Blog

« Back

Noc čítania Biblie: Projekt pre vašu školu a farnosť

Noc čítania Biblie: Projekt pre vašu školu a farnosť

Katolícke biblické dielo (KBD) ponúka možnosť zapojiť sa do 3. ročníka výchovného projektu „Noc čítania Biblie“.

Cieľom projektu je spoznávať knihu kníh – Bibliu. Zamýšľať sa nad pravdami, ktoré presahujú každého človeka – veriaceho aj neveriaceho, spoločne uvažovať nad stálou aktuálnosťou biblických právd.
      „Kriticky“ čítať biblický text má za cieľ jeho prirodzené poznávanie (spoznávať svet autora a svet textu), porozumenie obrazov, symbolov a literárnych žánrov Biblie. Projekt má ešte jeden cieľ - za biblickým príbehom odkrývať príbeh jednotlivca, t.j. objaviť v biblickom texte konkrétne posolstvo pre každého človeka.

      Projekt sa realizuje formou aktivity s názvom Noc čítania Biblie, ktorá sa uskutoční v noci zo 7. 12. na 8. 12. 2012 (z piatka na sobotu).

      Keďže bude zapojené aj rádio Lumen a najlepšie školy budú ocenené, veríme, že táto aktivita prinesie nielen veľa radosti a úžitku žiakom, ale pomôže aj školám zviditeľniť sa, a tak šíriť svoje dobré meno.

      Školám, ktoré sa chcú zapojiť do projektu, ponúkame podnety na jeho realizáciu. Nájdete ich v prílohe alebo na internetovej stránke www.kbd.sk. Prihlásiť sa môžete do 19. 11. 2012 (do pondelka) na adrese svit@kbd.sk.

        Podnety na realizáciu projektu si môžete stiahnuť aj zo stránky Diecézneho katechetického úradu Spišskej diecézy www.dkuspis.sk

Zdroj: www.kbd.sk

Comments
sign-in-to-add-comment
Dosť dobrý nápad, ponúknem našej cirkevnej. Ak už ma niekto nepredbehol. Na štátnych školách majú niečo podobné" andersenova noc", myslím, že tiež sa tam čítavajú knihy , ale čítať bibliu deckám od 11 do 15 rokov to je výzva.
Posted on 11/6/12 6:04 PM.
Tiež sa mi veľmi páči takýto nápad. Len nerozumiem jednej veci, prečo musia byť takéto aktivity v noci. Jeden môj dobrý priateľ kňaz (už je v Nebi) hovorieval, že v noci by mali slušní ľudia spať. A to myslel na dospelých - ani nie na deti, ktorých sa to má týkať ešte viac... Ale opakujem, že nápad spoznávať Bibliu je fajn!
Posted on 11/6/12 7:45 PM.
No ja keby som mala zas takých 13 až 15 rokov, tak by som na noc išla Bibliu čítať každý deň. :-) teda noc až do odpadnutia.

