blog - slovensky

« Back

Ako pápež František k menu prišiel

Ako pápež František k menu prišiel

Rozprával o tom on sám na stretnutí s novinármi, včera, v sobotu 16.III.2013 v Aule Pavla VI. Pokúsim sa o čo najlepší preklad.

 

 

Podaktorí nevedeli, prečo sa biskup Ríma chcel volať František. Niektorí mysleli na Františka Xaverského, na Františka Saleského, ale aj na Františka z Assisi. Poviem vám príbeh. Počas voľby som mal pri sebe emeritného arcibiskupa Sao Paolo a emeritného prefekta Kongregácie pre klérus, kardinála Claudia Hummesa: veľký priateľ, veľký priateľ! Keď vec začala byť trochu nebezpečná, on ma utešoval. Keď hlasy dosiahli dve tretiny, prišiel obvyklý potlesk, pretože bol zvolený pápež. On ma objal, pobozkal a povedal mi: "Nezabudni na chudobných!" To slovo vošlo presne sem [poklepkal si po čele]: chudobní, chudobní. Hneď na to som v súvislosti s chudobnými myslel na Františka z Assisi. Potom, kým pokračovalo skrutínium, som myslel na vojny, až kým neboli spočítané všetky hlasy. A František je muž pokoja. A tak prišlo do môjho srdca meno: František z Assisi. Pre mňa je to muž chudoby, muž pokoja, muž, ktorý miluje a chráni stvorenie; teraz aj my máme so stvorením nie práve najlepší vzťah, či nie? Je to muž, ktorý nám dáva tohto ducha pokoja, chudobný muž... Ach, ako by som chcel Cirkev chudobnú a pre chudobných!

Potom podaktorí začali vtipkovať. "Mal by si sa volať Hadrián, lebo Hadrián VI. bol reformátor, treba reformovať..." Niekto ďalší mmi povedal: "Nie, nie: tvoje meno by malo byť Klement." "Ale prečo?" "Klement XV.: tak by si sa pomstil Klementovi XIV., ktorý zrušil Spoločnosť Ježišovu!" To sú žarty...

Comments
sign-in-to-add-comment
Tá pomsta Klementovi - to bol dobrý žart! :o) :o)
Ja mám veľkú radosť z toho, že Svätý Otec je jezuita. Na VŠ nás učili zväčša jezuiti a mala som tak možnosť osobne spoznať veľa veľkých osobností z tejto rehole... Som za to Bohu veľmi vďačná!
Posted on 3/17/13 8:21 PM.
ja jezuitov veľmi nepoznám, len z vtipov emoticon ale tých pár, čo poznám osobne, sú naozaj kvalitní chlapi...
Posted on 3/17/13 8:27 PM in reply to Jana Znášiková.
Môžem dosvedčiť, že "ježkovia", ako sme ich slangovo volali, sú skutočne veľmi fajn. A čo ma - v súvislosti s výberom mena - najviac oslovilo najviac, že jezuita dal prednosť Františkovi z Assisi pred patrónom rehole - Františkom Xaverským. Krásna signalizácia "zasnúbenia sa" múdrosti s pokorou a jednoduchosťou lásky... Viva papa!
Posted on 3/17/13 8:34 PM in reply to Jana Znášiková.
Vedela som, že aj Ty sa ozveš, Evi! emoticon Na našich pátrov tak ľahko nezabudneme, však?
Posted on 3/17/13 8:36 PM in reply to Eva Krpeľanová.
ja som najprv tiež myslel na Xaverského... akosi mi nesedelo, že by si jezuita vybral františkána emoticon a predsa...
Posted on 3/17/13 9:22 PM in reply to Eva Krpeľanová.
Ďakujem Božej prozreteľnosti! Boh j úžasný! Viva Papa!!!!!!!
Posted on 3/17/13 9:29 PM.