blog - slovensky

« Back

Angelus

Angelus

Pôvodne som mal na toto evanjelium nachystaný celkom iný blog, omnoho rozsiahlejší. Ale po tom, ako som mal možnosť vidieť prenos z modlitby Anjel Pána z Námestia svätého Petra, sa obmedzím len ta toto:

 

Sv. otec povedal niekoľko silných myšlienok. Ja z nich vyberiem iba jednu, na ktorej postavil dnešnú krátku katechézu:

„Otázka znie, koho nasledujem: ego, alebo Boha?“

Myslím, že toto platí v každom pokušení, a nielen v pokušení, ale v každej chvíli života. Pápež nás vyzval znovu postaviť Boha na prvé miesto. Pozval nás usporiadať si hodnoty a objaviť krásu závislosti na Bohu. A toto je pravý zmysel pôstu.

Niet čo dodať. Vďaka, pápež Benedikt!

Comments
sign-in-to-add-comment
Otec Tomas, som rada, ze si mi cez Svateho Otca pripomenul tuto zakladnu otazku. Skuseností s nasledovaním Boha uz nejaké mám, no skúsenosti s nasledovaním seba by som veru najradsej nemala zapísane v historii svojho zivota.

Pripisujem si tuto otazku k postnym predsavzatiam. Bude asi teraz zakladnou pri spytovani svedomia.
Posted on 2/17/13 4:46 PM.
Správna otázka a veru aj v správny čas.
Posted on 2/17/13 6:52 PM.
vďaka za zdieľanie emoticon
pridávam ďalšiu štipku z toho, čo pápež Benedikt tak krásne načasoval - to, ako sa k tejto otázke dopracoval:

"Evanjelisti Matúš a Lukáš predstavujú tri Ježišove pokušenia, ktoré sa odlišujú len čiastočne ich poradím. Ich vnútorné jadro stále ostáva v použití Boha pre vlastný záujem, pričom kladie väčší dôraz na úspech alebo hmotné dobrá. Pokušiteľ je zákerný: nepovzbudzuje priamo k zlu, ale k falošnému dobru, presviedčajúc, že pravé skutočnosti sú moc a to, čo uspokojuje základné potreby. Takto sa Boh stáva druhoradým, je redukovaný na nástroj, v konečnom dôsledku sa stáva neskutočným, nie je považovaný za nič, mizne. V poslednej analýze je v pokušeniach v hre viera, pretože je v hre Boh. V rozhodujúcich momentoch života, ale pri dôslednom pohľade v každej chvíli, stojíme na rázcestí: chceme nasledovať ego alebo Boha? Osobný záujem alebo skutočné Dobro, to, čo je naozaj dobré?"
Posted on 2/17/13 8:30 PM.
Najpodstatnejšie je, aby sme to vedeli rozlíšiť, aby sme videli rozdiel a vybrali si to správne. Ego - osobný záujem - pokušenie alebo Boh - dobro. Pokiaľ v tom rozdiel nevidíme už sme si vybrali - EGO. Ale vždy je ten správny čas, to napraviť.
Posted on 2/17/13 7:43 PM in reply to tomáš kuník.
Veľmi pekne ďakujem, je o čom premýšľať....pozdravujem a modlím sa.
Posted on 2/17/13 8:04 PM in reply to tomáš kuník.
Ďakujem. Mňa tiež silne oslovila táto myšlienka. Len som nevedela nájsť tú jedinú vetu, ktorá by ju tak krásne zhrnula. Myslím, že si ju napíšem na nejaké viditeľné miesto. Ešte raz - ďakujem.
Posted on 2/17/13 10:23 PM.