Blog

« Back

Ako sa zbaviť strachu

Ako sa zbaviť strachu

Strach nevyzerá až tak hrozne, ako v skutočnosti je. Snaží sa nám nahovoriť, že je dobrý a pomáha nám, ba dokonca nás ochraňuje - ale opak je pravdou. Nie – nehovoríme tu o inštinkte, ktorý nás prirodzene varuje pred nebezpečenstvom, ani o bázni- rešpekte pred veľkosťou niekoho či niekoho, ale o tom viac- či menej zväzujúcom a skľučujúcom pocite bezradnosti, bezmocnosti, paniky alebo fóbie.

 Nesadaj si so strachom na kávičku...

...lebo sa k Tebe úplne nasťahuje! Strach hľadá škáročku, ktorou by mohol preniknúť do nášho vnútra a potom sa tam rozpínať, až by nás najradšej celých pohltil. Manifestuje sa v emocionálnom prežívaní, ktoré potom ovplyvňuje naše celkové rozhodovanie a konanie. Strach je potvora, ktorú nesmieme vôbec tolerovať – a dobrá správa- nie sme na boj s ním vôbec sami.

Boh bojuje za nás

Boh prichádza na pomoc, aby strach úplne vyhnal z nášho života. Božie Slovo hovorí, že :“ V láske niet strachu, ale dokonalá láska vyháňa strach.” 1Jn 4,18 Boh je tá dokonalá láska a On nás dokáže vyslobodiť i uzdraviť zo strachu. V boji proti strachu si musíme uvedomiť, kto stojí za nami. Obavy a úzkosť sa môžu snažiť úplne nás prenikať, ale my by sme s nimi nemali vôbec vyjednávať- mali by sme ich rovno posunúť Bohu. Keď prídu plíživé myšlienky a čokoľvek sa nám snažia nahovoriť- musíme im jednoducho povedať: “Hej, mne to nehovor- ja s tým nič nemám spoločné- strach v mojom živote nemá miesto, ten sa rieši u môjho Nebeského Otca.” Môže to byť pre nás ťažké, ale presne to musíme urobiť hneď po tom, čo sme mu my zavreli všetky dvere.

Vyhoď strach so všetkým jeho nábytkom

Ver mi, strach sa u Teba môže cítiť veľmi dobre- môže byť parádne zabývaný a mať kľúče od viacerých vchodov do tvojho života. Je to vďaka tomu, že si mu ich sám dal, alebo že si ich on v nebadanej chvíli ukradol. O čom to hovorím? Je niekoľko skupín činností, ktorými sa strach dostáva do nášho vnútra

  1. Traumy- situácie, v ktorých sme sa nedobrovoľne ocitli a prežili sme strach- šikana, autonehoda, domáce násilie, znásilnenie, obťažovanie, topenie sa, vážny úraz... Tento typ strachu potrebujeme riešiť nasledovne- ak je zaangažovaný človek, ktorý nám traumu spôsobil alebo prispel k tomu, že sme ju prežili, potrebujeme mu vysloviť nahlas odpustenie, následne poprosíme Ducha Svätého, aby nás naplnil a uzdravil všetky spomienky a celé naše vnútro.
     
  2. Dobrovoľné vystavenie sa strachu- horory, rôzne psycho-filmy, zabávanie sa na strašení- napr. nočné hry v táboroch, Pc hry plné strachu a násilia. Tu je potrebné, aby sme oľutovali nahlas to, čím sme strach do seba vpustili a poprosiť Ducha Svätého, aby nás naplnil a uzdravil. Následne sa musíme vyhýbať týmto činnostiam.

     
  3. Hriech: Vedomé a dobrovoľné ostávanie v hriešnom stave nás disponuje na vplyv akéhokoľvek zla. Preto potrebujeme oľutovať hriech a snažiť sa odvrátiť sa od neho.  Vymenujte si desatoro, 7 hlavných hriechov a atribúty lásky (láska je trpezlivá...) a mali by ste mať zoznam jasný.

