« Back

Keď sa Boh pýta

a rýchle odpovede nie sú tie správne...

Včera bol jeden z neružových dní. Nespokojný, trochu uplakaný, plný takého čudného poloprázdna. V tom najhoršom momente sa však otočil na hľadanie Jeho tváre, úprimnosť a pravdivé odpovede na nepríjemné otázky. A tak vďaka zaň, vďaka za premenu slabosti a zlyhania na vzácnu chvíľu v blízkosti s Bohom, ktorý keď vloží sen, dá aj milosť na Jeho naplnenie.

Chcem sa s vami podeliť o otázky, ktoré mi položil Pán. Možno niekomu pomôžu odraziť sa z miesta. Ich zameranie nie je primárne na aktivity, primárne je na ciele. Aktivity sú len prostriedkami. To podstatné je, čo nájdeš vo svojom srdci alebo čo v ňom Božím pôsobením na teba vyrastie... a či pôjdeš za tým.

Tieto otázky položil mne.

1. Čo pekné chcem a môžem prežiť v najbližšom období? Ako to urobím?

2. Ktoré vzťahy chcem viac budovať? Kde najviac váham alebo som lenivá, hoci viem, že by bolo dobré investovať viac?

3. Kto sú moji kľúčoví ľudia? O koho sa najviac opieram, kde sú moje pevné body?

4. Kam chcem moje vzťahy smerovať? Čoho by v nich malo byť viac?

5. Ako môžem lepšie využívať čas? Kde treba ubrať a kde naopak pridať?

6. Je môj život v rovnováhe? (povinnosti, práca, škola / oddych, vzťahy, zábava, záľuby, radosti)

7. Ako chcem, aby vyzeral môj vzťah s Bohom? O čom to medzi nami má byť?

8. Čo konkrétne robím pre môj vzťah s Pánom? Ako sa starám o moje priateľstvo s Ním? Koľko investujem?

9. Kto ma potrebuje viac, než ma má dnes?

10. Koho ja potrebujem viac, než mám dnes?

11. Čo môžem urobiť pre môj rast? (ľudský i duchovný)

12. Ako môžem slúžiť?

13. Ako môžem žiť zdravšie pre moje telo i ducha?

14. Kde je vytrvalosť a vernosť v mojom živote? Kde by mala byť a chýba?

15. Čo môžem urobiť sama pre seba, aby som sa mala lepšie?

16. Ako chcem prežiť najbližší rok?

17. Kam môžem smerovať svoju energiu, talenty a dary?

Verím, že odpovede môžu byť pre môj život skvelým odrazovým mostíkom. Ak cítiš nespokojnosť, možno bude dobré nastaviť si podobné zrkadlo aj v tvojom živote. Buď maximálne úprimný sám k sebe. Boh to isto iste odmení :).

Comments
sign-in-to-add-comment
Na naše otázky Boh odpovie, ale určie očakáva aj naše odpovede.
Posted on 10/23/12 8:39 AM.
Janka, ďakujem, poviem len toľko, že Pán je úžasný! Včera sme mali animátorské stretko, kde sa vlastne učím, ako mám viesť skupinu, ktorá vznikla po misiách, ktoré sme mali minulý rok. Peťo Václavík, náš "učiteľ" nám práve včera doporučil, aby sme stratká viedli tak, aby sme dávali otázky. Večer po stretku som si nevedela presne predstaviť, aké by to mali byť otázky, dnes už viem. Pomohli mi ako návod tie tvoje, ktoré dal Pán tebe, chvála ti Pane
Posted on 10/23/12 8:50 AM.
emoticon Skvelé emoticon, to je radosť. Aspoň viem, že je dobré, že som neváhala pridlho sa s nimi podeliť emoticon. Teším sa!
Posted on 10/23/12 8:51 AM in reply to Majka Sluková.
Vďaka, Janka, želám ti lásku a slniečko Boha v tvojom srdci! Také okamihy, ktoré "vyzerajú" ako smutné, sú tie najplodnejšie, o tom nepochybujem. Ich plody isto uvidíš aj ty:0)) Vidíme iba čiastočne... mňa povzbudila tá stránočka od Evičky Radosť a ďakovanie... naučila som sa ďakovať aj za veci, ktoré mi nevyšli (viem, že ty to už dávno robíš:0))) Niekedy sa mi v tom momente, ako som sa rozhodla za ne ďakovať niečo osvetlilo... zaujímavé... ako by Pán bol čakal iba na to, čo s tým urobím... On je tak úžasný! Chvála Pánovi!!!
Posted on 10/24/12 1:01 PM.
Jani, ďakujem!
Ja mám už dlhšie také "suché" obdobie a nevedela som, čo s tým (staré "recepty" nezaberali). Po prečítaní tohto blogu viem - musím si odpovedať na väčšinu z týchto otázok a dostanem odpoveď na svoju otázku... Ešte raz - vďaka!
Posted on 10/24/12 3:13 PM.
emoticon joooj emoticon. Janik, budem na teba myslieť pri vypisovaní tých mojich odpovedí emoticon. Boh ti dá vedieť i vidieť.. nechce, aby sme skysli na jednom mieste v živote, zasekli sa, ostali pasívni. Nechce nás držať na suchu a na púšti... Verím, že nás volá do horlivosti, zapálenosti, vášne, aktivity, do takých tých stavov, keď nám myšlienka na Neho nedá spať emoticon emoticon emoticon. Nech to príde!
Posted on 10/24/12 4:29 PM in reply to Jana Znášiková.
Ďakujem, Janka! Ja viem, že TO zas príde a bude to možno ešte silnejšie ako doteraz. Mávam také obdobia - raz hore, raz dolu. Ale pozorujem, že to nejde tak, že čím vyššie, tým potom nižšie... Práve naopak - vyššie obdobia striedajú tie suchšie, ale aj tie postupne stúpajú emoticon Niekedy si pri tých vyšších myslím, že to už ani vyššie ísť nemôže - som úplne "preplnená" Jeho láskou. Vtedy už len očakávam koniec a teším sa, že potom to už naozaj bude V PLNOSTI. "Nanešťastie" ešte vždy prichádzajú aj tie suché obdobia... Alebo je to "našťastie"? Aspoň sa môžem tešiť, že príde ešte lepšie emoticon emoticon emoticon
Posted on 10/25/12 6:43 PM in reply to Janka Guričanová.