blog - slovensky

« Back

Dotyky

Dotyky

V posledných dňoch ich bolo až-až. Dotklo sa ma mnoho vecí... Práve teraz som to už nevydržal a keďže prekypujem, delím sa o tie dnešné.

Začalo to včera večer zápasom ITA-UK. Na šampionáte nemám svojho favorita. Možno aj preto, že futbal mám radšej aktívne ako z kresla. Ale keďže bývam s dvomi pátrami Talianmi, veľmi som na výber nemal... Pridal som sa k pokriku "Forza, azzuri!"

Stáva sa mi, že keď si poobede zdriemnem, večer ma spánok obchádza. Inak to nebolo ani včera. Ešte sa k tomu pridalo aj teplo a nepomohlo ani to, že zápas rozhodli až penalty. Po vyprchaní emócií a usnutí mojich pátrov som sadol za počítač a prehodil pár slov s priateľmi. Už bolo po polnoci a stále nič. Na takéto noci mám osvedčený recept - kaplnka. Tam, pred Pánom, zaspím aj vtedy, keď by som mal bdieť. Keď ma spánok obchádza, som pred Ním, kým na mňa neprídu driemoty - a niekedy odchádzam aj na viackrát, lebo keď sa zdvihnem a poprajem Mu dobrú noc, pošepne "Ostaň ešte".

Napadlo mi, že je už pondelok - môj voľný deň, takže sa nemusím obávať o budíček (naozaj, pondelok je jediný deň týždňa, kedy nezvoní) ale potrebujem niekde mať sv. omšu. Pohrával som sa s touto myšlienkou, ale aby som sa uistil, že ma spánok naozaj obchádza ako kráľa Asuera, ešte som chvíľu zotrval v modlitbe.

A naozaj... Nič, ani len náznak privretých viečok či únavy. Tak som niečo pred druhou hodinou rannou dvíhal ruku na "V mene Otca..." Len tak, sám s Pánom, len pri svetle sviec, ani som nezažal veľké svetlo...

Stále nič. Až niečo pred treťou ma ten tulák spánok konečne našiel v kaplnke. Odplížil som sa do izby a padol do postele. Keď som otvoril oči, odmietol som vstať. Obrátil som sa ako Ďuro na peci a potiahol som do ôsmej. Potom sa už v posteli pre horúčosť vydržať naozaj nedalo. Ale dobre mi bolo, celkom som sa cítil oddýchnutý.

Tak, voľný deň predo mnou. Porobil som pár vecí okolo seba a pred obedom som zdvihol kotvy a rozvinul plachty. Veď k moru je to čo by kameňom dohodil (ak by hodil 40km). Sám chodím nerád. Ale vedel som, koho tam nájdem. Takto cez leto sa v tej mase ľudí takmer vždy dá nájsť skupinka dobrovoľníkov (Taliani, Slováci, Španieli...), ktorí prichádzajú pomáhať misionárom. Prekvapil som ich ešte pri obede. Ako dobre.

Tak som na tých vlnkách prežíval ťažký život misionára keď tu zrazu, kde sa vzal, tu sa vzal - hriešnik. Že či by som ho mohol vyspovedať. "No mohol, kedy len chceš", odpovedal som mysliac na chvíľu, keď sa vrátime na suchú zem. Vzal ma za slovo: "A aj teraz v mori? Nemáš problém?" Trošku šok. Hlavou sa mi prehnal celý kódex kanonického práva a pri prej vlne ktorá sa ponad mňa prevalila sa zrazil s príbehom búrky na mori z evajnelia. "Ale hej, mohol. Aj teraz", dal som zo seba. Bolo mi jasné, že toto je miesto, kde sa chalan stretne s Ježišom. "Dobre... tak to by som mal ísť poprosiť o odpustenie..." zvrtol sa a plával-bežal ku svojím kumpánom.

Keď sa vrátil, vzdialili sme sa od zástupu a vo vode takmer po krk sa vyspovedal. Nechali sme sa unášať, dostali sme sa na miesto, kde bolo menej vody - takže si pri rozhrešení mohol kľaknúť a zjavne to urobil rád - a vodu mal zasa po krk. Pri slovách "ja ťa rozhrešujem" prišla taká väčšia vlna a obaja sme dostali také otcovské záušné pohladenie v tomto oceáne milosrdenstva.

Keď sme vystupovali z vody, cítil som sa na chvíľu ako Ján Krstiteľ a mladík sa tešil, aký je znovuzrodený. Kým sa celkom neunavil, pripadal mi tak trochu ako ten chromý, čo ho Peter uzdravil a ten potom chodil, vyskakoval a chválil Boha. Šantil, hádzal sa do vĺn, vychutnával si život...

