Blogs

« Back

Burkina Faso: za tri mesiace bolo zabitých päť kresťanských vodcov, islamisti naďalej útočia na cirkvi

Burkina Faso: za tri mesiace bolo zabitých päť kresťanských vodcov, islamisti naďalej útočia na cirkvi

Asi desať ďalších kresťanov bolo zabitých počas útokov na kostoly v severnej časti Burkiny Faso. Zomreli pri dvoch útokoch 12. a 13. mája, pritom aj ďalší katolícky kňaz Siméon Yampa.

V pondelok 13. mája bola prepadnutá procesia štyroch katolíkov, pri ktorej vrátili sochu Márie do ich kostola v Singa, 25km od Kongoussi, ohlásil Fides . Ozbrojení muži nechali deti odísť, potom zavraždili štyroch dospelých a zničili sochu.

Deň predtým 20 - 30 ozbrojených mužov zaútočilo na katolícky kostol v tom istom regióne, v dedine Dablo, 90 km od mesta Kaya a začali strieľať na veriacich. Pri útoku zahynulo šesť ľudí, medzi nimi aj 34-ročný Frater Siméon Yampa. Pohreb obetí sa uskutočnil v pondelok. Zúčastnili sa ho zástupcovia rôznych náboženských komunít.

Predtým, ako odišli, útočníci podpálili kostol, obchody a zdravotné stredisko.

Aj v pondelok militanti strieľali na katolíckeho kňaza v Dolbel, západnom Nigeri. Prežil útok so strelnými ranami na ruke a nohe.

Útoky prichádzajú dva týždne potom, čo ozbrojení muži vpadli do protestantskej cirkvi v dedine Sirgadji v severovýchodnej provincii Soum.

Vojaci voľne prechádzajú

Útok v Sirgadji nebol prvý proti cirkvi v Burkine Faso. Od februára dvaja ďalší pastori prišli o život v rôznych útokoch

48-ročný Elie Zoré, vodca cirkvi božieho zhromaždenia v Bouloutou bol zabitý 23. apríla 2019 neďaleko hlavného mesta Arbinda na ďalekom severe, v provincii Soun.

Arbinda sa stal symbolom narastajúceho islamského povstania v Burkine Faso, je ním najviac postihnuté.

V marci viac ako 60 ľudí zomrelo v dôsledku násilia, ktoré vypuklo po zabití významného miestneho moslimského klerika, ako uvádza zdroj Francuzsko 24.

Týkalo sa to dvoch hlavných etnických skupín: Fulani, obvinených z väzieb na teroristické skupiny vrátane Ansar ul Islam - domácej skupiny, ktorá vznikla v roku 2016 - a členov skupiny Kouroumba. Približne 30 ľudí zomrelo pri vzájomných konfliktoch v meste, zatiaľ čo ďalších 32 ľudí bolo zabitých pri teroristických útokoch.

Odvtedy prevzali islamskí militanti v tejto oblasti množstvo dedín a miest. Podľa WWM sa pohybujú slobodne (väčšinu času na motocykli a nosia sofistikované zbrane), útočia a zabíjajú každého, kto nezdieľa ich radikálnu islamistickú ideológiu. Preto zomrel aj pastor Elie Zoré. Zanechal vdovu a šesť detí.

Zabitý na ceste

Minulý mesiac, 19. februára 2019, bol pastor Jean Sawadogo, 54, z miestneho kostola Tasmakatt zabitý na ceste medzi Tasmakatt a Gorom-Gorom.

Sawadogovi bolo odporučené, aby opustil svoje domovské mesto v provincii Oudalan a odišiel do bezpečnejšej oblasti, a tak sa 1. februára  presťahoval do hlavného mesta Oudalan Gorom-Gorom. Ale o dva týždne neskôr sa vrátil do svojej dediny ponúknuť sústrasť rodine svojho adoptívneho otca Moussa Segbo, ktorý bol tiež zabitý ozbrojencami.

Vzhľadom na atmosféru neistoty sa rozhodol vrátiť do Gorom-Gorom v ten istý deň. Ale keď sa ten večer nevrátil, jeho rodina sa márne pokúšala mu dovolať. Jeho cirkev to oznámila polícii a jeho telo sa neskôr našlo na ceste. Zanechal vdovu a sedem detí.

Kresťania v úkrytoch

Predbežne nie sú známe ani miesta pobytu dvoch kňazov, ktorí zmizli medzi Burkinou Faso a susedným Nigerom.

 Dňa 17. marca zmizol farár z Djibo fráter Joël Yougbaré, ktorý sa vracal domov po oslave nedeľnej omše v Bottogui.

V Nigeri, taliansky misionár, Fr. Pierluigi Maccalli zo spoločnosti pre africké misie bol unesený 17. septembra 2018 zo svojej farnosti neďaleko mesta Makalondi.

Ohrozenie všetkých kresťanských spoločenstiev v tejto oblasti je čoraz zrejmejšie. Miestny vodca cirkvi, ktorý chcel zostať v anonymite, povedal: „Kresťania sa teraz skrývajú v regióne: nikto sa neodvažuje spať vo svojom dome cez noc, zo strachu, že bude zabitý. Je to pre nás veľmi ťažké. “

Mnohí kresťania už utiekli do bezpečnejších miest na juh.

Michel Ouédraogo je prezidentom Božieho zhromaždenia, najväčšej evanjelickej denominácie v Burkina Faso, najviac postihnutej islamistickým násilím. Má viac ako 4000 kostolov a 5000 pastorov po celej krajine.

Uznal, že Cirkev čelí ťažkým časom, ale vyzval kresťanov na zdržanlivosť. „Pomsta nikdy nebola najlepšou voľbou. Veď Boh, ktorému slúžime, je Láska. Pozýva nás k láske k nášmu blížnemu, “povedal pre World Watch Monitor. „Nech sa Boh tiež dotkne a zmení srdcia tých, ktorí sa skrývajú za ideológiou, ktorá zabíja svojich susedov“, povedal predtým, ako vyzval celú Cirkev, aby sa modlila za Cirkev v Afrike.

„Genocída sa musí zastaviť“

 „V severných oblastiach krajiny čelíme vážnym bezpečnostným výzvam,“ uviedol zástupca Federácie evanjelických cirkví a misií v regióne.

Súčasná atmosféra neistoty dramaticky ovplyvnila každodenné aktivity komunít a cirkví. „Školy sa zatvárajú jedna po druhej, najmä v mestách Markoye a Gorom-Gorom. Rovnaký trend nasledovala aj škola, ktorú vedie naša cirkev v Tin Akoff.  Zhromaždenia mimo kostolov sú teraz zakázané, “povedal.

„Od dňa zabitia pastora Jeana Sawadoga utiekli všetci naši pastori z dedín a miest pozdĺž hranice s Mali. Sedem ďalších kostolov v Tasmakatte, Tin Akoff, Kassam Est, Gandafabou, Deou, Oursi a Markoye bolo tiež zatvorených. Potrebujeme vaše modlitby, “dodal.

Medzinárodný lídri odsúdili pondelkový útok. „Sú zdesení správami z Burkiny Faso. Opäť je miesto uctievania cieľom násilia. Domy pre uctievanie Boha by mali byť miestom raja, nie cieľom na zničenie. Genocída kresťanov musí skončiť“ prehlásil generálny sekretár UNO Antonio Guterres.

skrátené

Preklad z World Watch Monitor

Foto: World Watch Monitor