Blogy

« Späť

Smelosť a odvaha v Nigérii: príbeh Mary

Smelosť a odvaha v Nigérii: príbeh Mary

Mary (meno zmenené) bola odvážna mladá žena z Nigérie, ktorá rozprávala o svojej viere s militantmi z Fulani aj po tom, čo ju uniesli počas útoku na kostol. So zármutkom oznamujeme, že krátko po tom, čo sme s ňou hovorili, Mary zomrela na chorobu. Máriina rodina nám povedala, že si želá, aby bol jej príbeh zverejňovaný, a tak sme mohli vidieť a počuť ďalšie mladé ženy, ako je ona.

Mary mala iba 20 rokov, keď ju militanti z Fulani uniesli z dediny v severnej Nigérii. „Mali sme nedeľnú bohoslužbu, potom sme počuli výstrely,“ spomína. "Všetci začali utekať. Niektorí padali. Útočia na nás kresťanov, pretože uctievame Ježiša a chcú, aby sme z tejto krajiny odišli.“

V chaose ozbrojenci zabili niekoľko ľudí vrátane Maryinho strýka. Mary utekala, ale počula, ako ju sestra volá. „Nevedela som, či sa mám pre ňu vrátiť, alebo pokračovať v behu,“ hovorí. Rozhodla sa vrátiť pre svoju sestru, a jeden z vojakov ju zastavil. Prinútil Mary a tri ďalšie ženy, aby išli s ním. "Militanti povedali, že ak s nimi nepôjdeme, zabijú nás."

Rozhovory o Ježišovi so svojimi únoscami 

Mary a tri ďalšie ženy držali v tábore 54 dní. Počas toho boli nútené variť pre vojakov – ale ony dostávali na jedenie len krmivo pre zvieratá. Tiež trpeli opakovaným sexuálnym násilím zo strany svojich únoscov. Ale napriek takej situácii cítila Božiu prítomnosť: „Neviem, odkiaľ to prišlo – Boh mi dal silu a odvahu.“ 

Militanti požadovali výkupné za bezpečný návrat žien do ich domovov – ale išlo o obrovskú sumu, ktorú si dedinčania nemohli dovoliť. Je to taktika používaná na zničenie budúcnosti mladých ľudí ako je Mary. Ak je zaplatené výkupné, už človek nemá k dispozícii žiadne peniaze na vzdelávanie. Bez nádeje na budúcnosť môže byť pre mladého človeka ťažké stáť pevne vo svojej viere. 

Sila viery Mary a jej vernosť v modlitbe ju dokonca viedli k tomu, aby rozprávala o Evanjeliu s niektorými militantmi v tábore. Cítila, že sa ich má opýtať: „Naozaj neviete, že to, čo robíte, je zlé? Zdá sa, že nikto predtým im túto otázku nepoložil. „Povedali áno, vedia, že je to zlé, ale neexistuje spôsob, ako to zastaviť. Povedala som, že existuje spôsob, ako sa to dá zastaviť. Ak odovzdáte svoj život Ježišovi, On vám odpustí – a môžete prestať robiť všetky veci, ktoré robíte.

Hoci ju nevnímali pozorne, zasiala semienko nádeje na vykúpenie.

Maryina rodina nakoniec zohnala peniaze, aby ju prepustili. Domov sa vrátila s traumou zo svojich zážitkov: „Každú noc sa mi snívalo, čo som na tom mieste prežívala. Nemala som pokoj v duši. Nemohla som byť medzi ľuďmi. Bolesť nemala konca." 

Nájdenie pokoja prostredníctvom starostlivosti v traume.

Odkedy vďaka vašim modlitbám a darom zasiahli miestni partneri Open Doors v centre pre znášanie utrpenia Mary mohla tráviť čas s poradcami, ktorí jej pomohli vysvetliť, čo je trauma a ako na ňu reagovať. Pomohli tak Márii pochopiť jej skutočnú identitu ako Božej milovanej dcéry. 

„Prišla som na toto miesto, aby som sa uzdravila,“ hovorí Mary. „Naozaj mi to pomohlo v živote. Nemôžem dostatočne poďakovať Bohu – za pokoj, ktorý mi prináša do života. Naozaj si vážim Boha za ľudí, ktorých pre mňa použil.“ Partneri Open Doors tiež pomohli Mary a jej rodine zaplatiť nevyhnutné náklady a zafinancovali Maryinu školskú dochádzku. 

„Pomôžte nám a modlite sa za Nigériu“

Mary spoznala silu modlitby – a žiadala, aby sme sa modlili za ňu a za všetkých kresťanov v Nigérii. „Viem, že je to zmysel Biblie. Keďže sme Jeho deti, svet nás bude prenasledovať,“ hovorí. „Svet nás odmietne, pretože nie sme zo sveta. Sme z neba. Sme deti Božie. Preto nás svet prenasleduje.

„V našom každodennom živote čelíme mnohým problémom. Prosím, aby nám bratia a sestry na celom svete pomáhali a modlili sa za Nigériu, aby Pán zasiahol a nechal svoj pokoj zostúpiť na túto zem.“

Zdroj a foto: Open Doors