« Späť

V divadle uviedli muzikál Jesus Christ Superstar, naštudovala ho univerzita

Dňa 4.5. bola jedna z premiér rockovej opery Jesus Christ Superstar v divadle Karola Spišáka v Nitre. Prečo by nás to malo zaujímať? Predstavenie režíroval náš kamarát a jedna z vedúcich postáv kultúry v našej farnosti Paľko Smolík. Nemohli sme si teda nechať ujsť jeho najnovší počin.

Do Nitry sa teda v piatok poobede vybrali takmer plné tri autá. Všetko ľudia, ktorí s Paľkom na jeho najväčšom kultúrnom projekte, muzikáli Projekt, spolupracovali, či už ako herci, dirigenti alebo zvukári. Boli sme plní očakávania, predsa len po našich vlastných skúsenostiach s Paľkovým to ani veľmi inak nešlo. Po dlhšej ceste, pretože diaľnice sa v piatok poobede majú tendenciu zapchávať, sme prišli do divadla. Milá, študentsky pôsobiaca atmosféra  divadla nás privítala spolu s Paľkom. Vošli sme do sály, kde nás čakali sedadla celkom vpredu pre väčší zážitok.

Predstavenie bolo úchvatné, pre nás však malo ešte väčšiu cenu. Nie len preto, že išlo o režisérsky počin Paľka, ale úlohu Judáša stvárnil náš kolega z muzikálov Dar a Projekt Filip Čechovič. Bolo to pohladenie pre oči, uši a dovolím si povedať, že aj dušu. Výkony, ktoré predviedli herci hrajúci Ježiša, Kaifáša, Piláta či Herodesa,  boli priam dychberúce. Na konci si celý ansambl vyslúžil standing ovation.

Sme radi, že sme mohli takto podporiť našich divadelných aj speváckych kolegov a nevieme sa dočkať na ďalší počin, ktorý s nami Paľko Smolík pripraví.
Na príprave muzikálu sa podieľalo približne 100 ľudí - študenti a pedagógovia katedry, profesionálni speváci a vokálni pedagógovia aj študenti konzervatórií z Nitry a Topoľčian. Univerzita si tento muzikál vybrala nielen pre jeho zaujímavú tému, ktorou je posledný týždeň v živote Ježiša Krista až po ukrižovanie, prerozprávaný z perspektívy Judáša Iškariotského.

„Podnet vyšiel od študentov a od dirigenta Mareka Štrbáka, ktorý je naším pedagógom a hudobne pripravil tento titul. Je to muzikál veľmi známy, hudobne kvalitný, sú tam nesmierne náročné vokálne party a máme na to dobrých sólistov,“ povedal pre agentúru SITA režisér muzikálu Pavol Smolík.

Muzikál odohrajú v historických kostýmoch. Agentúra, ktorá udeľuje licenciu, stanovila podmienku, že dej sa nemá posúvať v čase. So získaním licencie podľa Smolíka nebol problém, pretože podmienky pre školské predstavenia sú menej prísne ako pre komerčné predstavenia.

„Naším cieľom je jednak prezentácia katedry, ale rozhodujúci motív je pre nás to, aby študenti, ktorí budú učiť hudbu a hudobno-dramatické umenie, získali skúsenosť, ako sa robí divadlo,“ podčiarkol Smolík. Príprava muzikálu trvala približne tri mesiace, produkčnou je vedúca katedry Alena Čierna. Autorom hudby slávneho muzikálu Jesus Christ Superstar je Andrew Lloyd Webber, slovenské texty napísal Ján Štrasser.

Univerzita Konštantína Filozofa už v uplynulých rokoch s úspechom uviedla niekoľko muzikálov – Jozef a jeho zázračný farebný plášť, Ples upírov či Cyrano z predmestia. „Pripravili sme aj iné podujatia, napríklad minulý rok to boli jazzové pašie amerických autorov. Robíme veľké hudobné produkcie so sólistami a zborom,“ doplnil Smolík. Katedra hudby si tieto hudobné diela pripravuje celé sama vrátane ozvučenia, pretože na svojej pôde pripravuje aj budúcich zvukových majstrov.

text:Martin H.