... Presne toto je to, čo milujem na mojom Bohu. Nepredpokladateľné dotyky jeho Lásky. Jemné, ale jednoznačné. Osobné a pritom sa nedajú ukryť...

foto: úvodné: Dominik Jáger, 2008; v texte: Sestra, 2011

Comments
sign-in-to-add-comment
Krásne svedectvo. emoticon
Posted on 6/25/12 10:29 PM.
Supeeeeeeeeeeeer! Pamätáš ešte na mňa, otec Tomáš! Posedenie v Poprade. U takej modernejšej babky.... modlím sa za Teba furt!
Posted on 6/26/12 7:47 AM.
Hm....tu zasadá KBS kvôli búdkam s mrežami.My máme iný problém. Iba kľakátka, a si ako na pranieri- poplačeš si, klebetnice všadeprítomné ťa vidia, zdvihne farár prst, tieto dámy spozornejú....takže na poslednom súde nebudú mať na čo kukať, lebo už všetko budú poznať....nuž v tej vode ťa tá vlna aspoň na chvíľu zakryje, žeby ti nebolo vidno, ako sa červenáš....čarám! Idem do Albánska!
Posted on 6/26/12 7:51 AM in reply to Mária-Irma Danieliszová.
pravdaze si pamatam. na take sa neda zabudnut...
spovednica ma svoje neopisatelne caro. a mriezka rovnako. sedim v nej rad. nie je to pranier a ak do nej vidno, treba to napravit. predpis prava je jasny a ak nam ho Cirkev ponuka, treba sa ho drzat pokial je to mozne. bezne v mori nespovedam emoticon toto bola vynimka.
Posted on 6/26/12 8:41 AM in reply to Mária-Irma Danieliszová.
O. Tomáš, veď je to krásne svedectvo, že nám Pán odpúšťa, všade na akomkoľvek mieste. Len aby teraz k vám neprišiel niekto s požiadavkou vyspovedať sa pri skoku padákom, pod vodou, alebo niečo podobné.
Posted on 6/26/12 9:20 AM.
V spovedeľnici veľmi často najintenzívnejšie prežívam dotyky lásky Boha , práve tie jemné, ale jednoznačné o ktorých ste tu napísal.
Posted on 6/26/12 9:49 AM.
Musím ešte podotknúť, že sa to týka bežne mojej spovede - nie vždy sa spovedám len v spovednici.
Posted on 6/26/12 10:17 AM.
hej, presne tak som to vnimal. Jezis stretava cloveka vsade tam, kde ho clovek hlada.
pod vodou dufam, ze nie - to by som sa musel naucit posunkovu rec emoticon
Posted on 6/26/12 11:30 AM in reply to Oľga Cárachová.
Ešte jedná vec ma zaujala "išiel poprosiť o odpustenie - plával a bežal" nebolo mu zaťažko odísť, spraviť správnu vec a vrátiť sa - tak to teda chválim.
Posted on 6/26/12 12:27 PM in reply to tomáš kuník.
hej, to bolo velmi mile. sam som z toho ostal prijemne prekvapeny a povzbudeny.
Posted on 6/26/12 12:45 PM in reply to Oľga Cárachová.
Aaaaaaaaaaale, no však viem. To bol trochu náznak humoru. S búdkami a mriežkami súhlasím, nepáčia sa mi otvorené kľakátka.....niektoré moje rovesníčky chodia už o dvoch paliciach.......je pre ne dosť strápnením umiestniť sa na také kľakátko. V búdke môže chorý aj stáť. Pekne pozdravujem.
Posted on 6/26/12 9:13 PM in reply to tomáš kuník.
tak sa ospravedlňujem zamôj dlhý kábel emoticon otvorené kľakátka sa nepáčia ani mne, niektorí spolubratia sa ich priam desia, lebo ak niekto nedaj Bože vyroní slzu, je z toho skoro škandál. a v spovednici mám pri kľakátku aj stoličku... veď je to miesto prijatia, nie znásobeného utrpenia.
Posted on 6/27/12 6:24 AM in reply to Mária-Irma Danieliszová.
Nádherný prístup k trpiacemu človekovi... To je pôsobenie Ducha Svätého.
Posted on 6/27/12 7:20 AM in reply to tomáš kuník.
Súhlasím ...
Posted on 6/27/12 7:22 AM in reply to Mária-Irma Danieliszová.
...tak tento pokrm mi už vééééééééľmi dlho chýbal.

oj, ako sa dobre číta, ..."Ostaň ešte".

Vďaka, Tomáš, za podelenie sa s nádhernými dotykmi.
Myslím si, že z takých zápiskov a fotiek albánskych bude raz jedna dosť tučná a krásna kniha.
emoticon
Posted on 6/28/12 9:12 PM.
Ďakujem. nepísal som, lebo posledný mesiac bol dosť náročný a prestával som stíhať aj to, čo je obvykle bežnou súčasťou každého dňa, takže okrem času chýbala aj inšpirácia (a občas aj chuť). Dal som sa dokopy (ako tak emoticon ) na duchovných cvičeniach, takže dúfam, že viac-menej pravidelne prihrám niečo na letné čítanie...
Posted on 6/29/12 7:34 AM in reply to Otília Ferenčíková.