne strelné modlitby, ako sme to volali predtým. Tie vysielame k Bohu často, veľakrát. Môže to byť ktorákoľvek veta, dve zo žalmu, alebo z modlitby k Matke Božej, alebo z modlitby niektorého svätého, výber je na nás. Mali by sme mať v repertoári  viaceré, aby sme krátku modlitbu mohli použiť podľa situácie. Johannes to nazýva tieto krátke modlitby "šípmi" na ochranu pred nepriateľom, ktorý čaká na príležitosť, a môže nám zobrať odvahu,  radosť aj pokoj srdca, aby nám oslabil dôveru v Boha našimi myšlienkami. Pod pojmom "ťažkosti" sú hlavne rôzne  neg. myšlienky, pochybnosti, nedôvera Bohu alebo aj ľuďom, veď Boh koná aj cez ľudí, alebo rôzne nepríjemnosti, neporozumenie, zármutok a oslabenie nadšenia, ak niečo nejde ako by mohlo či malo ísť, a iné. Tých vlastných máme každý dosť.

Hlavne vtedy je potrebné sa modliť tieto krátke modlitby, ak sa nám zdá, že sa nedarí, že sa nič nedeje, že máme akoby samé neúspechy, lebo mnohokrát to skutočne tak vyzerá. Vtedy je totiž nepriateľ hneď za chrbtom a len čaká, kým začneme v myšlienkach pochybovať. Tak ako zo semienka veľkosti horčičného zrniečka vyrastie strom, na ktorom môžu hniezdiť vtáky, tak isto z podobného "zrniečka pochybnosti" vyrastá STROM pochybností, tam strácame pohľad na pravdu Boha, ktorý koná a počúva stále. Tu stratíme aj zmysel vidieť "tú vec" jeho pohľadom, o ktorú v tom čase ide a začneme malomyseľnieť. Preto je treba sa stále modliť. Myslieť často na modlitbu, vyslovovať slová nahlas i potichu, ako je možné. Je potrebné modlitbu často zopakovať, aby prenikla myseľ aj srdce. Výsledkom je P O K O J   S R D C A. Pokoj srdca je oknom k Bohu. Ak je srdce pokojné, je schopné nie len cítiť, vidieť, uzrieť výsledok modlitby, dokonca ako keby človek "pocítil" konanie Boha a zrazu vie aj následný krok vpred, ako by ho niesla nejaká sila. Kde je pokoj a skutočná, živá viera, tam je možné zacítiť konanie Boha. Tam sú odpovede na modlitby, tam vidno zretie diela. Tam je modlitba efektívna a účinná. Nemusí to byť  "vypočuté"   "rýchlo" - Boh nepozná také časové pojmy, ako používame my v čase. Boh je večný. Je bez času - stále - môže konať okamžite alebo nie. Pokoj v srdci nám však riadne "zrelativizuje" pojem teraz, rýchlo, neskoro - už to nebude dôležité, lebo nám Duch dal iný pohľad, už vieme, že modlitbu vypočul. A nie len to. "Zrazu" nám už nie je naponáhlo, dostali sme trpezlivosť a schopnosť počkať...lebo rozumieme... Ak sa zamyslíme, nad určitými situáciami z minulosti, zistíme, že nás skutočne citeľne viedol Boh. Tak si zasa spevníme vieru a dôveru.

 

+

Sama som dakedy dávno praktizovala strelné modlitby - modlitby jednou, dvoma slovami, alebo krátke vety. V bežnom dennom zamestaní, či už v škole alebo v práci som to nerobievala. Aj ja som sa "bavkala" s nečím, ťo nebola modlitbasmileyJasné, môžeme sa aj zabaviť, len treba byť pozorným k takému Bohu, ako je náš. je totiž stále s nami a je rád, aj keď mu z radosti nad úspechom či dosiahnutým cieľom zavoláme vety chvály a vďakysmiley. nie len raz, dva razy, len z povinnosti či v ťažkostiach - stále - alebo často.

 

Teraz (už pred časom) som s touto modlitbou zasa začala. Modlitba je pre mňa životne dôležitá.

Nie som "slaboch", ktorý musí"prosiť" Boha. On moje prosby nepotrebuje!

MODLITBA otvára moje srdce pre jeho prítomnosť, v modlitbe vchádzam do nádvoria môjho Kráľa, aby som ho stretla osobne, modlitba mi sprítomňuje vždy prítomného Pána, ktorého bez nej nemôžem uvidieť. Modlitbou sa približujem k Nedosiahnuteľnému, v modlitbe porozumiem nezrozumiteľnému, modlitbou stretávam Boha v ľuďoch, v situáciách, v modlitbe som silná v Bohu, ktorý je stále so mnou,  jemu hovorím rečou modlitby. Lebo Boh ma počuje vždy,  ja k Nemu volám modlitby chvály a vďaky!

heartMK

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Milá Majka, potešila si mi srdce, veľká vďaka!
Odoslané 9.3.2013 21:29.
Aj ja ďakujem. A-Pán mi daroval zdravie.
Odoslané 10.3.2013 16:00.
Ale to je vynikajúca správa!
Bohu vďaka!
emoticon
Odoslané 10.3.2013 19:35 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.
Máme sv, Otca!!!! Franciskus I. - kardinal Jorge Mario Bergoglio, jezuita z Argentínie, Buenos Airesemoticon emoticon emoticon
Odoslané 13.3.2013 20:41.
Zažila som to šiestykrát a mám radosť.Prvé dva razy cez rušený vatikánsky rozhlas, ostatok už v televízii.
Spojenie jezuitskej múdrosti s františkánskou pokorou a úsmevom Božieho dieťaťa
jenádherným riešením. Deo gratias!
Odoslané 13.3.2013 20:47.
Krásne si to vyjadrilaemoticon Ukazovali ho s JP.II
Odoslané 13.3.2013 20:49 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.
Nie je Duch svätý úžasný???????? František I.emoticon nemám slov... Práve som išla zo služby, a unavená na smrť, zvony na dóme zvonili ako šialené, a napadlo ma - máme Pápeža? Letela som domov, aby som videla, kto je zvolený...už vobec necítim únavu! Chválim Boha! Nevedela som, ktorý vysielač zapnúť, nakoniec na mobile v Rádiu Horeb...Hovorili v rádiu, že sa modlili Te Deum, než vyšiel von,,, Prvé, čo urobil, ke´d ho vyhlásili, modlil sa za Benedikta XVI. emoticon
Odoslané 13.3.2013 21:26.
Odoslané 13.3.2013 20:56.