« Späť

Spevácky zbor Apollo získal ocenenie na festivale v Moskve

Spevácky zbor Apollo získal ocenenie na festivale v Moskve

Spevácky zbor Apollo vznikol v roku 1995 ako vysokoškolský zbor, v ktorom spievajú študenti z celého Slovenska, študujúci na vysokých školách v Bratislave.

Bratislava 3. mája (TASR) - Bratislavský spevácky zbor Apollo sa od 27. apríla do 3. mája zúčastnil na 16. Medzinárodnom hudobnom festivale Moscow Sounds. Pod vedením dirigenta Milana Kolenu reprezentoval slovenskú hudobnú kultúru viac ako úspešne, keď za účasti takmer 300 speváckych zborov a orchestrov z dvanástich krajín získal mimoriadne ocenenie Grand Prix za najlepšiu interpretáciu západoeurópskej sakrálnej hudby a 1. cenu v kategórii folklórnej hudby. 

Veľký úspech získal spevácky zbor aj počas festivalového koncertu slovenských zborových ľudových piesni v úpravách  slovenských významných hudobných skladateľov Eugena Suchoňa, Jána Cikkera či Ivana Hrušovskeho. Účasť zboru na festivale podporil Fond na podporu umenia.

Spevácky zbor Apollo vznikol v roku 1995 ako vysokoškolský zbor, v ktorom spievajú študenti z celého Slovenska, študujúci na vysokých školách v Bratislave. Za veľmi krátky čas sa zbor vypracoval na kvalitný reprezentatívny zbor Slovenska, o čom svedčí viacero súťažných ocenení. V roku 1998 na medzinárodnej súťaži v Prahe získal 1. miesto a zvláštnu cenu za štýlové predvedenie súťažného programu, v septembri minulého roku sa úspešne zúčastnil na medzinárodnom festivale speváckych zborov v Taliansku.

Zbor sa zameriava na interpretáciu sakrálnej tvorby, najmä klasickej a na spirituály. V jeho repertoári nechýbajú skladby svetových hudobných skladateľov C. Monteverdiho, J. S. Bacha, F. Liszta, A. Brucknera ani úpravy najstarších hudobných pamiatok, ako je Starosloviensky Otčenáš, Gospodi, pomiluj či Chvalite imja Gospodne.

autor:TASR

foto:PETROHRAD 2015

TASR informoval dirigent a umelecký vedúci zboru Milan Kolena.