Blogs

« Back

Zázračný útek Saghar z Iránu

Zázračný útek Saghar z Iránu

Saghar sa podarilo utiecť tajnej polícii, ktorá ju chcela zatknúť za vedenie domácej cirkvi. Tu je jej úžasný príbeh odvahy a zázrakov.

Saghar bola na letisku, keď zbadala tajného agenta. Iba tri dni predtým spolu s niekoľkými ďalšími príslušníkmi iránskej tajnej polície prepadli jej dom. To bol dôvod, prečo rýchlo utiekla z Iránu, z krajiny, v ktorej žila celý život. Nevedela, či sa vôbec dostane do lietadla - alebo či namiesto toho neskončí v jednom z neslávne známych iránskych väzení.

Zázrakom ju nezachytili. Až keď bola v lietadle, bezpečnostná služba vyhlasovala jej meno  a bol vydaný zatykač. Ale už bolo neskoro. Saghar odišla.

Prepad

Saghar vedela ako kresťanka z pôvodného moslimského prostredia, že vytvorenie jej tajnej domácej cirkvi je nebezpečné. Vyrastala v moslimskej rodine a ako mnoho veriacich z moslimského prostredia sa s Ježišom prvýkrát stretla prostredníctvom sna. Ježiš v ňom použil rovnaké slová, ako hovoril s učeníkmi Šimonom a Andrejom v Marekovi 1:17: „Poďte za mnou.“ To jednoduché a silné volanie navždy zmenilo Sagharin život.

Saghar sa stretávala s ostatnými kresťanmi, klaňala sa a modlila sa. Vždy to bolo riskantné, ale ako hovorí Saghar: „Spoločenstvo je pre rast nevyhnutné.“ Spoločne si zdieľali svoje životné skúsenosti a stali sa rodinou. Saghar sa nakoniec rozhodla prijať najnebezpečnejšiu prácu v spoločenstve: stala sa duchovná vedúca osoba.

Keď tajná polícia urobila raziu v ich zhromaždení, prišli potichu. Násilne otvorili dvere, ale boli ticho, aby susedia neboli upozornení. A keď boli v byte, zatlačili ženy do jednej miestnosti a mužov do druhej. Každý z nich by postupne čelil výsluchom.

Saghar bola pripravená

Iránske domáce spoločenstvá sú pravidelne prepadávané, takže Saghar vedela, že sa to môže stať. Desiatky kresťanov sú každý rok uväznení pre svoju vieru a väzenia, do ktorých sú poslaní, sú skutočne otrasné. Počas výsluchov tajná polícia klame, láka kresťanov, aby povedali mená spoluveriacich a tvrdo pracujú na zničení spoločenstiev zvnútra. Prepad Sagharinho spoločenstva nebol iný. „Prvá vec, ktorú bezpečnostné služby chcú, je rozdeliť nás,“ hovorí Saghar. "Ale zostať spolu nám v týchto časoch skutočne pomôže."

Saghar však prišla pripravená. Iránski kresťania sa čoraz častejšie stretávajú, aby si vymieňali rady a poznatky o tom, ako odolať prenasledovaniu tajnou políciou - vrátane praktických aj duchovných rád. Saghar bola na takomto stretnutí len pár mesiacov pred prepadom a napriek pochopiteľnému zdeseniu mala nápad.

Keď sa mal začať jej výsluch, požiadala o odchod na toaletu. Zamkla dvere, Saghar urobila selfie, a poslala ju vonkajšiemu svetu: „Prosím, modli sa za nás; prepadávajú naše domáce spoločenstvo! “ Začala mazať zo svojho telefónu dôkazy, ktoré ju spájajú s ostatnými veriacimi, ako jej bolo odporúčané pri stretnutí s inými veriacimi.

Saghar poznala svoje práva

Toto zdieľanie rád bolo tiež mimoriadne užitočné, keď bola Saghar späť s vyšetrovateľmi. Poznala svoje zákonné práva, a preto, keď jej policajti povedali, že bude zatknutá, požiadala, aby jej ukázali zatykač. Nemali ho, ​​a tak sa vyhla okamžitému odvozu. Tajná polícia pokračovala v prehľadávaní domu, zaistila veci, vrátane Biblie a odišla - čo bolo rozhodujúce, Saghar mala čas na útek.

"Na stretnutí s ostatnými veriacimi som sa naučila, ako zvládnuť svoje emócie a aké sú moje práva," spomína Saghar. "Dnes by som tu inak nebola."

O tri dni neskôr bola Saghar na letisku. Vedela, že každú chvíľu ju môže zadržať tajná polícia - ale Boh jej pripomenul verš z Izaiáša 43: „Keď budeš kráčať cez oheň, nebudeš popálený.“

Prešla letiskom a do lietadla bez toho, aby ju zasiahol tento oheň. Vďaka pripravenosti a Božiemu zásahu sa Saghar podarilo dostať z Iránu - a teraz žije bezpečne v inej krajine. Bolo to mimoriadne ťažké – so spomienkami, nočnými morami a stratou domova - ale Saghar vie, že unikla niečomu oveľa horšiemu.

Na otázku, čo môžu kresťania na celom svete urobiť pre iránskych veriacich, Saghar okamžite pozná odpoveď - je to to isté, o čo požiadala uprostred razie: „Modlite sa! Kresťania by nemali byť nepripravení na prenasledovanie a žiaden kresťan by ho nemal podstúpiť bez podpornej modlitby od cirkvi z celého sveta. “

Skrátené

Preklad z Open Doors

Foto: pxhere