« Späť

Don Bosco opúšťa Slovensko - svätca si uctilo viac ako 100 000 ľudí

Don Bosco opúšťa Slovensko - svätca si uctilo viac ako 100 000 ľudí

Svätec Ján Bosco opúšťa Slovensko v stredu, 1. mája 2013 v skorých ranných hodinách. Počas troch týždňov jeho prítomnosti na Slovensku sa pri jeho relikviách zastavilo okolo 100 000 ľudí.

Svätec Ján Bosco opúšťa Slovensko v stredu, 1. mája 2013 v skorých ranných hodinách. Počas troch týždňov jeho prítomnosti na Slovensku sa pri jeho relikviách zastavilo okolo 100 000 ľudí – deti, žiaci, študenti, rodiny s deťmi, skôr narodení, rehoľníci, rehoľníčky, kňazi, biskupi. Ján Bosco navštívil dvadsaťštyri miest, prišiel aj medzi Rómov na Luník IX či Poštárku, ale aj k mladistvým v nápravnovýchovnom zariadení v Sučanoch. Putovanie končí 1. mája na Miletičovej v Bratislave rannou svätou omšou o 7.45 hod. Následne relikvie opúšťajú Slovensko a smerujú do Slovinska.

Provinciál Karol Maník povedal, že každodenné putovanie s relikviami bolo pre neho obrovským zážitkom, cťou, vnútorne silným pocitom, ktorý len ťažko môže opísať. „Zažil som veľa chvíľ, udalostí a videl som mnoho tvárí, ktoré mi ostávajú hlboko v srdci,“ povedal. Relikvie sprevádzal osobne počas celého putovania. „Pre mňa, pre mojich bratov saleziánov, pre celé Slovensko je to veľký dar, ktorý sme mohli prijať, posilniť sa vo viere a stretnúť sa s našim zakladateľom. Prosil som dona Bosca o tri „veci“ – o našu vernosť, o nové duchovné povolania a o požehnanie pre všetkých mladých,“ povedal Maník.

Stránka www.saleziani.sk prinášala každodenné informácie a spravodajstvo z miest, fotografie zachytávajúce atmosféru, ako aj provinciálov denník z putovania relikvií, ktorý každý večer osobne písal pre návštevníkov portálu. Počas 21 dní zaznamenala stránka www.saleziani.sk viac ako 44 000 unikátnych návštev.

Ján Bosco nám zanechal hlboký pocit pokoja, nadšenia, možnosti dotknúť sa svätosti. Odchodom relikvií dona Bosca život v saleziánskej rodine nekončí. Už budúci rok oslávia saleziáni 90. výročie príchodu prvých saleziánov na Slovensko. V tom istom roku (2014) budú hostiteľmi svetových športových hier mládeže (PGS), ktoré sú akousi obdobou olympijských hier. Viac ako 1 200 mladých športovcov z rôznych krajín sveta zavíta na Slovensko.

Saleziánske vydavateľstvo Don Bosco pripravuje v najbližších dňoch – v mesiaci jún vydanie knihy rozhovorov s pápežom Františkom. Kniha „Pápež František – rozhovory s Jorgem Bergogliom“ odhaľuje obraz skromného kňaza, nadšeného učiteľa a bystrého a obratného kardinála Bergoglia, ktorý sa prednedávnom stal hlavou Katolíckej cirkvi.

Saleziáni don Bosca ďakujú všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom napomohli pri zabezpečení putovania relikvií a informovaní verejnosti o tejto udalosti.

Peter Novák, Saleziáni don Bosca