A aspoň čo viem z Anedrse. nocí / od mojich detí/ je to super. Pre deti veľmi zaujímavé už len tým, že sú na noc preč.
Posted on 11/6/12 8:42 PM in reply to Samuel Brečka.
O tom nepochybujem, že pre deti je noc príťažlivá. :-) Polnočná, či zmŕtvychvstanie sú pre deti aj pre tento moment zaujímavé. Ale prestanú byť, keď už aj počas bežného roku budú účastné na rôznych nočných akciách. Na gymnáziu môjho syna majú napr. nočné premietanie filmov, inde čítanie kníh, diskotéky... stáva sa to bežným. Nočný život... Ak by som aj toho kapra jedol bežne každý mesiac, tak na Vianoce by mi už nebol taký "chutný". Len to som tým chcel povedať. Pekný požehnaný deň!
Posted on 11/7/12 7:38 AM in reply to žaneta Krížková.
...alebo si ich môžete stiahnuť aj tu: http://mojakomunita.sk/web/diecezny-katecheticky-urad-banskobystrickej-diecezy/p­rojekty
Posted on 11/8/12 9:57 AM.
Nemusí to prebiehať celú noc (nie je to výslovná podmienka), môže sa to uskutočniť v kostole napr. v čase od 21.00 do 24.00, takže to zvládnu v prítomnosti dospelých aj deti (keď zvládnu polnočnú sv. omšu na Vianoce, - nehovoriac o tom, koľko detí presedí do neskorých nočných hodín pred TV či PC...). A ak majú vo farnosti spoločenstvá, ktoré zvládnu bdieť aj po zvyšok noci, tí to potom zatiahnu v po-polnočných hodinách...
Posted on 11/8/12 10:04 AM in reply to Samuel Brečka.
Noc je zvláštnym časom stretania sa s Pánom, myslím, že je to pre to. Vtedy ho je najlepšie počuť..., svet stíchne, všetko je ticho..., a srdce môže počúvať.
Posted on 11/30/12 9:19 AM in reply to Samuel Brečka.
A ešte jedno: v noci mnohí robia hriech, a svätí zvolávajú svojou nočnou činnosťou - bdenie, modlitby, čítanie Písma sv. požehnanie a milosrdenstvo Boha na celý svet. Boh pozerá na synov ľudských a skúma, či je niekto rozumný a hľadá Boha. Ž53,3; A nájde ľudí v chráme čítať Jeho Slovo, alebo ich nájde bdieť na modlitbách..., lebo cez deň pracujú a sú v školách..., a ešte toto- Boh miluje deti mimoriadnym spôsobom, je mu zvlášť milé, ak nájde deti na modlitbách, či pri čítaní Jeho Slovaemoticon
Posted on 11/30/12 9:23 AM in reply to Samuel Brečka.
Ahoj Mária, súhlasím s tým, že noc je zvláštnym časom stretania sa s Pánom. Mám s tým svoju skúsenosť. A veľmi pozitívnu skúsenosť.
Asi sme sa nepochopili. Ja píšem o nočnom živote a najmä v súvislosti s deťmi. Kedysi boli ľudia naučení vstávať skoro, lebo sa museli postarať o dobytok, nejaké to drevo priniesť z drevárne a zakúriť, ísť do obchodu... Dnes sa celý ten denný režim posunul a deti chodia spať oveľa neskôr, ako za mojich mladých čias, či za čias našich rodičov. Kedysi skončil večerníček a deti išli do hajan. O ôsmej už boli dávno zalezené v posteliach a odfukovali. Dnes chodia spať možno o 22:00. Samozrejme je to individuálne, ale je fakt, že sa to posúva. Televízory a počítače fičia len sa tak práši. Píšeš, že "svet stíchne, všetko je ticho", ale v mestách toto už prestáva platiť, práve kvôli mnohým nočným aktivitám, nočnému životu v mestách. Skôr vidím problém v tom, že deti (ale aj dospelí) si nevedia nájsť čas na modlitbu v priebehu dňa. Lebo... majú 2-3 krúžky... sú zavesení na facebooku, sledujú hovadiny v telke.... Taká je doba. Veľmi uponáhľaná. A my sa jej prispôsobujeme. Deti (ale aj dospelí) si nevedia usporiadať svoj denný život. Máme problém pomodliť sa rannú a večernú modlitbu. A to už nehovorím o modlitbe anjel Pána, ktorá sa kedysi bežne modlila 3x denne. Keby sme mali možno o jednu aktivitu cez deň menej, alebo o jednu realityshow v televízii menej a venovali radšej ten čas modlitbe, či čítaniu Písma, tak som presvedčený, že Boh by bol ešte nadšenejší, lebo naozaj deti "miluje mimoriadnym spôsobom" a "je mu milé, ak nájde deti na modlitbách, či pri čítaní Jeho Slova". Asi sa toto moje vykreslenie dnešnej reality nebude týkať tvojich detí, či detí rodín na Mojej komunite, ale neviem akú by som dostal odpoveď, ak by som sa niekoho spýtam, či sa jeho dieťa cez deň zastaví (v pravidelnosti) a aspoň krátko pomodlí. Hmm?
Ale nechcem skončiť takto pesimisticky. Verím, že tie deti, ktoré sa tejto akcie zúčastnia, prežijú pekný čas s našim nebeským Ockom a možno práve táto výnimočnosť bude pre nich začiatok niečoho nového s Pánom. A tento čas s Jeho Slovom ich privedie k hlbšiemu hľadaniu Boha - aj v tých denných hodinách :-)
Mária želám ti pekný požehnaný deň!
Posted on 11/30/12 10:50 AM in reply to Mária Künzl.
Ďakujememoticon aj ja tebe želám požehnanie. Jasne, máš pravdu, deti sú už iné, ako v minulosti. Písala som o tej noci - aknie je ticho, je to už výber človeka. No preto sa modlia iní, za všetkých, ktorí si ešte nevybrali Krista a jeho Slovoemoticon
Posted on 11/30/12 12:03 PM in reply to Samuel Brečka.