Blogs

« Back

Upálenie kresťanského páru podnecuje kritiku pakistanského zákona o rúhaní

Upálenie kresťanského páru podnecuje kritiku pakistanského zákona o rúhaní

Po hroznej správe o upálení pakistanských manželov zaživa za údajné znesvätenie Koránu narastá medzinárodný tlak na Pakistan, aby zrušil zákon o rúhaní.

Podľa správy Shahzad Masih, 26, and Shama Masih, 24 boli unesení a držaní v Lahore v provincii Pandžáb. Shama vraj spálila strany Koránu. Zato museli obaja zahynúť v ohni v tehelni. Hoci miestni kresťania volali políciu, ktorá potom zaistila a uväznila 35 ľudí, životy manželom nezachránili.

Je to druhý najsledovanejší prípad v priebehu posledného mesiaca, ktorý vyvolal 30 rokov starý zákon o rúhaní. 16.októbra v Lahore Najvyšší súd potvrdil rozsudok smrti pre Asia Bibi, ktorá vraj urazila proroka Mohameda. Bola prvou ženou odsúdenou na smrť v Pakistane.

„Smutná pravda je, že tento zákon je príčinou príliš veľkého násilia.“ Povedal

Chris Smith, vedúci House Foreign Affairs. „Vítam, že premiér Sharif prehlásil, že to je neakceptovateľný zločin a uväznil 50 ľudí zodpovedných za to. Očakávame však konkrétne kroky vlády, vrátane zrušenia tohto zákona. Za tri roky od vraždy Shahbaza Bhattiho, kresťanského ministra pre menšiny, nebol nikto potrestaný za to, Asia Bibi zostáva vo väzení ako obvinená z rúhania hoci viedla diskusiu o poškodení majetku a použití vody.“

Americký expert z Centra pre náboženskú slobodu v Hudson inštitúte Nina Shea prehlásila, že od zabitia Shahbaza Bhattiho and guvernéra Pandžábu Salmana Taseera, ktorý si dovolil kritizovať tento zákon si žiadny politik nedovolili pozdvihnúť svoj hlas. Zákon o rúhaní sa stal povolenkou na zabíjanie.

Shama Masih upratovala dom nedávno zomrelého svokra, pričom spaľovala osobné veci aj nejaké papiere. Moslim, ktorý to videl, prehlásil, že spaľovala medzi papiermi aj stránky Koránu. Potom to rozšíril do okolitých dedín. To ukazuje na malú bezpečnosť pre kresťanov v Pakistane. Nejaké obvinenie postačuje k poprave bez súdu.

Otec dominikán James Channan, riaditeľ Mierového centra in Lahore zdôraznil, že Shama bola úplne negramotná, preto nevieme, či spaľovala stránky Koránu, či niečo iné.

„Neexistuje svedok ani dôkaz o spálení nejakých strán. Je to len dráma vyrobená vlastníkom tehelne. Teraz vychádzajú veci na povrch v našich novinách, že obvinenia boli falošné.“ Povedal pre Aleteia. „Celý čas je tento zákon zneužívaný fanatickými moslimami na zabíjanie druhých alebo pre prinútenie obetí, aby nechali určitý obchod a ušli do bezpečia.

 

Zdroj: Aleteia

Foto: Pixabay