Blogs

« Back

KEŇA: KRESŤANIA ZMASAKROVANÍ PRI ÚTOKU NA VYSOKÚ ŠKOLU

KEŇA: KRESŤANIA ZMASAKROVANÍ PRI ÚTOKU NA VYSOKÚ ŠKOLU

6. apríla 2015

Ozbrojenci Al-Shabaab zaútočili na vysokú školu v Garissa na severo-východe Kene, pričom zabili 148 ľudí. Útočníci oddelili kresťanských študentov od moslimov a pozabíjali kresťanov. Obeťami boli študenti vo veku medzi 19-23 rokov.

„Útočníci boli hneď vedľa“ povedala študentka Susan Kitoko. Počula som ako sa pýtajú, či sú kresťania alebo moslimovia a potom už len streľbu a výkriky.“ Pri úteku, pri výskoku z prvého poschodia internátu si zlomila bedro.

Reuben Mwavita, 21, videl  tri študentky kľačať a prosiť ozbrojencov o milosrdenstvo. Ich chybou bolo len, že hovorili „Ježišu zachráň nás“. Potom boli hneď zastrelené.

Štyria ozbrojenci boli nakoniec zahnaní do kúta kenskými bezpečnostnými silami po jednom dni obliehania. Všetci členovia somálskej skupiny al-Shabaab potom údajne spáchali samovraždu pomocou bomby na oblečení. K zodpovednosti sa prihlásila Al-Shabaab, dôvodom je odplata za poslanie kenských jednotiek do Somálska, aby bojovali proti extrémistom.

Cynthia Cheroitich, 19, bola schovaná v skrini a len sa modlila k Bohu. Najprv si omylom myslela, že je to polícia. Potom počula zrazu explózie z miesta, kde sa členovia kresťanskej únie modlili. 22 študentov, ktorí sa zúčastnili rannej modlitby zomrelo  následkom granátu, ktorý tam hodili.

Útok bol presne načasovaný na Veľkú noc, najdôležitejší sviatok kresťanského roka. V kostoloch po Keni začali trojdňové modlitby žiaľu na zavraždených. Študent, ktorý sa vrátil do Garissi po Veľkej noci avizoval pre BBC, že to boli kresťania zo západnej Kene. V Keni sa pri tretom stupni vzdelávania meni miesto, teda študenti musia študovať v inom regióne ako bol v základnej škole.

Kresťanov v Keni je viac ako 80 %. Jedine v severo- východnej Keni je takmer 90 % moslimov.

Zdroj: BBC; Guardian; Associated Press, World Watch Monitor

Foto: wiki