« Späť

Návod Veľkej noci

Návod Veľkej noci

Čo takto sa správne pripaviť na Veľkú noc?

Áno, už sme v bezprostrednej blízkosti najväčších sviatkov kresťanov. Zámerne píšem kresťanov, pretože každý si musí uvedomiť, že Kristus niesol kríž za každého človeka, nie len za "kresťana".

Ale k čomu spejem? V týchto dňoch máme možnosť pristúpiť ku svätej spovedi, aby sme mohli s čistým srdcom prijať Pána do nášho srdca prostredníctvom Eucharistie. Pozor! Nestratili sme sa v rýchlosti príprav, čo treba navariť, pripraviť, čo ešte treba dokúpiť? Rozumiem, že pre pracujúcich je to horšie ako pre mladých, ale nájdeme si čas na "pokoj", úplný pokoj?

Mnohí z nás sú aktívni "kostolní kresťania". Nie je pre nás Veľká noc ďalším odbavením, veď čo, tých nocí už bolo "habadej"? Skúsme si prejsť, aspoň ja to napíšem v skrate, čo by sme mali i my aktívni, no oveľa viac aj tí pasívnejší, sviatoční kresťania robiť:

1. Je potrebné uvedomiť si, prečo je práve Veľká noc VEĽKOU NOCOU. Tzv. Pesach /židovská VN/ nám kresťanom ponúka hlbšie spoznanie veľkonočných úkonov a znakov bohoslužieb. Všimnime si napr. veľkonočného baránka, ktorý nám charakterizuje v Novom zákone Kristovu obetu vyliatia krvi na kríži. Rovnako ako Židia, ktorí si potreli krvou veraje dverí a nezastihlo ich zlo, aj my si obrazne "natrime" srdce Kristovou vykupiteľskou krvou za nás, naše hriechy. Pokúsme sa aj pri zhone týchto dní prežiť sviatky jari vo výbornej, pohodovej, no hlavne pokojnej atmosfére.

2. Nepremrhajme môžnosť odpustkov! Ako iste viete, Cirkev nám dáva možnosť získať odpustky počas nasledujúcich sviatkov. Uctenie si kríža či návšteva Božieho hrobu vám ich len tak neprinesú, pretože najdôležitejší faktor je čisté srdce, nábožnosť a pokoj v srdci bez žiadnych svárov či hádok. "Milujte sa navzájom, ako som ja miloval vás."

3. Nakoniec by to vôbec nebolo platné, keby sme s tým skončili hneď touto nedeľou. Preto, naplnení veľkonočnou milosťou, pokračujme v správnom ponímaní bohoslužieb a Božieho slova. Viem, je to náročné, najmä pri dlhších obradoch či zlom fyzickom stave /únava, bolesť, trápenie.../. Nie sme tiež intelektuáli, aby sme, ľudovo povedané, na jeden šup všetko pochopili. Všetko ide s časom.

Prosím, skúste si vziať tento "návod" k srdcu. Modlite sa, aby ste prijali vôľu Božiu, ktorý vie, prečo robí to, čo robí. A prosím, modlite sa za vaše rodiny, známych i nepriateľov, no i za mňa, aby som dokázal rovnako prežiť tieto sviatky, ako som tu písal, pretože iba LÁSKA vylieči všetky rany.

 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Patrik, ďakujem za odporúčanie a pripomenutie podstaty sviatkovemoticon nech aj teba žehná náš Pán a nech ti dá milosti, radosť a nech ti zachová čisté srdce, aby si vždy mohol byť vzorom kresťanomemoticon
Odoslané 27.3.2013 12:34.