     
  4. 4.Okultizmus : Väčšina kresťanov si vôbec nemyslí, že by mala s okultizmom niečo spoločné. Ak však príde na všelijaké jeho formy, rýchlo zmenia názor. Skúsme si ich troška vymenovať: veštenie( hoci zo žartu), snáre, horoskopy, čínske kalendáre, viera v reinkarnáciu,  ľudový liečitelia, zaoberanie sa satanizmom ( hoci len zo zvedavosti), biela- čierna-červená... mágia, zaklínanie, povery, praktika „z očí“, východné praktiky- aury, čakry, feng-šuej, okultné metódy, manipulácia mysle, homeopatia (nie účinné bylinkové extrakty), reiki, kalendár podľa Luny, červené náramky pre deti, „z očí“, nezabudnime na filmy s okultnými symbolmi, tematikou, hudbu- napr. metal, new age, rôzne sošky- egyptských faraónov, pyramíd, sloníkov šťastia, budhu, jin-jang symboly, kozmetika, ktorá je šírená okultnými praktikami... Tieto veci musíme nielen oľutovať, ale následne sa ich zriecť a nepokračovať v nich, predmety odstrániť- vyhodiť. Potom je potrebné poprosiť Ducha Svätého, aby nás naplnil a očistil. 

     
  5. Neodpustenie: Ak vo svojom srdci prechovávame neodpustenie, je to jedna obrovská diera, ktorá nás oberá o milosť a vystavuje vplyvom zla. Božie Slovo hovorí, že Pán Boh nemôže odpustiť nám, ak my neodpustíme svojim blížnym. Odpustenie neznamená, že s konaním daného človeka súhlasíme alebo že sa nič nestalo. Odpustením hovoríme, že prenechávame súd a spravodlivosť Bohu a že my sa rozhodujeme žiť v slobode aj od tohto človeka, neprajeme mu zlé a nevyhľadávame pomstu. V modlitbe potrebujeme vymenovať VŠETKÝCH ľudí, ku ktorým prežívame negatívne emócie a potom vysloviť odpustenie v mene nášho Pána Ježiša Krista.

Teraz sa modli :)

Až keď sa zbavíme týchto 5 skupín zážitkov a činností, môže byť konečne naša modlitba úplná a odstránime prekážky, ktoré jej bránia oslobodiť nás od strachu. Zároveň tým strachu zoberieme všetky kľúče od nášho života, takže si nebude môcť dovoliť vchádzať a ovládať nás ako sa mu zachce. Nemôžeš totiž chcieť vyhodiť strach, ale nechať si všetky alebo niektoré jeho veci ( činnosti, predmety, ktoré sa nepáčia Bohu...). So strachom musíš seriózne s Božou pomocou zatočiť.Ak máš obavu, či takúto modlitbu zvládneš sám, skús osloviť niekoho, komu dôveruješ a zároveň má dobrý a pevný vzťah s Bohom a môže ti byť duchovnou oporou. Poslúžiť Ti môže aj táto modlitba, ktorá vychádza z hore opísaných krokov.

Modlitba za uzdravenie zo strachu

Prečítajte si skutočný príbeh- svedectvo o uzdravení zo strachu: Život, v ktorom strach nemá miesto - skutočný príbeh

Comments
sign-in-to-add-comment
[...] Táto modlitba nadväzuje na článok vysvetľujúci jednotlivé kroky potrebné k uzdraveniu zo strachu. Odporúčame ho prečítať ako prvý: Ako sa zbaviť strachu Drahý Trojjedinný Bože, Potrebujem Ťa. Ty... [...] Čítať viac
Posted on 5/8/17 6:21 PM.
[...] Táto modlitba nadväzuje na článok vysvetľujúci jednotlivé kroky potrebné k uzdraveniu zo strachu. Odporúčame ho prečítať ako prvý: Ako sa zbaviť strachu Drahý Trojjedinný Bože, Potrebujem Ťa. Ty... [...] Čítať viac
Posted on 11/9/20 9:36 AM.