Blogy

« Späť

PAKISTAN: TRI ÚTOKY VOČI KRESŤANOM ZA MENEJ AKO TÝŽDEŇ

PAKISTAN: TRI ÚTOKY VOČI KRESŤANOM ZA MENEJ AKO TÝŽDEŇ

20. januára 2016

7. januára o 1 hod v noci bola podpálená strecha kostola v Manga Mandi, Lahore. Katechéta Dildar Masih informoval  World Watch Monitor: „ Oheň zničil strechu, ale neprešiel na budovu, pretože kovové dvere boli zatvorené.“ Pôvodne polícia pokladala za príčinu skrat v elektrickom vedení,  ale to nebolo poškodené. „Na kostole boli stopy niekoho, kto naň vyliezol. Nikto ho však nevidel“ pokračoval Dildar. Prípad rieši polícia.

O päť hodín neskôr o 80 km ďalej bol prichytený votrelec, ktorý pkodpálil Biblie a iné knihy v Kostole víťazstva v Sandh Phatak. Návštevníčka kostola Saddiqa Bibi ho videla, keď chcela ísť na obrady. So svojim mužom Johnom Masihom ho zamkli. Zhromaždili potom kresťanov a informovali políciu, ktorá prišla za pol hodinu.  Najprv sa muž vyhrážal, potom sa snažil podplatiť. Povedal, že je vplyvný, že bez neho iní nič neurobia.

Ešte skôr pred týmito útokmi 3. januára zastrašovali druhých v dedine pri Pasrur. Muž Muhammad Rashid prerušil kresťanské stretnutie. Podľa kresťana Bashir Masiha mali modliaci sa povolenie od miestnych úradov. Keďže chcel muž neustále ďalej rušiť, bol vyvedený. Rashid potom išiel na políciu a tvrdil, že ho kresťania bili. Na druhý deň informovali kresťania políciu o rušení a všetci to boli ochotní potvrdiť. Následne prišlo 30 -40 mužov s palicami a sekerami a obkolesili domy kresťanov. Oni sa však zamkli a zavolali políciu. Útočníci sa rozptýlili až s príchodom policajtov.

Podľa Bashira títo ľudia chovajú nenávisť voči kresťanom kvôli tomu, že dvaja moslimovia boli odsúdení za znásilnenie kresťanky v dedine pred niekoľkými mesiacmi. Tiež ich kostol bol 15 rokov zavretý kvôli údajnému bohorúhaniu dvoch mužov. Otec Rashida, ktorý rušil obrady tiež tvrdil, že ho kresťania zbili a vybili mu zuby.  Bashir na to poznamenal: „Doktor odmietol túto verziu, prehlásil, že muž zuby stratil kvôli starobe a nie bitke“.

Pakistan je podľa 2016 Open Doors World Watch List jedna s z desať krajín, kde sa najťažšie žije kresťanom. Rok predtým bola na ôsmom mieste, teraz je na šiestom mieste.

Zdroj: World Watch Monitor

Foto: wikipedia