Blogs

« Back

UZBEKISTAN: KRESŤANIA UVÄZNENÍ, DOMY PREHĽADÁVANÉ

UZBEKISTAN: KRESŤANIA UVÄZNENÍ, DOMY PREHĽADÁVANÉ

Pastor Boris /meno zmenené/ bol na ceste k veriacim v  kostole v inom meste, keď ho zastavila polícia. Prehľadali jeho auto a jeho ďalšie veci. Na jeho mobile našli kresťanský materiál a kontakty na mnohých veriacich v krajine. Bol potom obvinený podľa paragrafu 184 trestného zákona Uzbekistanu o držaní náboženského materiálu pre ďalšiu distribúciu. Podľa Open Doors bude pravdepodobne postavený pred súd a potrestaný pokutou.

Nasledujúci deň tajná polícia vtrhla do domu Alfie /meno zmenené/, jedného člena Borisovej podzemnej cirkvi. Objavili ju medzi kontaktami na jeho telefóne. V dome u nej našli množstvo kresťanských kníh, videí, audio materiálov, vrátane filmov, hudby a kázní na dvd.

Cirkev v štátoch –stanu, ako sa stredoázijské republiky volajú, je vo veľmi zložitých podmienkach. Uzbekistanand Turkmenistan sú v 20 vo World Watch List, KazachstanTadžikistan and Azerbajdžan sú v prvej 50-tke.

V Uzbekistane vláda obmedzuje skupiny veriacich, žiadna náboženská aktivita nie je povolená. Od cirkví sa požaduje registrácia, ale od roku 1999 žiadnej nedali povolenie na fungovanie. Domy kresťanov sú odpočúvané, telefonáty nahrávané a medzi veriacich sa infiltrujú  iní, aby mohli monitorovať neregistrované domáce cirkvi, ktoré sú v ustavičnom nebezpečenstve, že budú prepadnuté.

Služba evanjelickej cirkvi v Kazachstane bola nedávno zastavená predstaviteľmi miestneho zastupiteľstva, ktoré požadovalo od všetkých účastníkov ich občianske preukazy. Keď pastor a členovia proti tomu namietali, miestni zástupcovia prehlásili, že cirkev je neregistrovaná, čo nie je pravda. Všetkým potom bolo prikázané sa ohlásiť v Úrade pre náboženstvo a napísať vysvetlenie týkajúce sa ich účasti v neregistrovanej náboženskej organizácii. Náboženskí vodcovia hľadali legálne riešenie problému. Pochopiteľne sú z toho plní obáv.

Zdroj : Open Doors

Foto:  wikipedia