Blogs

« Back

Ako tajná kresťanka ušla zo Somálska

Ako tajná kresťanka ušla zo Somálska

Nala* sa dozvedela o Ježišovi v online priestore – a urobila mimoriadne riskantné rozhodnutie. Rozhodla sa Ho nasledovať. V Somálsku toto rozhodnutie môže znamenať rozsudok smrti. Tu je jej výnimočný príbeh.

Len zriedkavo možno počuť príbeh somálskeho kresťana. Je ťažké dokonca odhadnúť, koľko ľudí zo Somálska je kresťanov, kvôli extrémnemu utajeniu, v ktorom sú nútení žiť. Odhaduje sa, že v Somálsku žije len niekoľko stoviek kresťanov – preto tento štát je tretí v poradí z krajín, kde sú  najviac prenasledovaní kresťania- na zozname World Watch List 2022.

Preto je to také výnimočné počuť Nalin príbeh.

Násilná výchova

Ako viac-menej všetci v Somálsku, aj Nala vyrástla ako moslimka. Jej najstarší brat mal pod kontrolou náboženské hodnoty rodiny a bol veľmi prísny, pokiaľ ide o dodržiavanie islamu. V somálskej kultúre majú ženy veľmi malú autonómiu alebo hodnotu a Nalin brat bol k nej veľmi násilný.

 „Môj brat ma bezdôvodne bil a bol zlomyseľný,“ hovorí Nala. "Bola som veľmi nešťastná."

Nala nechcela v živote nič viac len vzdelanie. Ale žiadna žena v ich dome nesmela študovať nič iné ako Korán. Nala si ušetrila každý cent svojho vreckového, aby mohla zaplatiť kurzy gramotnosti, ktoré tajne navštevovala. Ale jej brat to zistil a tvrdo ju potrestal.

Nala objavuje Ježiša prostredníctvom sociálnych sietí

Spôsob ako zaobchádzal jej brat s ňou v mene islamu, pôsobilo na Nalu veľmi deštruktívne. „Pomaly, ale isto zo mňa urobil človeka bez viery,“ hovorí.

Nala nemala v úmysle nahradiť islam žiadnou inou vierou, ale jedného dňa si prezerala internetové stránky a našla niečo, čo ju šokovalo.

„Jedného dňa som od somálskych konvertitov žijúcich v zahraničí počula svedectvo o Ježišovi,“ hovorí. Nala netušila, že Somálčania môžu byť kresťania. „Začala som hľadať ďalšie videá a našla som ďalších, ktorí zdieľali Božie Slovo. Dokonca zdieľali svoje telefónne čísla a odkazy na videá, ktoré si ostatní mohli pozrieť.“

Nala sa začala rozprávať so somálskymi kresťanmi na Facebooku a požiadala ich, aby jej povedali viac o Ježišovi. „Jedno dievča, Hani*, sa so mnou podelilo o niektoré veci z Božieho Slova.

„Myslela som si, že Biblia je rozprávková kniha, a najskôr  som jej nerozumela. Ale začala som čítať Genesis a pokračovala som ďalej. Bolo tam zodpovedaných toľko mojich otázok. Prvýkrát som v srdci pocítila pokoj.“

Obrovské riziko

Bolo to riskantné. Nala vedela, že robí niečo mimoriadne nebezpečné. „Zakaždým, keď som komunikovala s Hani, cítila som sa vinná a vystrašená,“ spomína. Často svoj účet vymazala – ale vždy mala pocit, že sa musí vrátiť a zistiť viac o viere od Hani.

A Nala mala dôvod na strach. Každý moslim v Somálsku, ktorý konvertuje na kresťanstvo, sa považuje za zradcu svojej rodiny a komunity. Nový veriaci riskuje extrémne prenasledovanie – dokonca vraždu. Ako žena mohla byť obeťou sexuálneho znásilnenia alebo nútená uzavrieť manželstvo s moslimom.

Ale Nala vedela, že nasledovanie Ježiša bolo správne rozhodnutie. Stretla sa s ďalšími tajnými veriacimi – a nakoniec sa rozhodla dať sa pokrstiť!

Nevedela o tom, že jej rodina ju začala podozrievať.

Oklamaná

"V jednej  noci o desiatej mi zavolali z domu, ale ja som spala, takže som nedvíhala telefón." Na druhý deň sa Nala rozprávala so svojím otcom – a ten mal pre ňu znepokojivú správu. "Otec mi povedal, že moja matka umiera."

