Blogs

« Back

NEPÁL: PRENASLEDOVANIE SA ZVYŠUJE - ALE AJ VIERA NARASTÁ

NEPÁL: PRENASLEDOVANIE SA ZVYŠUJE - ALE AJ VIERA NARASTÁ

Kresťania Nepálu potrebujú vaše modlitby a podporu tvárou v tvár zvýšenému prenasledovaniu v posledných týždňoch a mesiacoch. Toto prenasledovanie je vo veľkej miere od hinduistických extrémistických skupín, ktorých cieľom je opäť zmeniť Nepál na hinduistický štát. Tieto skupiny majú úzke väzby s hinduistickými skupinami v susednej Indii. Okrem toho vláda Nepálu obmedzuje slobodu náboženského vyznania av roku 2017 zaviedla nové zákony proti konverzii. 

Ako hovorí partner Open Doors: „Každý kresťan, ktorý hovorí o kresťanstve, môže byť teraz  falošne obvinený z nútenia ku konverzii . Toto sa stalo niekoľkokrát. “Prosím, pokračujte v modlitbe za tých, ktorí sú obvinení podľa týchto nových zákonov, aby tieto zákony nebránili ľuďom dopočuť sa o Ježišovi.

 

KOSTOL ZBÚRANÝ A NEMOCNICA POŠKODENÁ

Toto prenasledovanie zahŕňalo aj zničenie modlitebnej veže Batase v júni 2019, ako uviedol iný partner Open Doors: „Cirkevní vodcovia mali povolenie od predstaviteľov ministerstva lesov pred stavbou; bolo udelené povolenie a bol postavený kostol. Úrady ho však zrazu zničili bez predchádzajúceho upozornenia. Dokonca ani nikomu nedovolili fotiť alebo natáčať videá z toho. “

Koncom júna, zástupcovia politickej strany Shiv Sena Nepál násilne vstúpili do nemocnice Ananda Ban, ktorú vedie kresťanská mimovládna organizácia s názvom Misia malomocenstva. Vedúci Shiv Sena, Manoj Sapkota, falošne obvinil zástupcov nemocnice z konverzie ľudí na kresťanstvo výmenou za bezplatnú liečbu. Asi 30 Biblií bolo spálených a nemocničný personál sa teraz bojí ďalších útokov.

KRESŤANSTVO JE NA VZOSTUPE

Avšak – chvála Bohu! - Kresťanstvo v Nepále v poslednom desaťročí narastá. K významnej zmene došlo, keď sa Nepál v roku 2008 stal sekulárnym štátom, ktorý bol predtým oficiálne hinduistickým. Kresťanskí misionári mali predtým zakázané vstúpiť do Nepálu, ale krajina je teraz domovom viac ako 8 000 kresťanských kostolov a vyše milióna ľudí konvertovalo ku kresťanstvu. To sú asi štyri percentá populácie.

Menšiny, ako napríklad Dalitov a Kiratov, kresťanstvo obzvlášť priťahuje. Podľa Federácie národných kresťanov v Nepále tvoria Daliti 60 percent všetkých kresťanov v krajine. Daliti boli historicky vylúčení z nepálskeho stáročného kastového systému a sú stále ignorovaní ako „nedotknuteľní“; mnohí zisťujú, že v Božích očiach nie je žiadna kastová diskriminácia – „lebo ste všetci jedno v Kristovi Ježišovi“ (list Galanťanom 3:28). 

PRENASLEDOVANIE JE TIEŽ NA VZOSTUPE

Zákony proti konverzii z augusta 2017 sú problémom pre veriacich. Konverzia ľudí je teraz trestným činom a v Nepále rastie počet útokov proti kresťanom ( je v súčasnosti na 32. mieste na Wolrl watch list ). Počet násilných incidentov je nižší ako v susednej Indii, ale analytici Open Doors nedávno oznámili nové hrozby, zatýkania, fyzické obťažovanie, poškodenie cirkevných budov a majetku a vyhnanie kresťanov pochádzajúcich z iných krajín. 

Vaše modlitby a podpora znamenajú, že môžeme pokračovať v práci prostredníctvom cirkevných partnerov a dobrovoľníkov v Nepále. Títo partneri ponúkajú okrem iných aktivít právnu podporu, školenia pre náboženských  pracovníkov a iných, živobytie a rozvoj komunít i náboženské materiály. Vaša podpora pomáha dávať nádej cirkvi v Nepále, ktorá rastie napriek novým prekážkam.

PROSÍM, MODLITE SA

  • za ochranu kresťanov a možnosti bohoslužieb, 
  • Aby sa pracovníci nemocnice v nemocnici Ananda Ban cítili v bezpečí
  • Aby partneri Open Doors mohli osloviť tých, ktorí to potrebujú, praktickou a duchovnou podporou.

 

Preklad : Open Doors

Foto:pixabay