Blogs

« Back

Egyptskí cestujúci z autobusu, ktorí prežili útok sa pýtajú "ako sa to mohlo stať znova?"

Egyptskí cestujúci z autobusu, ktorí prežili útok sa pýtajú

Egyptskí kopti sú ešte stále otrasení z druhého útoku na autobus v priebehu dvoch rokov na cestách po púšti do kláštora v Minya a pýtajú sa, prečo pre nich neexistuje žiadna ochrana.

Mal to byť radostný deň. V piatok 2. novembra koptská rodina oslavovala krst dvoch malých chlapcov, 4-mesačného Emileho a 5-mesačného Noufira, ktorý sa konal ráno v kláštore sv. Samuela. Vo veselej nálade, pri počúvaní kresťanských piesní v autobuse, začali svoju cestu späť domov. Potom zrazu na nich začali strieľať štyria maskovaní muži z auta s pohonom štyroch kolies, ktoré jazdilo vedľa autobusu.

Všetkých 28 rodinných príslušníkov sa pokúšalo ukryť, vrátane Sameha Nabila, ktorý riadil autobus, a Ibrahima Youssefa, ktorý sedel vedľa neho.

"Cítil som sa zodpovedný za svojich pasažierov,  musel som ich udržať v bezpečí," povedal Nabil dva týždne po incidente členovi charitatívnej organizácie Open Doors International. "Tak som išiel čo najrýchlejšie ako sa dalo, ale teroristi nezastavili. Podarilo sa im rozbiť jedno okno pri ich streľbe. Potom som si sadol na podlahu autobusu, ale stlačil som plyn so všetkou silou, ktorú som mal a snažil sa uniknúť. "

V autobuse vypukla panika. "Keď sa začala streľba, všetci cestujúci začali kričať," povedal Youssef." Zosadol som zo svojho sedadla a sadol som si na podlahu autobusu, aby som sa vyhýbal guľkám, a ostatní robili to isté. Boli to strašné chvíle. Len sme kričali a žiadali Pána, aby nás ochránil."

Potom si útočníci všimli blížiaci sa minibus z Minyu, asi 300 metrov za Nabilovým autobusom. Ten odvrátil ich pozornosť a umožnil Nabilovi uniknúť a doviezť autobus do bezpečia. Nikto nebol zabitý z autobusu Nabila, aj keď niektorí členovia rodiny utrpeli vážne zranenia. Ale v druhom autobuse bolo zabitých sedem členov jednej rodiny vrátane dvoch detí.

Nabil a Youssef smútili s pozostalou rodinou a povedali, že ich útek bol zázrak. "Boh nás ochránil a zachránil nás od smrti. Jazdil som nadmerne rýchlo, sedel som na podlahe autobusu a autobus stále zostal na ceste, " povedal Nabil.

Keď prišli na kontrolný bod na začiatku púštnej cesty, "boli tam dva autobusy čakajúce na odchod do kláštora, ale ja som ich varoval, aby sa vrátili," povedal Nabil.

Tentokrát polícia posilnila kontroly, na rozdiel od ranných hodín, keď prechádzali kontrolným stanovišťom, dodal.

Rovnakí teroristi, rovnaké miesto

Hneď po incidente sa miestni kresťania zhromaždili na mieste útoku, aby protestovali a vyjadrili svoje pobúrenie nad ďalším útokom na autobus na takmer tom istom mieste ako v máji 2017, pri ktorom 28 koptských kresťanov prišlo o svoje životy.

"Poznám všetky mŕtve obete [tohto posledného útoku]. Boli to dobrí členovia našej cirkvi, čestní ľudia, ktorí mali silný vzťah s Bohom," povedal otec Sirapion Effat z koptského kostola v meste Minya.

"Sme prekvapení, že sa to mohlo stať znova. Kláštor svätého Samuela je starobylým miestom, ktoré prijíma miestnych kresťanov i turistov. Prečo to nebolo lepšie zabezpečené? "Spýtal sa. "Štát by mal vysvetliť, ako sa tento útok mohol stať dvakrát rovnakým spôsobom a na tom istom mieste," dodal otec Samuel Fayes z koptského kostola v El-Kawamel, odkiaľ prišiel prvý autobus. Pýta sa, prečo na kontrolnom bode cesty vedúcej do kláštora nebola žiadna polícia, keď autobus prechádzal skoro ráno.

Egyptská vláda prisľúbila zlepšiť bezpečnosť okolo kláštora po prvom útoku, ale nestalo sa to, povedal Amir Fakhry, miestny aktivista za ľudské práva. "Sľúbili, že na 25 km dlhej ceste vedúcej do kláštora zabezpečia tvrdý povrch [a tým pomôcť vodičom utiecť] a pridajú pouličné svetlá ... a posilnia mobilnú sieť v tejto oblasti, aby pomohli zabrániť ďalšiemu útoku. To sa však nestalo. Takže sa incident opakoval s rovnakými teroristami a na tom istom mieste, "povedal Fakhry.

Dva dni po incidente egyptské úrady oznámili, že zlikvidovali 19 islamistov podozrivých z účasti na druhom útoku na autobusy.

Islamský štát uverejnil vo februári minulý rok propagandistické video, v ktorom sa zaviazal zničiť egyptských koptských kresťanov a "oslobodiť Káhiru". Medzitým miestna pridružená organizácia IS, známa ako Provincia Sinaj, sa pokúsila presadiť tvrdú líniu islamu pre populáciu severného Sinaja okolo El-Arish.

Zdroj: World Watch Monitor 

Foto: pixabay