Blogs

« Back

Meditácia nad sv. Písmom im dodávala odvahu pašovať Biblie

Meditácia nad sv. Písmom im dodávala odvahu pašovať Biblie

Antti a Esko po celé desaťročia pašovali Biblie do národov Sovietskeho zväzu a východného bloku z ich farmy vo vnútrozemí Fínska. Bola to súkromná, prísne tajná dobrovoľnícka operácia.

"Nikdy sme o tom s nikým nehovorili," spomína Antti. Mohlo to ohroziť ich bezpečnosť a prerušiť dodávku Biblií ľuďom hladným po Písme pod represívnymi vládami, ktoré zakazovali kresťanstvo a potrestali každého, koho našli s Božím Slovom.

"Ľudia v krajine, ktorí s nami spolupracovali, ak boli prichytení, dostali tri roky, iní päť rokov väzenia," hovorí Esko. "Pán Horev, ktorý bol jedným z vedúcich tejto operácie (Misia za železnou oponou ), dostal päť rokov väzenia a po odpykaní si tohto trestu mu pripočítali ďalšie dva roky. “

Anttiho a Eska nikdy nechytili. Bola to hra na mačku a myš, kresťanská verzia špionážnych vojen, ktorú rovnako konal brat Andrew (zakladateľ Open Doors) a ktorá teraz prebieha v islamských krajinách, kde je obmedzená sloboda vierovyznania.

Antti mal veľkú lásku k Svätému Písmu a cítil, že by mohol pomáhať bratom hneď za hranicami v susednom Sovietskom zväze. Vo fínskom lese neboli žiadne kontrolné body ani plot, takže nakladanie a vykladanie tovaru bolo pomerne jednoduché.

Na bicykli so sebou mal 20 Nových zákonov, dva mal pod bundou na pleciach a zvyšok bol schovaný vo vreckách vo voľných nohaviciach. Neskôr vymyslel plynovú nádrž so skrytým priestorom, kde skryl 40 Biblií.

Ale volanie po Bibliách bolo nekonečné, a tak si Antti zaistil deväťmiestny bedfordský minivan, ktorý dokázal ukryť 250 Biblií.

"Keď sme si uvedomili, že potreba je taká veľká, museli sme neustále hľadať iné spôsoby, ako to robiť," spomína Esko. Nakoniec začali dopravovať prefabrikované bytové komponenty cez Sovietsky zväz do Grécka a na Cyprus.

Medzi prefabrikované drevené domové konštrukcie naložené na prívesoch traktorov uložili 40 000 Biblií, ktoré mali miestni spolupracovníci v ZSSR, Rumunsku a Česko-Slovensku vyložiť pod rúškom noci. Zobrali tiež detské Biblie a náboženské traktáty.

Antti pod zámienkou cesty do Grécka za účelom predaja prefabrikovaných domov cestoval cez Sovietsky zväz a odovzdával Biblie.

Anttiho trasa viedla cez Leningrad, Moskvu, Tulu, Oryol, Kyjev, Kišinev, Rumunsko, Bulharsko a nakoniec Grécko. Tam vyložili bytové konštrukcie, ktoré sa mali predať, a slúžili na zakrytie pašovania.

Antti  zhotovoval tieto panely a domové konštrukcie na svojej farme v stodole. "Za tie roky spoznali veľa odpovedí na modlitby a cítili Božiu ochranu," hovorí Esko.

Antti a Esko nikdy neboli prichytení.

Pred začiatkom svojej dlhej jazdy Antti s modlitbou hľadal v Písme konkrétny prísľub. Keď sa vyskytli „nemožné situácie“, meditoval o verši, aby si uchoval vieru a dôveru v Pána. "Z  Písma sme dostali silu ísť vpred," hovorí Esko. Jeden verš bol zo Žalmu 121: 8: Pán bude chrániť tvoj odchod a tvoj príchod, teraz i naveky .

V roku 1975 Antti a Esko a ďalší dvaja cestovali do Nórska, aby sa stretli s vedúcimi „Misie za železnou oponou“. Modlili sa o pomoc, pretože im chýbali peniaze a Pán zabezpečil ich potreby.

"Stretnutie, ktoré sme v tom čase zrealizovali a dlhotrvajúce vzťahy, ktoré sme si vybudovali, boli jasným znakom Božieho vedenia," hovorí Antti.

Je iróniou, že pád Berlínskeho múru v roku 1989, ktorý otvoril východné krajiny pre príchod kresťanských misionárov a Biblií, priniesol Eskovi depresiu. Jeho život bol zasvätený tajnej misii a vtedy ju už nikto nepotreboval.

"Radoval som sa, pretože na východe bola sloboda," hovorí Esko. "Ale tiež som sa cítil zmätený." Nikdy by som si nedokázal predstaviť, že Boh zhodí múr. V niektorých ohľadoch som bol na chvíľu ako stratený. Nevedel som, čo ďalej.

"Keď sa teraz obzriem späť, bolo to v Božích rukách a bolo to Jeho načasovanie. Potom už mohli milióny ľudí počúvať Evanjelium."

Skrátené

Preklad z God reports

Foto: God reports - z tejto stodoly vo Fínsku pašovali Biblie.

Doplňujúce video v angličtine