« Back

Ničivé scenáre

Diabol mi viac nemôže ukradnúť budúcnosť, pretože tá patrí Bohu. Neprestal sa však snažiť ukradnúť mi dnešok.

 

Diabol mi viac nemôže ukradnúť budúcnosť, pretože tá patrí Bohu. Neprestal sa však snažiť ukradnúť mi dnešok. Ako? Zničil ma záplavou strachu z toho, že v budúcnosti nebudem šťastná. Predostrel mi scenár, ktorý sparalyzoval moje srdce natoľko, že som takmer nedokázala vysloviť slová 23 žalmu.
 
To, čo chcem povedať je, že diabol ti nemôže siahnuť na budúci mesiac, rok, desaťročie. Môže od teba žiadať túto chvíľu. A bude to skúšať neúnavne. Nevynechá jedinú príležitosť. A to, či mu dáš alebo nedáš za pravdu, je na tebe. Ak prikývneme klamstvu, odovzdáme mu autoritu vládnuť a rozhodovať o nás. Je možné vziať ju späť veľmi jednoducho. Odmietnuť lož a vrátiť sa do pravdy. Pán je môj pastier!
 
Dnes ma Boh zachraňoval láskou človeka. Bola som hluchá, tak hovoril k nej. Nevidela som, tak mi ukazoval a vysvetľoval cez ňu. Nechcela som počúvať, tak všetko potvrdil trpezlivosťou a vytrvalosťou. A nakoniec modlitbou, Božím slovom, trpezlivosťou, pochopením, do tmy zasvietilo svetlo. Diabol ukoristil niekoľko hodín a predsa je porazený. Pretože Láska je silnejšia a Boh je vždy dobrý.
 
Pochopila som, že diabol pozná moje slabé miesta. Vie, že neznášam bezmocnosť. A že od nej je len krôčik k tomu, aby vo mne vystaval strach. Stačí predsa vymyslieť situáciu, v ktorej ma cez bezmocnosť privedie k strachu a skrze strach až k beznádeji. A preto už viem, že ak bude niečo skúšať, tak to bude práve toto - bude mi predkladať scenáre budúcnosti, ktoré má budú trápiť, vzbudzovať vo mne strach, odpor, nechuť, hnev, či pocit opustenosti. Pôjde o veci, na ktoré nemám vplyv, ktoré si nemôžem zabezpečiť žiadnym úsilím ani zaručiť niečím, čo dnes spravím. Pôjde o veci, ktoré nemám v rukách... možno sa mi bude vysmievať, čo všetko nikdy nebudem mať, bude mi prstom ukazovať šťastie iných, aby zvýraznil, čo všetko mi chýba, bude do mňa bodať, pichať a rezať hocičím, čo mu príde pod ruku. Možno mi bude hovoriť o osamelosti, odmietnutí, nedostatku lásky. Siahne vždy na to, čo je pre mňa najcennejšie. Bude mi predkladať dôkazy, ako sa Otec o mňa nezaujíma, ako práve mňa nechá v štichu, ako práve mne dá bremeno ťažšie, než unesiem. Vždy mu pôjde o to, aby zničil moju dôveru.
 