Nalina matka dlho bojovala s chorobou a Nala nemala dôvod pochybovať o tejto novinke. Ponáhľala sa domov. Keď tam však prišla, zistila, že ju oklamali. Nebola to pravda.

„Netušila som, že môj otec bude klamať. Muži z mojej rodiny na mňa čakali. Zbili ma, zobrali mi mobil a zavreli ma do izby. Povedali: ‚Počuli sme, že si skazená‘, ale ani raz nepoužili slovo ‚kresťan‘.

To bol začiatok intenzívneho úsilia presvedčiť Nalu, aby sa vrátila k islamu.

Nátlak

„Vzali ma na miesto, kde sa pokúšali vyliečiť odpadlíkov a psychopatov,“ hovorí Nala. "Skúšali rôzne rituály, aby napravili to, čo bolo na mne "zlé". Zbili ma a zavreli. Niekedy mi priložili k hlave žiarovku a opakovali slová z Koránu znova a znova. Štyri noci po sebe niektorí imámovia zrolovali kúsky papiera a použili ich ako trúbky, aby mi do uší kričali slová z Koránu. Dokonca na mňa skúšali nejaké výmysly.“

Počas toho všetkého Nala odmietla identifikovať kresťanských priateľov, ktorých si našla, keď ju jej rodina žiadala, aby odomkla svoj telefón, aby mohli získať ich telefónne čísla. "Vedela som, že by ublížili mojim priateľom, keby poznali ich mená."

Sestra Naly jej potichu ponúkla riešenie. „Moja sestra, keď videla, aké ťažké to mám, mi poradila, aby som predstierala, že som moslimka, hoci v srdci som sa modlila k Ježišovi. A to som urobila. Vstávala som skoro na modlitbu, ale využila som čas na rozhovor s Ježišom.

Fungovalo to. Nalina rodina uverila, že je „vyliečená“, a začala byť k nej milšia. Ale Nala vedela, že tam nemôže zostať. Začala plánovať útek na bezpečné miesto s pomocou svojich kresťanských priateľov.

Svadba s prekvapením

Nala chystala svoje plány, keď ju jej rodina prekvapila vlastným plánom: mala sa vydať za moslimského vodcu, ktorý už mal dve manželky. Nedali jej na výber. Jej rodina povedala, že on ju bude viesť životom. Deň pred svadbou utiekla.

„Najskôr som sa skrývala u priateľov. Po týždni som s pomocou svojich kresťanských priateľov utiekla z krajiny,“ hovorí Nala. Teraz stále žije v inej krajine, ktorú z bezpečnostných dôvodov nemôžeme pomenovať. „Prišla som sem len s vecami na chrbte. Neustále som plakala. Bola som vyčerpaná. Pýtala som sa Boha: ‚Prečo ma nenávidíš? Zabudol si na mňa?' Ale potom mi Boh pripomenul, že to bol On, kto mi pomohol utiecť.“

Nalina budúcnosť s Ježišom

Život bol pre Nalu naozaj ťažký – ona však  dôveruje Tomu, ktorý ju zachránil. „Ježiš ma zmenil. Uvedomila som si, že som si nevybrala Jeho, ale On si vybral mňa. Nešila som Ho hľadať, ale On našiel mňa. Predtým som nemala šťastie, ale teraz som šťastná.“

Nala stratila všetko, čo poznala - domov, rodinu a komunitu. Ale každá strata ju priviedla bližšie k Bohu a bližšie k Božej rodine. Tým, že prišla ku Kristovi, stala sa členom Kristovej rodiny, kde niet ani Žida, ani Gréka, ani otroka, ani slobodného, ​​ani muža a ženy, kde sme všetci jedno v Kristovi Ježišovi (Galaťanom 3:26-28).

Nalina cesta k nádejnému a plodnému životu napriek prenasledovaniu sa však ešte len začala a čaká ju ešte dlhá cesta. Rovnako ako mnohí kresťania v krajinách v Top 10 zozname World Watch List od Open Doors, je to ich náročná cesta. Nala potrebuje duchovné vzdelávanie, modlitbu a podporu v rôznych úsekoch jej života od ľudí, ktorým môže dôverovať – ľudí ako ste vy.

Meno zmenené z bezpečnostných dôvodov

Preklad a foto z Open Doors