Dnes som dostala slovo, ktorým jeho návrhy zmätiem zo stola, a jeho osobne vyhodím von oknom. Žalm 23. Každý jeden verš tohto žalmu sa pre mňa stal živým a Boh ma naučil, že ak sa z neho nedám vytrhnúť, žiadna tma nebude mať nado mnou moc. Už viem, čo budem diablovi čítavať ako hororovú rozprávku na dobrú noc.
Comments
sign-in-to-add-comment
Ďakujem zo srdca, Janka. Je to odpoveď aj na mnohé moje boľačky. Objímam si ťa.
Posted on 5/7/13 8:32 PM.
Posted on 5/7/13 9:55 PM in reply to Mária-Irma Danieliszová.
Vďaka, Janka za zdieľanieemoticon Sú dni, kedy je na rade utrpenie a kedy sa človek ocitá na dne možností. Tie patria k nám, ako aj tie slnečné a krásne. To je ten ťažký dar eucharisteo, ako ho voláme na Radosť a vďačnosť. Je velmi bolestný a je skutočne ťažký. Je to však veľmi vzácny dar. Máme ho len položiť Bohu na oltár..., aj vizuálne ak nie fyzicky a položiť tam s ním seba. Boh je s nami v tomto čase mimoriadne prítomný, lebo vie, akí sme slabí, ak prichádza súženie. Nechce nič, len zotrvanie s ním, volá sa to aj Getsemani, kde je Pán opustený, sám, kde trpí a potí sa krvou, lebo vidí, čo prichádza. Tajomstvo bolesti. Bez vysvetľovania, len je. Chiara de Luce sa v jej ťažkých chvíľach spojila s Kristom ukrižovaným. Povedala: "to je to jediné, čo mu teraz môžem dať" - bolesť, bezmocnosť, strach. Nemala už nič iné. A potom prišiel "zázrak". Ak urobíme krok tým smerom, dáme Bohu tú vec, ktorá bolí a tlačí k zemi, slzy a strach, prichádza On a berie nás do rúk, aby nás zdvihol k sebe, aby nás utíšil, aby človek povstal z bolesti k Nemu... Veď nám sľúbil, že nás nenechá samých...On plní sľuby. Modlím sa často za tých, ktorí sú práve v ťažkom dávaní... je to dôležité, aby im Pán poslal anjela, ktorý im zotrie slzy a pozdvihne ich k Nemu, ke´d sami nevládzu ani zdvihnúť zrak... Možno to budem zajtra ja, ktorá bude potrebovať toho anjela... Žehnám ťa, sestrička a mysli len jedno: nie si sama...vždy sú s nami drahí modlitebníci, naši anjeli, oni volajú k Pánovi bez prestania...
Posted on 5/8/13 7:52 AM.
Bývajú dni, keď s radostným srdcom letím sem, do týchto končín virtuálneho duchovného priateľstva s nesmiernou chuťou podeliť sa o čosi, čo mi vyčarilo úsmev alebo ma naplnilo.
Zdá sa, že jednou z taktík Zlého, ako Ťa položiť na lopatky, je aj ....napomínanie!
O.K. Je potrebné , ak sme to niekde prešvihli a smrdí z toho niečo ako nadutosť, samochvála, stúpanie inému na hlavu so snahou udupať ho, aby som vynikol ja, kresťan s povesťou.
Lenže Zlý si poslúži napomínaním od uznávaných kresťanských duší, ktorý majú určitý rang . A to za veci, ktoré si vôbec nemyslela zle, ba mala si opačný zámer.
A citlivé duše to dokáže zvalcovať. Niektoré sa iba v tichom plači odvrátia, iné s hrmotom zabuchnú dvere. A zlý si mädlí ruky a pľuje od radosti do dlaní, ako sa mu podarilo zasa kohosi, kto chcel rozdávať radosť, vyhnať.
Miluje aj falošnú pokoru, a predhadzuje metódy, ako si máš priznať, že nič nedokážeš, nič nevieš, nič nezmôžeš proti presile dokonalých, ktorý vedia všetko lepšia ako ty.
Ach, múdry svätý Ignác! Nechválim ho za to, že sa bránil ženám, ktoré chceli žiť podľa jeho regule a podarilo sa to až v tomto storočí, ani za to že pôvodne nechcem prijímať novicov s telesným handicapom, hoci mal sám dostrieľanú nohu a niebyť toho,nestane sa tým, kým je....ALE:
Pán ho poveril dať nám návod na rozlišovanie duchov.
Po včerajších depkách som si tam poilstovala a povedala som si: "strasiem blchy ako pes a IDE SA ĎALEJ! "
Posted on 5/8/13 8:20 AM.
Celý blog je super, ale tá posledná veta je NAJsuper emoticon
Posted on 5/8/13 1:55 PM.
Posted on 5/8/13 2:45 PM in reply to Jana Znášiková.
výborné a pravdivé emoticon
Posted on 5/9/13 7:30 AM.
výborne Janka.,Je dobré, keď nájdeme zbraň proti Zlému, len to nie je natrvalo, lebo on zas zaútočí tam, kde by sme to možno ani nečakali.Je to moja osobná skúsenosť. Mne začali veľké - priam existenčné problémy vo februári a ťahajú sa dodnes. Zlý sa pokúšal ma dostať, aby som bola netrpezlivá, aby som šomrala, aby som sa sama pokúsila urobiť niečo. No Pán je pri mne a začal ma sýtiť Božím slovom - presne tak, ako keď jeho diabol pokúšal na púšti - Pán nebol hladný, sýtil sa Božím slovom. Mňa od začiatku pôstu presne od popolcovej stredy začal budiť každé ráno o 04,24 hod., aby som sa mohla posilňovať čítaním Písma. To mi dáva neskutočnú silu, pokoru a trpezlivosť. Zlý ma stále nahovára, aby som si myslela, že keď je to tak dlho, že Pánovi na mne nezáleží a zabudol na mňa. Ale akoby mohol, veď som jeho kráľovské dieťa a viem, že keď moja záležitosť nie je doriešená, je to pre niekoho. Aj keď som vo väzení svojich pocitov, môžem spievať Pánovi každý deň a útokom Zlého sa bránim nosením Benediktínskeho kríža, ktorý ho privádza do zúrivosti. Viem, že sa Otecko postará o svoju dcéru, odo mňa chce len úplnú dôveru. Janka, Irmuška a ostatné, nemajme strach, sme v najlepších rukách a Pán sa o svoje dcéry postará
Posted on 5/9/13 12:25 PM.
Posted on 5/9/13 12:31 PM in reply to Majka Sluková.
Janka, ďakujem, ja som si dnes niečo podobné zažila, aj keď v inej oblasti:-)
A vždy mám z tvojich blogov požehnanie, pretože viem, že nie som sama, kto takéto veci zažíva každodenne sa nás diabol snaží okradnúť o pokoj v srdci, ktorý pochádza od Boha, keď sme v Jeho vôli. Veľmi si to vážim. Boh mi pomáha, len sa musím každodenne rozhodovať a utvrdzovať sa v nasledovaní nášho Pána.
Posted on 6/5/13 8:00 PM.
Jani, teším sa tomu! A ďakujem za povzbudenie k písaniu.
Posted on 6/5/13 10:14 PM in reply to Jana Kasarová.